Cât și ce trebuie să mănânce un copil

Părinţii sunt responsabili de alegerea alimentelor pentru picii săi, de stabilirea cantităţii şi a orarului meselor, iar exemplul lor se regăseşte şi în alegerile de stil alimentar şi de viaţă făcute de copil. Nevoile nutriţionale de creştere (de exemplu: calciu, fier, vitamina D), raportate la greutatea corporală ale celui mic sunt de câteva ori mai mari, decât la un adult. De aceea, contează CE mănâncă, dar nu CÂT mănâncă. Așadar, ce trebuie să mănânce un copil ca să crească sănătos?

separator
Patru-șase porţii de cereale
Pâinea şi derivatele cerealiere constituie baza piramidei alimentare, deoarece ele furnizează aproximativ jumătate din energia zilnică necesară. Recomandarea corespunde unui număr de patru-șase felii medii de pâine sau combinaţii între pâine, orez, paste făinoase etc. Desigur, se preferă cerealele integrale. Germenii şi tărâţele sunt incluse în categoria de cereale integrale. Se vor evita cerealele cu peste 15% conţinut de zahăr, chiar şi la micul dejun. Numărul de porţii de  cereale cu conţinut mare de zahăr nu va depăşi trei porţii/săptămână.

Trei porţii de legume și două porţii de fructe
O porţie de leguminoase (fasole, mazăre) poate fi considerată fie în numărul de porţii de legume, fie ca porţie de carne dintr-o zi, dar nu în amândouă. Se recomandă, de asemenea, consumul fructelor şi legumelor în stare proaspătă şi, pentru cele care au coaja comestibilă, consumarea lor cu tot cu coajă; în acest fel, aportul de vitamina C şi de fibre este maxim.

Este o practică greşită de a curăţa mărul de coajă sau de a îndepărta coaja strugurelui. Două porţii de carne sau derivate de carne, pește sau ou pentru furnizarea proteinelor de bună calitate (de exemplu, combinaţia de un ou și 70-80 g carne sau 100-150 g pește). Atenţie deosebită trebuie acordată introducerii oului în alimentaţia copilului mic cu teren atopic, pentru că oul se poate asocia cu fenomene de alergie digestivă. Se recomandă consumul de peşte de două-trei ori pe săptămînă.

Două-trei porţii de lapte sau derivate
Alimentaţia copilului trebuie să conţină două-trei porţii de lapte/iaurt/brânză, ceea ce înseamnă două căni cu lapte şi un iaurt sau două iaurturi şi 100g brânză proaspătă de vaci, de exemplu. La copiii cu intoleranţă la lactoză se recomandă consumul de iaurt, brânză sau al produselor lactate delactozate sau hipolactozate.

Dulciurile concentrate și alimentele bogate în grăsimi ar trebui evitate. Doar ocazional (o dată sau de două ori pe săptămână) se pot consuma cantităţi mici (o bomboană, două pătrăţele de ciocolată, o lingură de îngheţată).

Nutriţia echilibrată se realizează prin încurajarea consumului de apă, legume şi fructe, cereale integrale, lapte şi produse lactate cu conţinut redus de grăsime şi sare, peşte, carne slabă, asigurând necesarul de nutrienţi, fibre, vitamine, minerale, hidratare şi reducerea aportului alimentar de grăsimi saturate, grăsimi trans, sare şi dulciuri concentrate. Este preferată fierberea, înnăbuşirea, coacerea; se evită prăjitul în ulei, unt, untură; pentru „dresul ciorbelor, în loc de smântână se va folosi iaurtul degresat, iar pentru pregătirea sosurilor se va evita prăjirea făinii în grăsime; se recomandă adăugarea de făină în timpul fierberii. Desertul cel mai „uşor se va prepara dintr-un aluat cât mai simplu şi fructe din belşug.

Sport! Și iarăși sport!

Participă împreună cu copilul la activităţi fizice (plimbări, alergat, mers cu bicicleta, înot, jocuri cu mingea). Implică-ţi copilul în unele activităţi fizice menajere: curăţenie, îngrijit grădina, activităţi fizice cu familia la sfârşit de săptămână (drumeţii, mers cu bicicleta). Înscrie-ți copilul la activităţi sportive organizate.

Încurajează mersul la şcoală pe jos (acolo unde este posibil) şi urcarea scărilor pe jos. Nu se mănâncă gustări în timpul vizionării unui film și nu se recomandă instalarea unui televizor în camera copilului!Vitaminele din alimentație și rolul lor

Absorbţia vitaminei A („vitamina vederii, implicată și în imunitate) din alimente (morcovi) se face mai bine dacă acestea sunt prelucrate termic. Vitamina B12, implicată în buna funcţionare a sistemului nervos şi prevenirea anemiei, nu se găseşte în vegetale. Vitamina B12 este specifică regnului animal, sursele cele mai importante fiind: carnea, peştele, laptele şi produsele lactate, ouăle (în special, gălbenușul).

Un ardei gras roşu conţine mai multă vitamina C decât are nevoie un adult/zi. Copiii expuşi la fumul de ţigară au prezentat un deficit de vitamina C, prin utilizarea masivă a vitaminei C în neutralizarea oxidanţilor inhalaţi. Aportul de calciu este foarte important în copilărie; până la 20 de ani este atins 90% din vârful de densitate osoasă; nivelul acestui vârf este determinat genetic în proporţie de 60-80% (Ross), restul fiind, în foarte mare măsură, dependent de aportul de calciu şi vitamina D. Calciul asimilabil provine, în principal din lapte şi produse lactate, iar vitamina D – din expunere la soare şi consum de peşte gras, ficat, gălbenuş de ou, unt.

Ai grijă de sănătatea copilului tău!

Sursa

Activitățile extrașcolare pentru care îți va mulțumi copilul tău

Activitățile extrașcolare trebuie alese corect, în funcție de vârsta și de pasiunile copiilor. Acestea nu trebuie să apară în viaţa copilului ca să „înveţe mai mult”, ci ca să înveţe altfel și să fie stimulat în moduri în care nu e stimulat la şcoală sau acasă.

În ultimii ani, trei din cinci copii frecventează cursurile extrașcolare, iar o tendință tot mai frecventă este să înscrii copilul la cursuri din domeniul tehnologic. În mediu, unul din cinci părinți alege cursurile de programare, robotică, design grafic sau inginerie pentru copilul său, pentru că aceste domenii, deja, sunt cele mai de top și bine plătite profesii din lume și devin tot mai solicitate în Moldova. 

La Tekwill Academy Kids credem că activitățile extrașcolare pot fi un fundament pentru profesia copilului tău și sunt cea mai sigură investiție în viitorul său! 

Tekwill Academy Kids este un centru extrașcolar educațional, pentru copii și adolescenți, specializat în domeniul tehnologiilor informaționale. Timp de 5 ani de activitate, datorită mentorilor noștri, aproape 10000 de copii au absolvit, cel puțin, unul dintre programele noastre și au explorat cele mai importane direcții din domeniului Tehnologiilor Informaționale la Chișinău și Cahul. 

Cursurile noastre sunt gândite în conformitate cu psihologia vârstei și pun accent pe abilitățile esențiale la diferite etape ale vieții, spre exemplu preșcolarii înainte de a merge în clasa întâi, la cursul de robotică:

  • Se obișnuiesc să stea concentrați 45 de min;
  • Învață despre forme și culori într-o formă interactivă și distractivă;
  • Descoperă procesele și fenomenele din jur, învață științele naturii;
  • Pun în aplicare calcule matematice simple.

Multor le pare că robotica presupune doar un set de piese care trebuie asamblat, însă e mai mult de atât! La cursuri e nevoie să asamblezi și programezi, și e nevoie să o faci cu multă creativitate, pentru a găsi soluții, fie în asamblarea, fie în programarea robotului, ca acesta să realizeze sarcinile exact ca-n filme, cu maximă precizie. Copii învață și dezvoltă:

  • motorica fină
  • elemente și noțiuni din fizica: forța, echilibru, viteză, etc.
  • formule de calcul 
  • senzori de culoare, distanță, mișcare 

Toate de la o vârstă fragedă, iar când ajung în clasa a VI-a le este mult mai ușor să asimileze științele exacte.

Orice companie, proiect sau produs are un website, iar aplicațiile mobile sunt în telefonul fiecăruia pentru a afla prognoza meteo, să cumpere bilete la concert sau să comande taxi. La cursurile de programare învățăm copii sa creeze site-uri web, aplicații mobile și să facă primii pași în programare, chiar și pe cei cu zero experiență. 

Acum 10 ani, era din domeniul fantasticului să ai un aspirator robot sau lumina să reacționeze la senzori de mișcare. La cursul de electronică învățăm copiii cum să creeze și să programeze așa obiecte inteligente și să înțeleagă mai bine lumea tehnologiilor. 

Pentru copiii cu o doză mai mare de creativitate, sunt disponibile cursurile de design grafic. Talentul poate deveni o profesie, chiar din adolescență, dacă știi cum să creezi imagini și ilustrații pentru proiecte sau afaceri. Fiecare companie are nevoie de logo, cărți de vizită, postere, etichete și multe altele. La cursuri, copiii vor descoperi și vor folosi programele pe care utilizează specialiștii din domeniu și vor descoperi instrumentele acestei profesii.

Orientarea în carieră trebuie începută de la o vârstă fragedă, iar copilul tău, cu siguranță, îți va mulțumi în momentul când își va alege profesia!

Ajută copilul tău să-și descopere pasiunile și să le transforme în meseria sa de viitor. Poți conta pe sprijinul și experiența echipei Tekwill Academy Kids. Mai multe detalii pe https://tak.md 

Cum pot fi evitate cazurile de dispariție a copiilor. Poliția vine cu recomandări

Principalele motive pentru care copiii fug de acasă pot fi lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil, situaţia financiară precară din familie, dar şi conflictele din familie (motivat de consumul de alcool şi comportament amoral al adulţilor) sau ca urmare a plecării părinţilor la muncă în străinătate.

Ce trebuie să facă părinţii şi persoanele în grija cărora se află copii:

– manifestați interes permanent faţă de situaţia copilului, încurajaţi-l să aibă încredere în puterile proprii şi menţionaţi orice îmbunătăţire în comportamentul său

– fiți atenți la orice schimbare negativă în comportamentul copilului şi motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă

– discutați cu copilul cât mai frecvent şi stabiliţi un set de reguli de comportament, atunci când se află în stradă

– învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă

– explicaţii că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni. În niciun caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de pretext

– asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor, precum şi adresa la care locuieşte

– învăţaţi-l că dacă se pierde de dumneavoastră, trebuie să rămînă în zona unde v-a văzut ultima dată şi să apeleze la un poliţist sau la un adult însoţit de un copil

Solicitați ajutorul specialiştilor din domeniul protecţiei copilului când sesizaţi că situaţia pare a scăpa de sub control (psiholog, profesori, poliţie, autoritatea tutelară locală/teritorială), care vă pot oferi suport în rezolvarea situaţiilor de impas.

În cazul dispariţiei copilului, păstraţi calmul şi sesizați imediat poliţia, apelând la numărul unic 112.

Kătălina Rusu este însărcinată cu al treilea copil

Veste mare printre familiile din showbiz. Kătălina Rusu a anunțat că este însărcinată cu al treilea copil. Artista va aduce pe lume încă o fetiță, iar părinții sunt în culmea fericirii.

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, copil, persoane în picioare, balon şi interior

„Când se va naște următorul bebeluș, cred ca Mia va avea în jur de un an și patru, cinci luni. Este o diferență mai mică, decât dintre Melisa și Mia, dar așa a fost să fie. Să fiu eu sănătoasă și copiii să se dezvolte armonios, asta este cel mai important”, a spus interpreta, în cadrul emisiunii O seară perfectă de la postul de televiziune Pro Tv Chișinău, anunță perfecte.md

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, copil, persoane în picioare şi interior

Cum se alimentează Inesa Voscoboinic în timpul sarcinii?
Articolul anterior
Cele mai importante realizări medicale ale anului 2018
Articolul următor