Cât și ce trebuie să mănânce un copil

Părinţii sunt responsabili de alegerea alimentelor pentru picii săi, de stabilirea cantităţii şi a orarului meselor, iar exemplul lor se regăseşte şi în alegerile de stil alimentar şi de viaţă făcute de copil. Nevoile nutriţionale de creştere (de exemplu: calciu, fier, vitamina D), raportate la greutatea corporală ale celui mic sunt de câteva ori mai mari, decât la un adult. De aceea, contează CE mănâncă, dar nu CÂT mănâncă. Așadar, ce trebuie să mănânce un copil ca să crească sănătos?

separator
Patru-șase porţii de cereale
Pâinea şi derivatele cerealiere constituie baza piramidei alimentare, deoarece ele furnizează aproximativ jumătate din energia zilnică necesară. Recomandarea corespunde unui număr de patru-șase felii medii de pâine sau combinaţii între pâine, orez, paste făinoase etc. Desigur, se preferă cerealele integrale. Germenii şi tărâţele sunt incluse în categoria de cereale integrale. Se vor evita cerealele cu peste 15% conţinut de zahăr, chiar şi la micul dejun. Numărul de porţii de  cereale cu conţinut mare de zahăr nu va depăşi trei porţii/săptămână.

Trei porţii de legume și două porţii de fructe
O porţie de leguminoase (fasole, mazăre) poate fi considerată fie în numărul de porţii de legume, fie ca porţie de carne dintr-o zi, dar nu în amândouă. Se recomandă, de asemenea, consumul fructelor şi legumelor în stare proaspătă şi, pentru cele care au coaja comestibilă, consumarea lor cu tot cu coajă; în acest fel, aportul de vitamina C şi de fibre este maxim.

Este o practică greşită de a curăţa mărul de coajă sau de a îndepărta coaja strugurelui. Două porţii de carne sau derivate de carne, pește sau ou pentru furnizarea proteinelor de bună calitate (de exemplu, combinaţia de un ou și 70-80 g carne sau 100-150 g pește). Atenţie deosebită trebuie acordată introducerii oului în alimentaţia copilului mic cu teren atopic, pentru că oul se poate asocia cu fenomene de alergie digestivă. Se recomandă consumul de peşte de două-trei ori pe săptămînă.

Două-trei porţii de lapte sau derivate
Alimentaţia copilului trebuie să conţină două-trei porţii de lapte/iaurt/brânză, ceea ce înseamnă două căni cu lapte şi un iaurt sau două iaurturi şi 100g brânză proaspătă de vaci, de exemplu. La copiii cu intoleranţă la lactoză se recomandă consumul de iaurt, brânză sau al produselor lactate delactozate sau hipolactozate.

Dulciurile concentrate și alimentele bogate în grăsimi ar trebui evitate. Doar ocazional (o dată sau de două ori pe săptămână) se pot consuma cantităţi mici (o bomboană, două pătrăţele de ciocolată, o lingură de îngheţată).

Nutriţia echilibrată se realizează prin încurajarea consumului de apă, legume şi fructe, cereale integrale, lapte şi produse lactate cu conţinut redus de grăsime şi sare, peşte, carne slabă, asigurând necesarul de nutrienţi, fibre, vitamine, minerale, hidratare şi reducerea aportului alimentar de grăsimi saturate, grăsimi trans, sare şi dulciuri concentrate. Este preferată fierberea, înnăbuşirea, coacerea; se evită prăjitul în ulei, unt, untură; pentru „dresul ciorbelor, în loc de smântână se va folosi iaurtul degresat, iar pentru pregătirea sosurilor se va evita prăjirea făinii în grăsime; se recomandă adăugarea de făină în timpul fierberii. Desertul cel mai „uşor se va prepara dintr-un aluat cât mai simplu şi fructe din belşug.

Sport! Și iarăși sport!

Participă împreună cu copilul la activităţi fizice (plimbări, alergat, mers cu bicicleta, înot, jocuri cu mingea). Implică-ţi copilul în unele activităţi fizice menajere: curăţenie, îngrijit grădina, activităţi fizice cu familia la sfârşit de săptămână (drumeţii, mers cu bicicleta). Înscrie-ți copilul la activităţi sportive organizate.

Încurajează mersul la şcoală pe jos (acolo unde este posibil) şi urcarea scărilor pe jos. Nu se mănâncă gustări în timpul vizionării unui film și nu se recomandă instalarea unui televizor în camera copilului!Vitaminele din alimentație și rolul lor

Absorbţia vitaminei A („vitamina vederii, implicată și în imunitate) din alimente (morcovi) se face mai bine dacă acestea sunt prelucrate termic. Vitamina B12, implicată în buna funcţionare a sistemului nervos şi prevenirea anemiei, nu se găseşte în vegetale. Vitamina B12 este specifică regnului animal, sursele cele mai importante fiind: carnea, peştele, laptele şi produsele lactate, ouăle (în special, gălbenușul).

Un ardei gras roşu conţine mai multă vitamina C decât are nevoie un adult/zi. Copiii expuşi la fumul de ţigară au prezentat un deficit de vitamina C, prin utilizarea masivă a vitaminei C în neutralizarea oxidanţilor inhalaţi. Aportul de calciu este foarte important în copilărie; până la 20 de ani este atins 90% din vârful de densitate osoasă; nivelul acestui vârf este determinat genetic în proporţie de 60-80% (Ross), restul fiind, în foarte mare măsură, dependent de aportul de calciu şi vitamina D. Calciul asimilabil provine, în principal din lapte şi produse lactate, iar vitamina D – din expunere la soare şi consum de peşte gras, ficat, gălbenuş de ou, unt.

Ai grijă de sănătatea copilului tău!

Sursa

Dieta mortală de 40 de Zile promovată de vedete pe internet! Ce spune Biserica?

Postul negru de 40 de zile – În ultima perioadă, o nouă tendință periculoasă a câștigat teren pe rețelele de socializare, punând sănătatea tinerilor în mare pericol. Vedete precum Mihai Onilă, membru al trupei AXXA, și actrița Daniela Nane, promovează o dietă extremă denumită „postul negru” de 40 de zile, care presupune consumul exclusiv de apă, ceaiuri și, în cazuri rare, sucuri diluate sau zeamă de varză. Această practică, deși pare să aducă rezultate spectaculoase în ceea ce privește pierderea în greutate, cum ar fi cazul lui Mihai Onilă, care a raportat o pierdere de 18 kilograme, ascunde riscuri majore pentru sănătate, scrie aznews.ro.

Dieta Mortală de 40 de Zile pe Rețelele Sociale

Specialiștii în nutriție și sănătate avertizează că astfel de practici pot avea consecințe grave, inclusiv probleme metabolice, dezechilibre nutriționale și afectări ale sănătății mintale. Postul negru de lungă durată poate duce la slăbiciune, oboseală, scădere a energiei și afectare musculară, afectând grav calitatea vieții și capacitatea de a funcționa normal.

„Acest post in care nu am mancat hrana ci doar am baut apa, am baut 2 zile ceaiuri, apoi am baut doua zile un suc mic de portocale, iar o singura zi un pahar de zeama de varza, cam asta a fost tot ce am consumat”, declară Mihai Onilă într-o filmare postată pe YouTube.

Mai mult, pentru persoanele cu afecțiuni preexistente, cum ar fi diabetul, postul negru de 40 de zile poate agrava fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge, reprezentând un risc serios pentru sănătate. De asemenea, este contraindicat bătrânilor, adolescenților, persoanelor subponderale și copiilor, pentru care riscurile sunt și mai accentuate.

Privarea de nutrienți esențiali pe o perioadă atât de lungă poate duce la probleme emoționale și mintale, exacerbând simptomele de anxietate și depresie. Este crucial ca cei care aleg să urmeze această dietă să fie conștienți de impactul potențial negativ asupra sănătății mintale și să caute ajutor profesional dacă este necesar.

Reluarea alimentației normale după un post negru extins necesită precauție și adaptare treptată pentru a evita disconfortul gastrointestinal și pentru a permite sistemului digestiv și capacității de absorbție a nutrientilor să se readapteze la o dietă regulată. Sfaturile experților în nutriție subliniază importanța unei tranziții atente și monitorizate pentru a preveni orice complicații suplimentare.

Ce spune Biserica despre Postul Negru:

Despre postul negru și despre smerirea trupului.

Fragment din cadrul ediției „Întreabă preotul” de marți, 24 martie 2020, cu părintele Constantin Sturzu, relatat de doxologia.ro.

Această tendință alarmantă de a ține post negru 40 de zile subliniază nevoia unei conștientizări mai mari asupra pericolelor dietelor extreme promovate de personalități publice, evidențiind importanța unei abordări echilibrate și sănătoase a alimentației și slăbirii.

Din ce motive nu scapi de grăsimea de pe abdomen

Ai mai jos 6 motive pentru care nu scapi de grăsimea de pe abdomen, potrivit informațiilor oferite de doi experți. Descoperă care sunt obiceiurile care te împiedică să faci progrese în această zonă a corpului, scrie catine.ro.

Topirea“ grăsimii de pe abdomen poate fi cea mai dificilă parte atunci când decizi să integrezi sportul și alimentația sănătoasă în viața ta. Desigur, și pierderea kilogramelor în plus reprezintă o luptă dificilă uneori.

6 motive pentru care nu scapi de grăsimea de pe abdomen

Toată lumea știe că se depune destul de ușor grăsimea abdominală. Și, din păcate, este destul de dificil să scapi de ea. În cazul în care crezi că acționezi corect când vine vorba despre regimul alimentar și exercițiile fizice, dar rezultatele întârzie să apară, ar fi bine să îți reevaluezi planul pentru slăbit. Dacă ești etentă, vei identifica unde greșești.

Victoria Brady, antrenoare personală, și Lisa Young, autoarea cărții „Finally Full, Finally Slim“, au dezvăluit care sunt principalele motive pentru care nu scapi grăsimea de pe abdomen. Cele două specialiste îți recomandă să vezi dacă obiceiurile nesănătoase există în rutina ta zilnică și, totodată, să le elimini.

Dacă îți dorești să ai un abdomen suplu, ar fi bine să începi să consumi alimente integrale și proteine slabe. Evident, elimină și produsele care conțin carne procesată. Ele sunt pline de sare, grăsimi nesănătoase, iar numărul de calorii este mare. Amintește-ți să îți găsești echilibrul între antrenamentul de forță și cel de cardio.

Stresul și lipsa somnului, dușmani în lupta cu grăsimea de pe abdomen

Dacă ești de multă vreme în zona stresului negativ, cunoscut și ca distres, acesta depășește o intensitate critică. El e responsabil cu creșterea nivelului de cortizol, principalul hormon al stresului. Se află în strânsă legătură cu depozitul de grăsime de pe abdomen.

„Stresul poate duce la mâncatul pe fond emoțional sau la alegeri neinspirate atunci când vine vorba de mîncare. Aceste aspecte împiedică eforturile depuse în timpul procesului de pierdere a greutății“, a declarat Victoria Brady.

Ca să eviți cele două scenarii, specialista îți recomandă să faci meditație, yoga și exerciții de respirație. Te ajută enorm și hobby-urile fizice, cum ar fi: hiking, biking sau plimbările cu animalul tău de companie.

Un alt obicei care îți sabotează efoturile atunci când vrei să scapi de grăsimea de pe abdomen este în strânsă legătură cu faptul că somnul tău are o calitate precară. Adică durata lui e una scurtă.

„Un somn insuficient sau de calitate slabă poate distruge balanța hormonală, afectând apetitul și metabolismul. Lipsa somnului este, de asemenea, legată de creșterea apetitului pentru zahăr și mâncăruri bogate în calorii“, a mai explicat antrenoarea de fitness.

Sedentarismul și alcoolul, cauzele principale

Ai un stil de viață sedentar, atunci trebuie să știi că acesta încetinește metabolismul și reduce consumul de calorii. Victoria Brady susține că acest obicei nesănătos poate fi îndepărtat cu ajutorul unor alarme setate pe telefon. Practic, el îți amintește că este timpul să te ridici de pe canapea și să faci mișcare. Studiile au arătat că sedentarismul poate ucide literalmente, nu doar te împiedică să scapi de grăsimea de pe abdomen.

Mâncărurile bogate în carbohidrați, grăsimi nesănătoase și zaharuri adăugate nu te vor ajuta să slăbești. Dimpotrivă, aceasta reprezintă o cale simplă de a lua în greutate și de a avea o burtă mare.

Exagerarea cu cocktail-urile înseamnă un alt motiv pentru care nu scapi de grăsimea de pe abdomen.

„Consumul mare de alcool transformă într-o provocare reducerea grăsimii de pe abdomenul superior și cel inferior. Cocktail-urile conțin multe calorii. În plus, alcoolul crește apetitul și ajungi să mănânci mai mult. Iar arderea grăsimilor este blocată, pentru că organismul prioritizează metabolismul alcoolului și nu arderea grăsimilor din corpul tău“, a spus Lisa Young, medic nutritionist.

Factorii genetici și hormonali sunt cel din urmă motiv pentru care nu scapi de grăsimea de pe abdomen.

„Unele persoane, ca mine, de exemplu, au o predispoziție genetică de a avea un exces de grăsime abdominală. Dezechilibrele hormonale, cum ar fi rezistența la insulină sau nivelurile ridicate de estrogen, pot face dificilă pierderea grăsimii de pe abdomen“, a mai spus Victoria Brady.

Câtă pâine putem mânca zilnic fără să ne îngrașăm

Multe persoane evită să consume pâine de teama că se vor îngrășa, dar nu se prea cunoaște că poți mânca pâine fără să ai kilograme în plus nedorite.

Dr. Mihaela Bilic,  medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, extrem de apreciată pentru sfaturile pe care le oferă pentru o viață sănătoasă, a clarificat cât de dăunătoare este pâinea și cât de multă poți mânca fără să te îngrași, scrie realitatea.net.

„Pâinea n-o consider deloc ca fiind inamicul public numărul unu, cu condiția ca respectiva pâine să fie o felie și să fie în varianta de asta e porția noastră de făinos. Deci dacă avem trei mese în zi, fiecare dintre ele – sau măcar două dintre ele – pot avea o felie de pâine. O felie de pâine are 80 de calorii, deci nu e nimic grav”, a spus Mihaela Bilic.

Nici când vine vorba de dulce, medicul nutriționist nu își refuză plăcerile. După părerea ei, cel mai bun dulce este înghețata, deoarece este săracă în calorii, iar consistența acesteia ne oferă satisfacție din punct de vedere mental.

„Dulcele cel mai bun este înghețata. Și aș vrea să știm că inclusiv înghețata o putem mânca și în sezonul rece, nu doar când este cald – cu atât mai mult acum, când este cald. Are mai puține calorii și este mai satisfăcătoare pentru capul nostru, pentru că e cremoasă. Deci această consistență cremoasă aduce o satisfacție, cu condiția să citim eticheta, să nu aibă mai mult zahăr. Și atunci trebuie făcut un balans bun”, a afirmat dr. Mihaela Bilic.

Cum se alimentează Inesa Voscoboinic în timpul sarcinii?
Articolul anterior
Cele mai importante realizări medicale ale anului 2018
Articolul următor