Pediatrii susțin că un copil de 6-7 ani poate fi bolnav de 8- 18 ori pe an, câteodată și de două ori pe lună. Iar aceasta este varianta considerată normală. Un lucru foarte important este să știi când poți trimite copilul înapoi la școală, după ce perioada de convalescență a trecut.
Multe boli care afectează copiii sunt extrem de contagioase, astfel încât trebuie să ne asigurăm că afecțiunea a trecut cu totul înainte de întoarcerea copilului. Iată ce recomandă pediatrii, privind perioadele când este sigur să retrimiți copilul la școală, după o boală.După răceală fără febră, cu scurgeri din nas și tuse
Uneori, un astfel de episod poate ține și 20 de zile. Dar, pentru reacțiile ușoare precum curgerea nasului nu este cazul să rămână acasă întreaga perioadă, mai ales că acest lucru se poate întinde multă vreme, ori de câte ori copilul dă de frig. Atâta timp cât nu apare febra și copilul se simte confortabil, este în regulă să meargă la școală. Dacă tusea este mai puternică și însoțită de durere în gât, aceasta poate fi sursă de răspândire a unei infecții virale, pe lângă faptul că este deranjantă în mediul clasei. Copilul trebuie să rămână acasă până ce tusea este pe cale să treacă sau poate fi ușor controlată.
După perioadele cu febră
La copil, o febră moderată începe cu 37.7 grade Celsius și poate crește pe perioada mai multor zile. În astfel de perioade copilul trebuie să rămână acasă și îl poți retrimite la școală după ce au trecut minim 24 de ore de la încetarea febrei (când febra nu mai apare de la sine, nu pentru că au fost folosite medicamente antipiretice). În perioadele post-febră trebuie să te asiguri că cel mic se hidratează foarte bine, chiar și atunci când se întoarce la școală. Dacă nu se poate încă hidrata potrivit de unul singur, este bine să mai întârzii întoarcerea la școală cu una-două zile.
După gripă
Copiii care au simptome de gripă nu trebuie să iasă din casă pentru o perioadă de minim 24 de ore după ce nu mai au nici un semn de febră, chiar dacă nu mai folosesc medicamente pentru scăderea febrei. Pentru simptome mai severe, o perioadă de minim 7 zile de repaus în casă este recomandată. În cazul în care apar complicații, precum suprainfecții bacteriene, pneumonie, etc, copilul nu poate reveni la școală până la finalizarea tratamentului cu antibiotic recomandat de medic. Este bine să se observe dacă copilul are dificultăți de respirație, valabil mai ales la copiii cu astm, fiind recomandat ca, în astfel de cazuri, să mai stea acasă o zi-două.
După varicelă
Este necesar ca copilul să stea acasă până la uscarea completă a veziculelor; acest lucru poate dura minim 5 zile de la apariția erupției. Similar este și în cazul altor boli care determină erupții, precum rujeola sau rubeola. În cazul oreionului, reîntoarcerea în mediul școlar este recomandată la circa 14 zile de la declanșarea bolii, iar în cazul scarlatinei izolarea la domiciliu poate dura de la 7-10 zile în cazurile ușoare până la o lună, dacă apar complicații. În caz de tuse măgărească, copilul poate reveni la școală după circa 21 de zile de la declanșarea tusei ori după cinci zile de tratament cu antibiotic dacă este cazul.
În cazul conjunctivitelor infecțioase acute, copilul trebuie să rămână acasă până dispar secrețiile și cojile de la ochi.
Cel mai bine este să-ți observi copilul! Sunt multe situații în care copilul poate avea nevoie de o perioadă mai lungă de recuperare decât cea estimată pentru o anumită boală. De exemplu, chiar dacă au trecut 24 de ore de când a încetat febra, dar copilul arată lipsit de energie și nu se simte în apele lui, atunci este mai bine să stea în continuare acasă.
Cere mereu sfatul medicului dacă nu ești sigură privind starea de sănătate a copilului tău!