Iată ce trebuie să faceți dacă aveți WI-FI în casă. Avertismentul medicilor despre radiații

Toate târgurile mari de tehnologie, mai nou, pun accentul pe noua eră în comunicare: 5G. Este unul dintre cei mai importanţi paşi pe care omenirea îi face, pentru că viteza cu care se vor mişca lucrurile va creşte şi mai mult. Dar ce se va schimba în vieţile noastre, ce se va întâmpla în locuinţe, cum ne va afecta sănătatea tehnologia 5G și noul Wi-FI?

separator
Pentru asta, mergem la baza sistemului biologic pentru a vedea cum interferează cu creierul nostru, mai ales dacă dormim în aceeaşi încăpere cu dispozitivul care le emite.

Într-un parc, e foarte uşor să pierd semnalul WI-FI şi nu pentru că reţeaua ar avea vreo problemă. Tehnic, e vorba despre o radiaţie electromagnetică, din domeniul microundelor, care interacţionează cu apa conţinută de un organism viu. Apa din copaci, de exemplu, preia o parte din puterea acestora. Gândiţi-vă că la fel se întâmplă şi în cazul apei din organismul uman!

“Microundele din cuptor fac ca molecula de apă să vibreze. Prin vibraţie, energia e transformată în energie termică şi alimentele se încălzesc. De aceea, ca să încălzeşti ceva uscat în microunde e imposibil, ai nevoie de un conţinut de apă. Organismul uman e plin de apă. Aceste efecte apar ca urmare a interacţiei radiaţiilor electro-magnetice, nivel microunde, cu apa conţinută în organism”, afirmă Prof. Dr. Dănuț Ionel Văireanu, pentru stirileprotv.ro.

60 la sută din organismul unui vârstnic îl reprezintă apa. În cazul unui copil, vorbim de 90 de procente. Cei mici sunt din start mai vulnerabili în faţa acestui tip de radiaţii. Primul sfat: nu le puneţi routerul WI-FI în cameră!

De fapt, ideal e să îl închideţi noaptea, dacă aveţi copii, indiferent de încăperea în care dorm.

Analizăm un pic sistemul nervos uman. Între celulele nervoase, informaţia circulă prin impulsuri electrice. “Pe timp de noapte, aceste radiaţii induc în organism anumiţi curenţi, chiar de magnitudine mică, ceea ce perturbă transferul la nivel neuronal. Informaţia transmisă în sistemul nevos se face prin impulsurile electrice. În cazul în care aceşti curenţi sunt de sens invers, organismul are nevoie de resurse energetice să compenseze – imaginaţi-vă că înotaţi într-un râu în sens invers. În loc să avem o noapte liniștită, dimineaţa ne trezim obosiţi fără să ştim. De ce? Pe timp de noapte e o perioadă de repaos, dacă întâlneşti un factor perturbator, încerci fie să te adaptezi, fie suferi. Nu ar trebui să dormin în pat cu inamicul!”, mai spune specialistul.

Copiii au şi cutia craniană mai subţire decât un adult – scutul, este aşadar, mai puţin eficient. Radiaţia electro-magnetică perturbă producţia melatoninei, hormonul care reglează somnul. Expunerea pe termnen lung, zi de zi cu routerul deschis în casă, poate afecta organismul tânăr. Printre consecinţe: hipotiroidism şi obezitate.

Doar în ultimul an, au apărut zeci de studii ştiinţifice care mai subliniază un efect. Sub radiaţia electro-magnetică, calciul din celula umană se scurge. Reacţia se numeşte pompa de calciu inversată. La expunerea permanenta pot apărea, de asemenea, deteriorări ireversibile ale ţesutului.

În ţesutul nervos, cel mai vizibil în zona cerebrală, acest flux inversat de ioni de calciu din interior determină hiper-activitatea copilului. Iată de ce state precum Franţa, Belgia, Israel şi Cipru au interzis Wi-Fi-ul în grădiniţă şi în clasele primare!

Dacă avem deasupra capului un router care emite radiaţie electro-magnetică, iar în jur, sunt şi alte aparate care emit radiaţii electromagnetice. Cum ne dăm seama că abosorbim prea multe? Nu putem! Suntem expuşi al acest tip de radiaţii de prea puţină vreme şi nu avem organe de simț să le percepem. De aceea, cei mai mulţi dintre noi pot să fie retincenti la informaţia depre undele electro-magnetice. Spre exemplu, dacă am sta în radiaţie solară, ne-am arde pielea destul de repede. Ne dăm seama de expunere!

Expunerea la radiaţiile ultraviolete ale soarelui e cumulativă. În timp, se poate ajunge la cancer de piele, mai precis. La fel se întâmplă şi în cazul undelor electromagnetice, dar aici reculul priveşte sistemul nervos şi hormonii.

Indicele SAR măsoară energia electro-magnetică absorbită de un organism. Valoarea o regăsiţi declarată pe orice telefon mobil. În privinţa dispozitivelor WIFI, lucrurile nu sunt atât de transparente: nu scrie pe router. De aceea, trebuie să înţelegeţi precauţiile. Opriţi dispozitivele noaptea sau când nu aveţi nevoie de ele.

Mai puteţi face un calcul simplu. Puterea radiaţiei electromegnetice scade proportional cu pătratul distanţei. Adică, dacă vă aflaţi la 10 metri de router, radiaţiile sunt mai slabe de 100 de ori.

Noua tehnologie 5G aduce, în prim plan, mai mult ca oricând, dezbaterea asupra sănătăţii. Printre multe altele, ne alegem cu un internet mai rapid, scăpăm de cabluri şi de restricţii. Aceste noi lungimi de unda vor presupune însă montarea mai multor antene în oraşe. Vom şi fi mai tare bombardaţi de unde electromagnetice. Aici apar şi temerile. Potrivit portalului Androidauthority, 180 de oameni de ştiinţă din mai multe ţări au cerut, în toamna lui 2017, că Uniunea Europeană să amâne introducerea standardului până când efectele asupra sănătăţii vor fi studiate în detaliu. În prezent, încă nu avem dovezi concrete ale unor presupuse efecte negative.

Descoperă ofertele lunii aprilie la Farmacia Familiei/P

Descoperă ofertele lunii aprilie la Farmacia Familiei! Produse de frumusețe și îngrijire la prețuri speciale: cosmetice, dermatocosmetice și soluții de îngrijire personală.

Descoperă ofertele:

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Probiotice și prebiotice. Ce diferențe există între ele!

Poate că ai citit tot mai des în ultima vreme că alimentația sănătoasă trebuie să conțină probiotice și prebiotice. Se folosește tot mai mult termenul de prebiotice. Află ce înseamnă și ce diferențe există între cei doi termeni, scrie libertatea.ro

Cu termenul de probiotice ne-am obișnuit de câțiva ani și știm deja că sunt bacterii care au un rol important în digestia și absorbția elementelor nutritive esențiale, a vitaminelor și sărurilor minerale. Dar medicii recomandă să avem un regim alimentar sănătos, care să includă zilnic probiotice și prebiotice. Iată ce reprezintă fiecare și ce alimente sunt indicate pentru a avea un aport optim de probiotice și prebiotice.

Ce sunt probioticeleProbioticele sunt bacterii vii care se găsesc în anumite alimente sau suplimente și care pot să aducă numeroase beneficii pentru sănătate. Probioticele ajută la menținerea unui echilibru sănătos între bacteriile benefice și cele dăunătoare din intestine.

Spre exemplu, unul din rolurile lor majore este acela de a ajuta digestia și de a preveni problemele gastrointestinale, cum ar fi constipația sau diareea.

În plus, probioticele pot stimula sistemul imunitar și pot contribui la prevenirea infecțiilor respiratorii sau digestive. De asemenea, în cazul femeilor, ele mențin un echilibru sănătos al florei vaginale, reducând riscul de infecții cum ar fi vaginoza bacteriană.

Probioticele pot avea și efect antiinflamator, contribuind la reducerea inflamației în organism, ceea ce poate fi util în afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau poliartrita reumatoidă.

Alimente cu rol probiotic

O alimentație bogată în zahăr și grăsimi influențează negativ microbiomul intestinal și ajută bacteriile rele să se dezvolte în exces. Odată ce hrănești în mod regulat bacteriile rele, acestea sunt capabile să se dezvolte rapid și să susțină procesele inflamatorii din organism.

De aceea, este bine să consumi mai des alimente care stimulează bacteriile bune și anume alimente probiotice precum:

  • Varza murată
  • Castraveții murați fie în oțet, fie în saramură
  • Gogoșarii murați
  • Chefir
  • Sana
  • Iaurt
  • Brânza proaspătă
  • Laptele de capră

Ce sunt prebioticele

Prebioticele provin din unele tipuri de carbohidrați (în mare parte din fibre), pe care noi în mod normal nu le digerăm, dar ele ajută tranzitul intestinal și constituie o sursă de energie pentru bacteriile benefice din intestine.

Prebioticele sunt de obicei fibre care se găsesc în verdețuri, fructe și mai ales leguminoase (linte, mazăre, năut, fasole, soia și arahide, adică plante care produc o păstaie care are semințe sau boabe în interior).

Alimente prebiotice

O alimentație sănătoasă include automat probiotice și prebiotice. Dacă obișnuiești să consumi câte un iaurt, câte un chefir sau câteva murături precum și multe preparate din legume, verdețuri, fructe bogate în fibre și boabe, atunci înseamnă că ai un regim alimentar bun cu probiotice și prebiotice. Este adevărat că sursele de probiotice sunt mult mai puține, decât cele de prebiotice, de aceea multe persoane sunt sfătuite să ia suplimente cu probiotice după o gripă, după infecții sau tratamente cu antibiotice.

Alimentele care au un conținut mare de fibre prebiotice sunt:

  • leguminoasele
  • ovăzul
  • bananele
  • merele
  • fructele de pădure
  • anghinarea
  • sparanghelul
  • usturoiul
  • prazul
  • ceapa
  • leușteanul
  • cacaua
  • algele
  • rădăcina de cicoare

ANSP, despre pericolul de poluare a apei în raionul Anenii Noi, unde sunt sacrificați porcii infectați cu pestă africană

Cu referire la calitatea apei în contextul situației excepționale din Roșcani, raionul Anenii Noi, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu precizări, informează unica.md.

În legătură cu focarul de pestă porcină africană și situația excepțională din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, Centrul de Sănătate Publică Căușeni, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, informează locuitorii că nu există riscuri justificate privind contaminarea surselor de apă utilizate de locuitorii. Specialiștii subdiviziunii teritoriale monitorizează constant calitatea apei în satele Roșcani, Calfa și Calfa Nouă, pentru a garanta siguranța sănătății publice.

Aprovizionarea cu apă a localităților se realizează, în mare parte, prin sonde arteziene și fântâni publice. Sondele arteziene din zonă au adâncimi de până la 142 de metri și folosesc apa dintr-un strat subteran protejat, acoperit de un alt strat gros de 76-85 de metri format din roci, marnă și argilă, care se întinde pe toată suprafața zonelor de protecție din jurul sondelor. Astfel, apa este bine izolată și protejată de careva riscuri de contaminare.

Pentru înhumarea animalelor afectate, a fost selectat un loc, coordonat cu serviciile abilitate, cu respectarea strictă a normelor sanitar-veterinare naționale și internaționale. Terenul este cu sol lutos, care are o permeabilitate scăzută, astfel reducând riscul infiltrării substanțelor în pânza freatică. Groapa are o adâncime de 6-9 metri, iar amplasamentul nu interferează cu zonele de protecție sanitară ale sondelor arteziene. Astfel, specialiștii confirmă că riscul de contaminare a surselor de apă potabilă este practic inexistent.

În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Anenii Noi, s-a stabilit ca monitorizarea calității apei să continue cu regularitate, pentru a asigura în permanență protecția sănătății locuitorilor din regiune. În context, ANSP reiterează angajamentul de a informa prompt și transparent populația, punând siguranța cetățenilor pe primul loc.

Piața de produse alimentare EcoLocal Farmers Market se deschide pentru toți doritorii de produse gastronomice autohtone, ecologice și artizanale
Articolul anterior
Cristina Gheiceanu a dezvăluit detalii despre naștere: ,,Ultimele 6-7 ore au fost cele mai intense din viața mea”
Articolul următor
Close menu