În biserica din satul Mihuleni, raionul Șoldănești, chiar și luminile au fost stinse pentru neplată, astfel încât părintele Ioan Graur poate să țină slujbe numai cât afară este ziuă.
În mod oficial, în comună locuiesc 640 de oameni, dar de fapt, sunt de trei ori mai puțini. Nu există, practic, tineret. Părintele Ioan Graur a devenit șeful parohiei în 2017, atunci când a spus: ,,Nu am nevoie de nimic. Cât se dă, atâta va fi”.
Toți au părăsit satul și au plecat în străinătate, doar bătrânii, copiii și bolnavii au rămas. Acum unii se întorc și își iau părinții cu ei. Satul devine pustiu, spune preotul. „Nici măcar nu m-am gândit să cer bani. Oamenii plătesc cât pot, dar înaintea lui Dumnezeu toți suntem egali – bogați sau săraci, deci așa ar trebui să fie în biserică. Cineva vrea să plătească, plătește. Eu cumpăr lucrurile de care are nevoie biserica. Chiar și pentru icoane și lumânări nu există nici o taxă suplimentară, e pur simbolică. E adevărat, biserica nu are lumină, datoria e circa 7 mii de lei. Am avut doar 2 mii de lei, le-am plătit”, spune preotul.
Părintele Ioan Graur are propria sa afacere mică, în Șoldănești. ,,Sunt inginer-electronic. Reparăm calculatoare, instalăm camere video, alarme. Încercăm să câștigăm prin muncă. Câțiva din banii câștigați îi folosim pentru biserică, reparații, cumpărături”. Recent, preotul a cumpărat clopotele pentru biserică, care au costat 32 de mii de lei.
,,Chiar mă simt inconfortabil cerând sătenilor bani. Slujba de înmormântare este gratuită. Cineva poate să dea 300 de lei. Dacă nu are bani, nu dă”. Soția preotului lucrează ca profesoară de limba engleză la Liceul din Șoldănești. Familia are doi copii și locuieste în Șoldănești, la cinci kilometri de Mihuleni.
,,Așa că voi continua. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți! Poate vom reveni la Ortodoxie, la credință”, mai spune preotul.
sursa: www.kp.md