Uleiul de palmier este periculos sau benefic pentru sănătate?

50 milioane de tone de ulei de palmier sunt produse anual în lume, ceea ce reprezintă circa 30% din toată producţia mondială de uleiuri vegetale.

separator

Teama unor persoane de a consuma uleiul de palmier este condiţionată în general de faptul că acesta conţine prea multe grăsimi saturate. Dar, de fapt, uleiul de palmier nu este atât de periculos precum se crede.

În prezent, uleiul de palmier este folosit în multiple sectoare de producţie: cel de panificaţie, patiserie, produse lactate, şampoane, produse cosmetice, produse de curăţat, pastă de dinţi etc.

De fapt, uleiul de palmier nu poate fi considerat produs dăunător. Pur şi simplu, în ultima vreme a devenit mult prea popular în rândurile producătorilor.

Uleiul de palmier şi colesterolul

Un motiv de îngrijorare legat de folosirea uleiului de palmier este conţinutul înalt de grăsimi saturate. De asemenea, unii îl privesc drept o sursă importantă de colesterol.

Cu toate acestea, potrivit datelor Departamentului Agriculturii al SUA (USDA), acest conţinut este zero în uleiul de palmier, la fel ca în toate celelalte uleiuri vegetale.

Există dovezi care demonstrează faptul că uleiul de palmier (acidul palmitic) favorizează producerea colesterolului în organismul uman. Totuşi, colesterolul nu conduce neapărat la afecţiuni vasculare (ateroscleroză).

Colesterolul este necesar pentru construcţia membranei celulare şi producerea hormonilor genitali. 75% din colesterol este produs chiar de organismul uman. La dezvoltarea aterosclerozei vaselor sangvine contribuie mai degrabă inflamaţiile sistematice din organism, iar colesterolul serveşte drept material de acoperire.

Grăsimi saturate

În ceea ce priveşte conţinutul de grăsimi, uleiul de palmier conţine acizi graşi saturaţi şi nesaturaţi: acid palmitic, acid linoleic, acid oleic, acid stearic, acid miristic, acid arahidonic.

Coraportul dintre acizii graşi nesaturaţi şi cei saturaţi în uleiul de palmier este egal cu 1,0. Pentru comparaţie, acest indicator este de două ori mai mic în unt — 0,5. Cu alte cuvinte, carnea, ouăle şi untul conţin mai mulţi acizi graşi saturaţi decât uleiul de palmier.

Beneficiile uleiului de palmier

Puţine persoane ştiu că uleiul de palmier deţine întâietatea în ceea ce priveşte conţinutul vitaminei A (beta-caroten).

Beta-carotenul este unul dintre principalele componente ale uleiului de palmier, motiv pentru care are culoarea roşu-portocaliu. Beta-carotenul este necesar pentru ridicarea nivelului energetic al organismului, echilibrul hormonal şi îmbunătăţirea vederii.

Datorită prezenţei antioxidanţilor, uleiul de palmier are proprietăţi anti-cancerigene semnificative.

Probleme ecologice

Singurul dezavantaj al uleiului de palmier este impactul negativ pe care îl cauzează asupra mediului în timpul fabricaţiei. Însă o asemenea chestiune ţine de producător şi nu nemijlocit de produs.

Organizaţiile ecologice atrag permanent atenţia deoarece, în fiecare oră, aproximativ 300 de terenuri de fotbal de păduri tropicale sunt tăiate pentru a se produce uleiul de palmier.

Sursa

Alertă alimentară în UE, după ce autoritățile au descoperit că un aliment foarte consumat este contaminat cu mercur

Alertă alimentară în Uniunea Europeană după ce autoritățile au descoperit că un aliment foarte consumat este contaminat cu mercur. Este vorba despre tonul din conserve, scrie evz.ro.

Conservele de ton sunt contaminate cu mercur potrivit unui raport publicat de ONG-urile Bloom și Foodwatch. Acestea solicită magazinelor și autorităților publice să ia măsuri.

Alertă alimentară în Europa

ONG-urile au realizat un studiu pe conservele de ton comercializate în cinci state europene. Acestea au lansat o alertă alimentară după ce au constatat că toate produsele analizate sunt contaminate cu această substanță nocivă. Cele două organizații au cerut autorităților să ia măsuri, inclusiv de reducere a limitelor autorizate.

„Bloom a selectat aleatoriu 148 de cutii de conserve din cinci țări europene (Franța, Germania, Marea Britanie, Spania și Italia) și le-a testat un laborator independent: 100% dintre cutii erau contaminate cu mercur”, arată investigația realizată de ONG-ul Bloom, potrivit AFP.

Organizația atrage atenția că mai mult de jumătate din conservele de ton conțin mercur peste limita maximă stabilită pentru alte specii de pește, respectiv 0,3 mg/kg. În mod normal, limitele sunt stabilite la 1 mg/kg pentru greutatea materiei prime proaspete. Însă reglementările nu spun nimic despre cantitatea de mercur din conserve. În acest context studiul ar trebui să pună autoritățile în alertă.

„Nivelurile maxime de mercur în ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite pe baza nivelului de contaminare constatat în ton și nu pe baza pericolului pe care mercurul îl reprezintă pentru sănătatea umană, pentru a asigura vânzarea a 95% din ton”, afirmă sursa citată.

Cele două ONG-uri care au lansat această alertă atrag atenția asupra pericolului pentru sănătatea umană. Tonul este una dintre speciile cele mai contaminate. Acest pește are o toleranță maximă admisă la mercur de trei ori mai mare decât cea a speciilor cele mai puțin contaminate. Astfel, pentru cele două ONG-uri nu există motive care să justifice aceast toleranță.

Mercurul este prezent în special în depozitele atmosferice provenite de la centralele pe cărbune. Substanța este clasificată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept una dintre cele zece substanțe care prezintă mari probleme de sănătate publică. În ocean, mercurul se amestecă cu bacteriile și este transformat în metilmercur, un derivat și mai toxic.

Acest lucru ar trebui să fie suficient pentru a pune autoritățile de sănătate publică din toate statele în alertă.

Gutuile cresc imunitatea, previn anemia și menţin tinereţea

Gutuile, fructele delicioase ale toamnei, te fascinează cu proprietăţile lor benefice pentru sănătate. Te uimesc prin cantităţi mari de vitamina C, compuşi fenolici cu acţiune antioxidantă, kaliu, cupru, fier, dar şi fibre dietetice, pectine, vitamina A, vitaminele grupului B, magneziu, calciu, substanţe astringente, informează unica.md.

Gutuile în alimentaţie NU dăunează greutăţii corporale
Gutuile sunt fructe excepţionale în cazul în care doreşti să-ţi menţii greutatea sau să le incluzi în dietele de slăbire. Ele sunt bogate în vitamina C (indispensabilă în procesele de slăbire), scăzute în calorii (100g de gutui are 55 de calorii), bogate în fibre dietetice (2g per 100g produs), pectine şi fenoli antioxidanţi, care scad nivelul de grăsimi din sânge. Gutuile accelerează metabolismul, previn obezitatea şi îţi asigură în acelaşi timp un aport larg de vitamine şi minerale.

Gutuile sunt bogate în substanţe antioxidante şi vitamina C
Datorită conţinutului de fitonutrienţi fenolici antioxidanţi şi vitamina C, consumul de gutui menţine organismul tânăr, te apără de boli cardiovasculare, colesterol ,,rău’’, vene varicoase în zona picioarelor, diabet zaharat tip 2, protejează vederea, luptă împotriva cancerului. Un studiu al Aberdeen University, UK a arătat că fitonutrienţii fenolici au o acţiune potenţială supresoare asupra celulelor tumorale.

În plus, consumul de gutui, şi alte alimente bogate în kaliu, reduce riscul de hipertensiune arterială, aritmie, kaliul fiind binevenit pentru sănătatea inimii alături de fenolii antioxidanţi şi vitamina C.

Gutuile previn anemia
Cantitatea bună de vitamina C oferită de gutui (15 mg per 100 g produs sau 20% din cantitatea zilnică recomandată), care, se ştie, îmbunătăţeşte absorbţia fierului în organism, dar şi, însuşi conţinutul în fier al gutuilor (0,7mg/ 100g) previne anemia. În plus, cuprul, suficient în gutui, este esenţial pentru absorbţia şi metabolizarea fierului, având totodată efect imunostimulator, antiinflamator, reduce încărunţirea părului.

Gutuile te protejează contra infecţiilor virale
Vitamina C, prezentă în gutuie, creşte imunitatea, protejează contra răcelii, gripei, infecţiilor, iar pectinele uşurează expectoraţia în caz de tuse şi bronşită, totodată gutuile având şi proprietăţi antibacteriene.

Gutuile au proprietăţi anti-inflamatoare
Gutuile au proprietăţi antiinflamatoare graţie cantităţii mari de cupru, fitonutrienţi antioxidanţi şi vitamina C pe care o conţin.

Fibrele dietetice ale gutuilor reduc absorbţia intestinală de colesterol şi glucoză
Fibrele dietetice sunt o sursă buna de hrană pentru întreţinerea bacteriilor saprofite de la nivelul colonului, iar împreună cu pectinele împiedică absorbţia intestinală a colesterolului şi glucozei. Potrivit American Heart Association, “nivelul înalt de colesterol în sânge este un factor de risc major, dar CONTROLABIL, al bolii coronariene a inimii, infarctului miocardic şi accidentului vascular cerebral”.

Consumul de gutui previne disfuncţiile tractului digestiv
Substanţele cu acţiune astringentă, taninurile pe care le conţin gutuile, dar şi proprietăţile lor antibacteriene, calmează disfuncţiile tractului digestiv, diareea, reduc respiraţia urât mirositoare a cavităţii bucale.

Gutuile se consumă în stare naturală, crude sau preparate, factorul termic distrugând o cantitate oarecare de vitamina C.
Ele conţin multă pectină, de aceea gemul, jeleul sau marmelada rezultată din ele este superbă. Se mai folosesc în cofetărie pentru prepararea prăjiturilor, tartelor datorită gustului şi aromei lor unice. Plăcintă cu mere şi felii de gutui este delicioasă. Ele pot fi, de asemenea, asociate bucatelor din fructe de mare, carne de pasăre, miel pentru un plus de aromă şi o mai bună digestie a proteinelor din aceste alimente.

Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, alături de multă mişcare!

Dieta extrem de populară care poate duce la demență

Medicii avertizează că o dietă carnivoră (bazată exclusiv pe produse de origine animală) poate fi responsabilă pentru apariția mai multor probleme serioase de sănătate, printre care boli de inimă și demență, scrie digiworld

„Este ceva care m-ar îngrijora, faptul că oamenii se expun riscului de apariție a bolilor cardiovasculare și chiar de demență. Cred că se joacă cu focul, având în vedere că nu avem studii pe termen lung care să arate efectul acestei diete în timpuri moderne ”, a comentat medicul generalist britanic Rupy Aujla în legătură cu cei care duc o dietă bazată în special pe carne.

Dr. Aujla a transmis, în podcastul său, că există o serie de pericole de care ar trebui să fie conștienți oamenii care apelează la dieta carnivoră.

Deși unii ar fi tentați să treacă la o dietă carnivoră pentru a simți mai ușor senzația de șațietate, a evita carbohidrații și a da jos câteva kilograme, acest stil de viață alimentar nu ar trebui susținut o perioadă lungă, pentru că ar putea aduce mari dezavantaje.

„Vă expuneți unui risc sever de boli cardiovasculare și demență, precum și la tot ceea ce vine cu acestea”, susține medicul Rupy Aujla.

Doctorul a evidențiat riscul crescut de afectare a funcției mușchiului cardiac și impactul asupra sănătății celulelor, care ar putea crește inflamația cronică. În plus, cel mai îngrijorător aspect este creșterea nivelului de colesterol și legătura lui cu problemele cardiovasculare și demența.

Carnea este o sursă bună de proteine, de care organismul are nevoie pentru a menține și a construi mușchi, și poate oferi, de asemenea, o sursă bună de vitamine și minerale precum fierul, zincul și vitaminele B.

Cu toate acestea, medicii sfătuiesc ca oamenii „să aleagă bucăți slabe și să limiteze consumul de carne roșie și prelucrată pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate, minimizând în același timp aspectele negative, cum ar fi conținutul ridicat de grăsimi saturate care poate crește riscul de colesterol ridicat”.

Reţeta longevităţii de la românul care a trăit 138 de ani!
Articolul anterior
Simona Gherghe a devenit mamă pentru a doua oară!
Articolul următor