Deși mecanismul fiziologic al orgasmului este studiat de multă vreme nu se cunosc încă toate „secretele” acestuia. În teorie, orice femeie care are organele genitale normale, funcționale (mai precis vaginul și clitorisul – punctele „fierbinți” ale femeii) ar trebui să poată avea orgasm.
Practica arată, însă, că orgasmul apare la femeile de până în 20 de ani în procent de 50-60%, la cele de până în 25 de ani în procent de 80%, până în 45 de ani în procent de 90%. Se observă că există un procent de circa 7-10% de femei care nu vor experimenta niciodată orgasmul.
Ce se întâmplă cu creierul femeilor în timpul unui orgasm
Cum se manifestă orgasmul?
Având în vedere că un număr important de femei nu știu cum să recunoască/identifice orgasmul, voi oferi o descriere amănunțită: orgasmul este resimițit de către organism ca o stare de bine, ce nu poate fi comparată cu alte senzații asemănătoare. Această stare cuprinde: o căldură pronunțată în zona organelor genitale, lubrifiere accentuată (resimțită ca o „revărsare” sau „golire bruscă” – un fel de ejaculare), sensibilitatea maximă a clitorisului care parcă „arde” la atingere, sensibilitatea maximă a sfârcurilor care pot lăsa să curgă câteva picături dintr-un lichid albicios asemănător laptelui, creșterea sânilor în dimensiuni cu circa 20- 25% (1-2 măsuri la sutien). Respirația devine mai rapidă (circa 40 respirații/minut), bătăile inimii depășesc ușor 100/minut, tensiunea arterială depășeste 20/5, apar încordări ale tuturor mușchilor, dar mai ales în zona abdominală, transpirație (uneori abundentă). Însă elementul cel mai important pentru identificarea orgasmului este contracțiile musculare uterine, vaginale și perineale (ca și cum ar vrea să tragă înăuntru, să absoarbă, penisul) , în număr de 4-8. Starea de bine, de descărcare, este paroxistică – percepută ca un maxim, ca o explozie de descărcare a unei tensiuni ce nu mai poate fi conținută de organism. Urmează o stare de beatitudine, de relaxare și fericire, de oboseală plăcută, incomparabilă cu altceva.
Există femei frigide?
Să abordăm lucrurile și din alte puncte de vedere… Există o vorbă care spune: „nu există femeie frigidă ci bărbat nepriceput”. Este doar parțial adevărat, multe studii demonstrând că un barbat ajunge, în medie, la orgasm în circa 7 minute, în timp ce unei femei îi trebuie circa… 20 minute. Aceasta înseamnă că o femeie are nevoie de o perioadă de timp mai îndelungată pentru a se excita și pentru a avea orgasm, iar aici un rol extrem de important îl joacă preludiul. Preludiul este timpul dedicat ambilor parteneri pentru a se întâlni, pentru a ajunge la un nivel de excitare care sa le permită să se simtă bine și să aibă orgasm; aici expresia de mai sus se adeverește căci bărbatul trebuie să se ocupe mai întâi de femeie, să o excite până la un nivel la care aceasta să fie pregatită să aibă contact sexual, iar el să fie mai relaxat ca să nu aibă orgasm înaintea femeii, fapt ce l-ar face să piardă erecția și automat posibilitatea de a satisface partenera. Cum diferența de timp necesară este statistic de circa 17 minute, înseamnă că un preludiu ar trebui să dureze între 15 și 20 de minute, pentru ca partenerii să poată ajunge la același nivel de excitare, care să le permită amândurora să obțină plăcerea (orgasmul).
Care sunt locurile ”fierbinți” ale unei femei?
Punctele cheie în obținerea orgasmului sunt clitorisul și vaginul. Natura le-a așezat în așa fel încât să poată fi atinse, stimulate, în aproape orice poziție și situație. Studii recente arată, spre fericirea femeilor și luarea-aminte a bărbaților că renumitul punct G, responsabilul principal cu orgasmul vaginal este mai degrabă o zonă, ceea ce înseamnă că este mai ușor de găsit și, deci de stimulat. Există femei cărora le este mai ușor să aibă orgasm vaginal (respectiv prin stimularea internă) și există femei pentru care orgasmul clitoridian (obținut prin stimularea clitorisului) este mai ușor de atins; o categorie mai restrânsă de femei poate atinge orgasmul în ambele feluri.
Este însă o situație în care expresia citată mai sus nu se adeverește – faptul că multe femei pun orgasmul propriu în seama bărbatului, care ar trebuie să știe (?!) și să facă (?!) totul pentru ca ele să atingă plăcerea maximă; în felul acesta cedează controlul senzațiilor și trăirilor propriului corp unei alte persoane, ca și cum acesta ar putea ști (vreodată) mai bine decât ea cum se simte și ce îi trebuie ca să aibă plăcere.
Femeile au fost puse să citească în timpul orgasmului. Vezi cum s-au descurcat!
Cunoaște-ți corpul!
Un număr impresionant de femei nu pot experimenta orgasmul din „simplul” motiv că nu-și cunosc propriul corp, ca și cum le-ar fi teamă să se descopere, să afle ce le provoacă plăcere și ce nu. În acest sens autoexplorarea (ce cuprinde și masturbarea) joacă un rol foarte important, căci înseamnă descoperirea punctelor erogene care se excită în mod diferit la femei diferite (pentru o femeie sânii pot provoca o mare plăcere, în timp ce pentru o alta fesele sau altă parte a corpului oferă mai multă excitație). Sunt femei care nu s-au masturbat niciodată, ca și cum le-ar fi teamă ca nu cumva să aiba un orgasm, să simtă plăcere.
Educația sexuală sau inhibițiile
Ajungem încet-încet la alte cauze care se opun atingerii „Marelui O”; iar aceste cauze pot ține de modul în care femeia își reprezintă actul sexual. De exemplu – dacă educația primită a fost în sensul religios, în care actul sexual nu înseamnă plăcere ci doar perpetuare, femeia va privi actul sexual ca pe o obligație. Dacă are mintea încărcată de gânduri, responsabilități, rate, facturi, griji de diverse feluri cum se va putea relaxa, cum se va putea lăsa în voia senzațiilor și a plăcerii astfel încât să atingă orgasmul? Sunt femei pentru care educația sexuală primită s-a referit la cât de dureroasă va fi dezvirginarea, sau cât sânge le va curge, sau la riscul de sarcină existent; pentru aceste femei sexul va însemna teamă, pericol, responsabilitate, situații incompatibile cu relaxarea și plăcerea.
Debutul nereușit în viața sexuală (forțat, dureros, cu un partener nepotrivit și nepriceput), abuzuri sexuale, dureri pelviene provocate de infecții, accidente/traumatisme locale sau alte condiții medicale sunt și ele incompatibile cu plăcerea, căci înseamnă amintiri neplăcute, dureroase, acte sexuale ratate, nesatisfăcătoare etc. O relație nefuncțională cu partenerul, probleme de comunicare agresivitate/conflicte sau suferințe psihice (de felul depresiei) îngreunează mult obținerea plăcerii.
Cum obții orgasm?
Orgasmul nu trebuie sa fie un scop în sine ci un rezultat; dacă actul sexual se desfașoară într-o atmosferă relaxantă, caldă, intimă, plăcută, ce permite femeii să se relaxeze, să nu se mai gândească la nimic decât la plăcere și dăruire totală, iar dacă partenerul întelege că actul sexual înseamnă în egală măsură a primi și a dărui, premizele obținerii orgasmului sunt create și șansele ca acesta să fie obținut de către femeie sunt maxime. La aceasta se adaugă și modul în care femeia se cunoaște pe sine, dacă știe care este locul, poziția care îi dau plăcere maximă, nu îl va aștepta pe partener să-i dea ce îi trebuie ci își va lua singură, așezându-se în poziția preferată sau făcând ceva ce știe că o va ajuta să aibă orgasm.
Relaxarea joacă un rol determinant în capacitatea femeii de a obține orgasmul: o baie caldă cu uleiuri aromatice sau un masaj al zonei genitale cu un lubrifiant special conceput pentru a încălzi zona (se poate cumpăra din orice sex-shop), muzica preferată, un pahar de șampanie și un partener atent asigură calea spre cel mai minunat dar al omului – plăcerea absolută. În unele situații se poate apela și la puțin „ajutor” din partea unor jucării sexuale de tipul vibratoarelor sau altele asemănătoare, care pot ajuta la identificarea zonelor și modalităților cele mai excitante. Inițial femeia poate folosi o astfel de jucării singură, tocmai pentru a se putea concentra pe propriu corp și pe senzațiile trăite, după care se poate juca împreună cu partenerul. Mai mult decât atât femeia trebuie să spună partenerului ce își dorește, ce îi place, cum îi place, și nu să aștepte ca acesta să ghicească, căci s-ar putea să aștepte mult și bine.
Dacă toate acestea nu dau rezultate este recomandabil ca femeia cu dificultăți în obținerea orgasmului să se adreseze unui sexolog care o va ajuta să se înțeleagă mai bine și să găsească soluții pentru rezolvarea problemelor.
Valentin Pescaru,
Psiholog, psihoterapeut, sexolog
http://psihologultau.net