Moldoveanul Radu Rațoi a devenit cel mai bun acordeonist din lume!

Un tânăr absolvent al Colegiului de Muzică ,,Ștefan Neaga” din Chișinău, Radu Rațoi, deține titlul de campion mondial la Acordeon. Radu are 20 de ani și studiază în prezent la Copenhaga, la Academia Regală de Muzică.

separator

Tânărul muzician a câștigat Cupa campionatului, care a avut loc în Kaunas, Lituania, în 2018. Astfel, Radu a devenit primul moldovean care a primit un trofeu onorific și cel de-al treilea muzician din istoria campionatului, care a câștigat Cupa Mondială simultan în categoria muzicii clasice și spectacolului de varietate.

Moldoveanul a câștigat locul 1 la categoria Senior Coupe World și locul 1 la categoria Senior Virtuoso Entertainment. Aproximativ 100 de tineri muzicieni din diferite țări ale lumii au participat la concurs.

„La început nu am crezut. Știam că am șanse, dar o cupă mondială atât de grea nu a fost în ultimii 20 de ani. Oricine ar putea câștiga. Toți participanții au fost foarte puternici. Am câștigat toate cele 5 runde în ambele categorii. A fost dificil, dar a meritat”, a spus Radu Rațoi.

Tânărul instrumentalist este recunoscător mentorilor săi, inclusiv profesorului său, Serghei Mîrza.

În luna mai 2019, Radu Rațoi a câștigat concursul internațional din Klingenthal (Germania). Această competiție este cea mai veche și mai prestigioasă, ce reunește participanți din întreaga lume.sursa

Haine, produse de tutungerie și alcool, în cantități comerciale, depistate și confiscate în vama Leușeni

La data de 7 aprilie curent, polițiștii de frontieră  aflați în misiune de serviciu în zona de responsabilitate, au dejucat planurile unor cetățeni de a comercializa ilicit articole vestimentare, produse de tutungerie și băuturi alcoolice, în cantități comerciale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Primul caz a avut în vizor două femei din raionul Hîncești, care se deplasau cu un autoturism de marca Dacia Logan. Mașina a fost oprită în trafic pentru verificări de rutină, în urma cărora, în portbagaj, au fost descoperite mai multe genți și pachete ce conțineau articole de vestimentație. Bunurile nu erau însoțite de acte de proveniență sau documente justificative.

Al doilea incident îl vizează pe un bărbat în vârstă de 38 de ani, de asemenea domiciliat în raionul Hîncești, care se afla la volanul unui automobil de model Dacia Duster. În urma controlului efectuat, în portbagajul acestuia au fost depistate produse de tutungerie și alcool, în cantități mari, fără a fi prezentate documente de proveniență.

În cadrul audierilor, persoanele implicate au recunoscut că intenționau să comercializeze bunurile respective.

Cazurile au fost transmise, conform competențelor legale, Inspectoratului de Poliție Hîncești.

Cod Galben de îngheț pe întreg teritoriul Republicii Moldova!

Cod Galben de îngheţ în Republica Moldova! Meteorologii au emis un avertisment valabil astăzi și mâine, pe întreg teritoriul țării, informează unica.md.

Temperaturile minime pot să scadă, la nivelul solului, până la -5 grade Celsius, mai ales noaptea şi dimineaţa.

Vremea se va încălzi uşor abia la sfârşitul săptămânii când sunt anunţate minime de +3 şi maxime de +cincisprezece grade Celsius.

CSM cere reformarea sistemului de salarizare a judecătorilor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat un studiu privind salarizarea judecătorilor din Republica Moldova și a solicitat Guvernului și Parlamentului să ia măsuri urgente de reformare a sistemului actual de remunerare a magistraților, comunică MOLDPRES.

Potrivit studiului, salariile actuale ale judecătorilor nu respectă standardele stabilite de Curtea Constituțională, iar lipsa unui mecanism clar de ajustare în raport cu inflația afectează direct independența justiției, dar și atractivitatea profesiei. CSM avertizează că aceste disfuncționalități riscă să compromită calitatea actului de justiție și să alimenteze plecările din sistem.

Un exemplu îngrijorător este oferit de rezultatele recente ale concursului de admitere la Institutul Național al Justiției, unde doar 12 candidați au fost admiși pentru 25 de locuri disponibile – un indicator clar al scăderii atractivității acestei cariere din cauza salariilor nesatisfăcătoare.

Studiul subliniază că judecătorii sunt plătiți mai puțin decât alți funcționari publici, în pofida complexității și importanței funcției judiciare într-un stat de drept. De asemenea, sporurile și adaosurile salariale pentru alte categorii de personal public depășesc cu mult cele ale judecătorilor, ceea ce subminează echitatea sistemului de salarizare.

CSM recomandă autorităților implementarea unui mecanism automat de ajustare a salariilor în raport cu inflația și creșterea prețurilor. Protejarea prin lege a salariilor judecătorilor, pentru a preveni diminuările nejustificate. Crearea unui cadru legislativ pentru acordarea de garanții financiare și sociale menite să susțină atractivitatea funcției; revizuirea comparativă a salarizării funcționarilor publici și a judecătorilor pentru eliminarea discrepanțelor.

Consiliul subliniază că aceste reforme sunt esențiale pentru garantarea unui sistem judiciar eficient și independent, în care profesioniștii să fie motivați și protejați. CSM își reafirmă angajamentul de a susține aceste inițiative și de a colabora cu autoritățile competente pentru implementarea lor.

Gogoși la cuptor super delicioși!
Articolul anterior
„Iubește-ți copilul în orice ipostază – netalentat sau ghinionist”. 10 principii ale celebrului educator Janusz Korczak
Articolul următor
Close menu