Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este marcată anual, în toată lumea, pe 14 iunie. Evenimentul este un prilej pentru a creşte gradul de conştientizare asupra actului de a dona sânge și necesității condiţiilor de siguranţă în donarea de sânge.
Pentru prima data Ziua Mondială a Donatorului de Sânge a fost marcată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în anul 2004.În Republica Moldova, anual se înregistrează circa 80 de mii de acte de donări de sânge care asigură asistenţa medicală în cazul a peste 130 mii de bolnavi.
80 la sută din donări sunt asigurate de donatorii voluntari.
Ministerul Sănătăţii îşi propune drept obiectiv să sporească anual numărul donărilor voluntare. Donarea de sânge nu este un act periculos!
Donarea de sânge este inofensivă sută la sută, nu te poți infecta cu HIV/SIDA sau alte infecții. Se utilizeaza un ac steril și de unica folosință pentru fiecare donare. Senzația de leșin sau oboseala după donare este foarte rar întâlnită. Puteți dona doar dacă starea de sănătate vă permite.
Cum se efectuează donarea de sânge?
Specialistul va pune câteva întrebări legate de starea de sănătate și va face un mic examen medical: temperatura corporală, puls, valoarea tensiunii arteriale.
Rezultatele testelor ramân confidențiale.
Donatorii de sânge sunt în drept de a afla rezultatele testelor de laborator a sângelui după donare.
Pentru a beneficia de o experiență plăcută în urma donării, donatorii vor fi rugați să stea câteva minute după prelevarea sângelui și să evite efortul fizic de mare intensitate 5 ore după procedura de donare.
Donarea de sânge poate fi efectuată la subdiviziunile Centrului Național de Transfuzie a Sîngelui dislocate în Chișinău, Bălți și Cahul.
Donează sânge voluntar! Un strop de sânge – o șansă la viață!
Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui vine cu un apel către populația țării, ce doresc să-și arate solidaritatea față de cei, care au nevoie astăzi de transfuzie de sînge și binevoiesc să salveze o viață, și în scopul consolidării efortului comun de asigurare a continuității asistenței hemotransfuzională oferită instituțiilor medico-sanitare.
Pentru participarea la donarea de sânge şi evitarea timpului de aşteptare, vă puteți programa prin serviciul electronic la adresa www.cnts.md (programarea la donarea de sânge), după care veţi fi contactat de reprezentantul instituţiei.