Istoria tristă a satului din nordul Moldovei, care a rămas cu un singur locuitor, a apărut pe paginile publicației The New York Times

Trei oameni locuiau în satul Dobrușa, raionul Șoldănești, la începutul anului 2019. După ce doi dintre săteni au fost uciși, în sat a mai rămas să locuiască un singur om. Istoria tristă a satului moldovean a fost relatată de publicația americană The New York Times.

separator

Reporterii publicației The New York Times au realizat un reportaj din inima satului moldovean.Acum 30 de ani, Dobrușa avea 200 de locuitori. The New York Times scrie că Grișa (Grigore) Muntean are două pisici, cinci câini, nouă curcani, 15 gâște, 42 de găini, 50 de porumbei, 120 de rațe și câteva mii de albini. Bărbatul a rămas singur după ce soția și cei patru copii au plecat în Spania, iar acum se gândește și el să plece din pustietate. Satul Dobrușa avea circa 50 de case, dar a rămas pustiit odată cu căderea Uniunii Sovietice

„Când lucrez, vorbesc cu copacii, cu păsările, cu animalele, cu intrumentele mele”, spune Grișa Muntean.Până în februarie 2019, Grișa Muntean se baza pe compania celorlalți doi săteni, un cuplu care locuia la alt capăt de sat. Într-o zi de februarie însă, familia Lozinschi nu a mai răspuns la telefon. Cei doi au fost găsiți morți în gospodăria lor, uciși de un lucrător în stare de ebrietate, potrivit anchetei penale.

Acum, Grișa Muntean este ultimul locuitor din Dobrușa, așezare care datează din secolul 19, atunci când regiunea era încă parte a Imperiului Sovietic.      

traducere: www.unimedia.info

Tavan prăbușit în timpul unei intervenții chirurgicale, într-o sală de operație a unui spital din București

Un panou din tavanul fals al unei săli de operație de la Institutul „Marius Nasta” din București s-a prăbușit chiar în timpul unei intervenții chirurgicale. Incidentul a avut loc deasupra mesei de operație, în momentul în care un pacient era supus unei toracotomii. „Unul dintre panourile de tavan fals s-a desprins parțial, antrenând particule de praf deasupra mesei de operație”, au transmis cadrele medicale. Potrivit acestora, înainte de incident s-a auzit și „un zgomot de mers la nivelul tavanului, posibil rozătoare sau pisică”, scrie digi24.ro.

Incidentul s-a petrecut în dimineața zilei de 11 aprilie, în jurul orei 9:45, într-o sala de operație, în timpul desfășurării unei intervenții chirurgicale. „Unul dintre panourile de tavan fals s-a desprins parțial, antrenând particule de praf deasupra mesei de operație.

Anterior s-a perceput un zgomot de mers la nivelul tavanului (posibil rozătoare sau pisică). Pacientul avea toracotomie stângă în plin act chirurgical”, au transmis cadrele medicale. Cadrele medicale au semnalat că tavanul fals reprezintă „un risc real” atât pentru echipele medicale, cât și pentru pacienți, mai ales în timpul intervențiilor chirurgicale. 

În documentul oficial, personalul cere măsuri urgente.

„Planul de tavan reprezintă un risc de accident atât pentru echipele anestezico-chirurgicale, cât și al pacientului și personalului auxiliar, nefiind fixat corespunzător” Se impune igienizarea zonei de deasupra tavanului din ambele săli de operație, blocarea tuturor căilor de acces din exterior de la nivelul podului deasupra blocului operator, asigurarea închiderii etanșe laterale a tavanului, verificarea lămpilor electrice din tavan (nefuncționale), efectuarea unui control tehnic riguros în vederea funcționării optime”.

Din informațiile disponibile la acest moment, o echipă de la DSP este în prezent în control la Institutul Marius Nasta. Medicii au sesizat anterior că a plouat în acea secție de operație. Managerul spitalului a transmis la acel moment că problema fusese remediată, însă după acest incident, ar fi fost chemată o firmă pentru a interveni.

Amendă de până la 125.000 lei sau până la 3 ani de închisoare pentru un șofer prins beat criță la volan, prin Bălți

Aseară, politiștii din Bălți au intervenit prompt după ce au observat un automobil care se deplasa haotic și cu viteză excesivă pe străzile orașului, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Pentru a preveni o posibilă tragedie, polițiștii au somat conducătorul auto să oprească, însă acesta a ignorat indicațiile și și-a continuat deplasarea în mod periculos.

Șoferul, un bărbat de 43 de ani, locuitor al municipiului Bălți, a fost stopat la scurt timp de către forțele de ordine.

Testarea alcoolscopică a arătat o concentrație de 1.24 mg/l alcool în aerul expirat – o valoare ce indică o stare avansată de ebrietate.

Pe numele bărbatului a fost inițiată o cauză penală pentru conducerea mijlocului de transport sub influența alcoolului. Acesta riscă o amendă de până la 125.000 lei sau până la 3 ani de închisoare, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce.

Tragedie! Un copil de 9 ani a murit într-un accident de groază produs la Hâncești

Poliția stabilește circumstanțele unui accident rutier, produs acum o oră, în satul Cărpineni din raionul Hîncești, în care a decedat un copil de 9 ani, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La fața locului, oamenii legii au stabilit preliminar că un tractor, condus de un bărbat de 67 de ani, a tamponat un minor în timp ce traversa strada în afara trecerii de pietoni.

În urma impactului, băiatul a decedat la fața locului.

Șoferul a fost testat alcoolscopic, rezultatul ieșind negativ. Acesta urmează sǎ fie reținut.

Pe caz a fost inițiată o cauză penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

O tânără mamă din Serbia și-a pus capăt zilelor la 2 luni după ce a născut. Cazul a fost mediatizat în întreaga lume
Articolul anterior
În sectorul Telecentru va apărea un scuar nou, amenajat pentru odihna și recreerea locuitorilor acestei zone a capitalei
Articolul următor
Close menu