Zece femei din aceeași familie au învins cancerul de sân, după o luptă de 15 ani

Zece femei britanice din aceeași familie sărbătoresc, după ce toate au învins cancerul de sân după o luptă de 15 ani pentru viață. Joyce Waite și membrii familiei sale, inclusiv fiice, mătuși și cumnate sunt din satul Coningsby și orașul Boston, comitatul Lincolnshire, situate în estul Angliei.

separator
Supraviețuitoarele, cu vârste cuprinse între 47 și 81 de ani, dintre care opt care au legătură de sânge, își sărbătoresc acum recuperările în timp ce conștientizează cancerul, scrie Mirror.co.uk.

Joyce Waite, în vîrstă de 78 de ani, a fost diagnosticată pentru prima dată în 2002, iar iubita nepotului ei, Jane Reeson, a fost ultima diagnosticată cu această boală cruntă, în 2017, suferind cu succes o mastectomie.

„Am combătut cancerul împreună ca familie și ne-am împărtășit experiențele între noi, ceea ce a ajutat cu adevărat”, a spus Vanessa Haw, în vîrstă de 55 de ani, care a fost a opta membră a familiei diagnosticată, în aprilie 2015. „Faptul că am trecut de zece dintre noi a fost un ajutor uriaș. Suntem o familie apropiată, așa că am fost acolo una pentru cealalltă. Acest sprijin și să știi că cineva a avut cancer de sân, dar a supraviețuit, a fost genial”

Vanessa Haw, proprietară a magazinului din Coningsby, Lincolnshire, care are patru copii și opt strănepoți, a fost diagnosticată cu cancer, în aprilie 2015, după o mamografie anuală. A refuzat radioterapia, din cauza modului în care a afectat-o ​​pe mama sa, Barbara, care a fost diagnosticată cu cancer în 2003.

În mai 2015, Vanessa avea o mastectomie pe partea stângă și avea toți noduli limfatici scoși din brațul stâng. Mai avea două operații pentru îndepărtarea pielii deteriorate și a suferit o mastectomie în octombrie 2016, ca măsură de precauție. „Chiar și în cele mai rele zile, știai că există viață, există speranță”

Mama sa, Barbara Limb (81 de ani), a fost a doua femeie din familie care a fost diagnosticată cu cancer. Nepoata Barbarei, Trudie Smart, în vîrstă de 47 de ani, asistent didactic din Boston, Lincolnshire, a fost diagnosticată cu cancer de sîn în aprilie 2008. A avut opt ​​cicluri de chimioterapie, înainte de a suferi o mastectomie în noiembrie, în acel an, urmată de trei săptămîni de radioterapie. La doar câteva luni după diagnosticul ei, mama ei, Shirley Limb, de 72 de ani, din Kirton, Lincolnshire, a fost diagnosticată în septembrie 2008.

Shirley, care are trei copii mari, șase nepoți și doi strănepoți, a primit vestea în urma unei mamografii de rutină. O biopsie ultra-sonoră și biopsie au confirmat că a avut cancer la sân și că a fost îndepărtată o lumpectomie și ganglioni limfatici chiar înainte de Crăciun în acel an. Apoi a făcut radioterapie în fiecare zi, timp de trei săptămîni, și i s-a spus că este în remisiune în vara lui 2009. În ciuda faptului că nu a fost o rudă de sânge, partenera fratelui Vanessei, Lorraine Hill, în vârstă de 61 de ani, a fost diagnosticată după ce a descoperit în 2005 un nodul mare la sân.

Chelneriță și mama unui copil, din Horncastle, Lincolnshire, a făcut chimioterapie, pentru a micsora tumora, înainte de a suferi o mastectomie parțială. Sora lor, Hazel Holland, de 53 de ani, a fost de asemenea doborâtă când a făcut o mamografie în februarie 2015. Mamă a doi copii, a suferit o operație în martie în acel an, pentru a elimina un nodul limfatic, urmată de chimioterapie și radioterapie. „Am luat totul pas cu pas și am continuat viața” .

Trei ani mai devreme în 2012, mamei lui Hazel, Mary Limb, în ​​vârstă de 74 de ani, i s-a spus că are cancer la sân, după ce medicii au găsit o umflătură. Ea a fost la spital, patru zile de la operație, pentru a îndepărta ganglionii, apoi a făcut radioterapie. În august 2017, cumnata Mariei, Margaret Bedford, în vîrstă de 74 de ani, a fost și ea diagnosticată. Mama a trei copii, i s-a extirpat un nodul, luna următoare, iar după patru săptămîni de radioterapie epuizantă a fost declarată fără cancer.

O lună mai târziu, în octombrie 2017, partenera fiului ei David, Jane Reeson, în vârstă de 54 de ani, a primit o lovitură devastatoare atunci cînd a fost diagnosticată cu cancer. Lucra ca și curier și este mamă a doi copii. A avut o mastectomie pe partea stîngă în noiembrie în acel an. I s-a spus să ia tamoxifen, care blochează estrogenii, timp de cinci ani, dar până acum toate testele sunt în regulă. „Nu am simțit niciun nodul, așa că dacă nu ar fi fost mamografiae, ar fi putut fi o poveste diferită. Acum sunt conștientă de importanța efectuării unor controale periodice”.

Luna viitoare va fi lansat oficial al familiei, iar sumele obținute din vânzarea lui vor fi donate pentru tratarea cancerului de sân. Cronologia diagnosticării cu cancer de sîn în familia celor zece femei: 2002 – Joyce Waite 2003 – Barbara Limb 2005 – Lorraine Hill 2007 – Shirley Limb 2008 – Trudie Smart 2012 – Mary Limb 2015 – Hazel Holland 2015 – Vanessa Haw 2017 – Margaret Bedford 2017 – Jane Reeson.

sursa: www.libertatea.ro

Singurătatea este legată de sănătatea precară și modifică proteinele din sânge

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge și Universitatea Fudan din China au descoperit că persoanele care se simt singure sau izolate social au niveluri modificate ale anumitor proteine în sânge, potrivit The Guardian citat de antena3.ro.

Singurătatea a fost mult timp asociată cu starea de sănătate precară, iar cercetătorii spun că au găsit o explicație nouă pentru această legătură.

Deși problemele de sănătate pot duce la singurătate, studiile arată că și singurătatea poate înrăutăți sănătatea.

Acum, potrivit unui nou studiu, cercetătorii au descoperit că singurătatea poate influența nivelurile unor proteine asociate cu boli grave și chiar cu riscul de deces.

Barbara Sahakian, porfesoară la Universitatea Cambridge, a spus că Organizația Mondială a Sănătății consideră izolarea socială și singurătatea o problemă globală importantă.

„Cred că mesajul este că trebuie să începem să îi facem pe oameni să realizeze că singurătatea face parte dintr-o problemă de sănătate, atât pentru sănătatea lor mentală și bunăstarea lor, dar și pentru sănătatea lor fizică, și că trebuie să rămână conectați cu alți oameni”, a spus ea, potrivit sursei citate.

Aproape 10% dintre participanți se simt izolați social

Din participanții la studiul UK Biobank, 9,3% au spus că se simt izolați social, iar 6,4% au declarat că se simt singuri. Analizând sângele acestor persoane, cercetătorii au identificat 175 de proteine asociate cu izolarea socială și 26 de proteine legate de sentimentul de singurătate.

Cercetătorii au descoperit că majoritatea acestor proteine, prezente în cantități mai mari, sunt legate de inflamații, răspunsuri antivirale și funcționarea sistemului imunitar.

Studiind sănătatea participanților timp de 14 ani, echipa a constatat că 90% dintre proteinele identificate sunt asociate cu un risc mai mare de deces. Aproximativ 50% dintre ele sunt legate de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și accidente vasculare cerebrale. 

Totodată, singurătatea afectează direct nivelurile a cinci proteine specifice, care influențează inflamațiile și metabolismul.

Cercetătorii de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar

Oamenii de știință de la Cambridge au dezvoltat un test de urină pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar. Testul, primul de acest tip, detectează celulele „zombie” care ar putea indica primele semne ale bolii, scrie site-ul cam.ac.uk, citat de g4media.ro.

Cercetătorii speră că detectarea precoce, prin intermediul unui simplu test de urină, ar putea permite intervenții terapeutice mai timpurii, îmbunătățind semnificativ rezultatele și prognosticul pacienților. Aproximativ 36.600 de vieți sunt salvate de cancerul pulmonar în Regatul Unit în fiecare an, conform unei noi analize a Cancer Research UK.Profesorul Ljiljana Fruk și Dr. Daniel Munoz Espin și echipele lor de la Universitatea din Cambridge conduc cercetarea, finanțată de Cancer Research UK.Lucrările, desfășurate la Departamentul de Inginerie Chimică și Biotehnologie din Cambridge și la Early Cancer Institute, vor oferi un senzor ieftin și accesibil care utilizează probe de urină pentru a ajuta medicii să detecteze cancerul pulmonar înainte ca boala să se dezvolte.Cancerul pulmonar are un prognostic nefavorabil pentru mulți pacienți, deoarece adesea nu există simptome vizibile până când acesta nu se răspândește prin plămâni sau în alte părți ale corpului. Noul test de urină le va permite medicilor să depisteze boala înainte ca aceasta să se dezvolte.

Testul este perfectibil

Pentru a crea testul, oamenii de știință s-au uitat la proteinele excretate de celulele senescente: celule „zombie” care sunt vii, dar incapabile să crească și să se dividă. Aceste celule sunt cele care provoacă leziuni ale țesuturilor prin reprogramarea mediului înconjurător imediat pentru a favoriza apariția celulelor canceroase.

Acum, cercetătorii au dezvoltat un senzor injectabil care interacționează cu proteinele celulelor zombie și eliberează un compus ușor detectabil în urină, semnalând prezența acestora.

„Detectarea precoce a cancerului necesită instrumente și strategii rentabile care să permită detectarea rapidă și precisă”, a declarat Fruk. „Am conceput un test bazat pe proteine care scindează peptidele, care se găsesc la niveluri mai ridicate în prezența celulelor zombie și care, la rândul lor, apar în stadiile incipiente ale cancerului”, a explicat el.

„În cele din urmă, dorim să dezvoltăm un test de urină care ar putea ajuta medicii să identifice semnele din stadiile incipiente ale cancerului – potențial cu luni sau chiar ani înainte de apariția unor simptome vizibile”, a mai adăugat Fruk.

Tratamente mai eficiente împotriva cancerului

Pe lângă faptul că vizează cancerul pulmonar, Fruk speră că cercetările sale, împreună cu eforturile comune ale altor departamente universitare, vor duce la dezvoltarea unor sonde capabile să detecteze alte tipuri de cancer.

„Aproape am finalizat un test de urină funcțional pentru a detecta celulele „zombie” în cancerul pulmonar, care va depista cancerul mai devreme și va evita necesitatea unor proceduri invazive, dar acest test are potențial și pentru alte tipuri de cancer”, a spus ea. „Dezvoltarea unor tratamente mai eficiente împotriva cancerului necesită o detectare mai timpurie și terapii mai bune, dar și colaborarea cu alte discipline pentru o viziune mai holistică asupra bolii, care este o parte esențială a cercetării mele”.

De la descoperirea cauzelor cancerului pulmonar la medicamentele de pionierat pentru tratarea acestuia, Cancer Research UK a contribuit la progresul persoanelor afectate de cancer pulmonar. În ultimii 10 ani, organizația caritabilă a investit peste 231 de milioane de lire sterline în cercetarea cancerului pulmonar.

„Cancer Research UK a jucat un rol-cheie în avansarea cercetării în domeniul cancerului pulmonar și în îmbunătățirea supraviețuirii”, a declarat Dr. Iain Foulkes, director executiv al Cancer Research UK pentru cercetare și inovare. „Acest proiect condus de profesorul Fruk este un alt exemplu al angajamentului nostru de a stimula progresul, astfel încât mai mulți oameni să poată trăi mai mult și mai bine, fără teama de cancer”, a mai adăugat Foulkes.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Inovația în materie de lifting facial sunt tratamentele de întinerire cu fire bioresorbabile de ultimă generație!
Articolul anterior
Un ecou din închisoarea de acasă
Articolul următor