Zece femei din aceeași familie au învins cancerul de sân, după o luptă de 15 ani

Zece femei britanice din aceeași familie sărbătoresc, după ce toate au învins cancerul de sân după o luptă de 15 ani pentru viață. Joyce Waite și membrii familiei sale, inclusiv fiice, mătuși și cumnate sunt din satul Coningsby și orașul Boston, comitatul Lincolnshire, situate în estul Angliei.

separator
Supraviețuitoarele, cu vârste cuprinse între 47 și 81 de ani, dintre care opt care au legătură de sânge, își sărbătoresc acum recuperările în timp ce conștientizează cancerul, scrie Mirror.co.uk.

Joyce Waite, în vîrstă de 78 de ani, a fost diagnosticată pentru prima dată în 2002, iar iubita nepotului ei, Jane Reeson, a fost ultima diagnosticată cu această boală cruntă, în 2017, suferind cu succes o mastectomie.

„Am combătut cancerul împreună ca familie și ne-am împărtășit experiențele între noi, ceea ce a ajutat cu adevărat”, a spus Vanessa Haw, în vîrstă de 55 de ani, care a fost a opta membră a familiei diagnosticată, în aprilie 2015. „Faptul că am trecut de zece dintre noi a fost un ajutor uriaș. Suntem o familie apropiată, așa că am fost acolo una pentru cealalltă. Acest sprijin și să știi că cineva a avut cancer de sân, dar a supraviețuit, a fost genial”

Vanessa Haw, proprietară a magazinului din Coningsby, Lincolnshire, care are patru copii și opt strănepoți, a fost diagnosticată cu cancer, în aprilie 2015, după o mamografie anuală. A refuzat radioterapia, din cauza modului în care a afectat-o ​​pe mama sa, Barbara, care a fost diagnosticată cu cancer în 2003.

În mai 2015, Vanessa avea o mastectomie pe partea stângă și avea toți noduli limfatici scoși din brațul stâng. Mai avea două operații pentru îndepărtarea pielii deteriorate și a suferit o mastectomie în octombrie 2016, ca măsură de precauție. „Chiar și în cele mai rele zile, știai că există viață, există speranță”

Mama sa, Barbara Limb (81 de ani), a fost a doua femeie din familie care a fost diagnosticată cu cancer. Nepoata Barbarei, Trudie Smart, în vîrstă de 47 de ani, asistent didactic din Boston, Lincolnshire, a fost diagnosticată cu cancer de sîn în aprilie 2008. A avut opt ​​cicluri de chimioterapie, înainte de a suferi o mastectomie în noiembrie, în acel an, urmată de trei săptămîni de radioterapie. La doar câteva luni după diagnosticul ei, mama ei, Shirley Limb, de 72 de ani, din Kirton, Lincolnshire, a fost diagnosticată în septembrie 2008.

Shirley, care are trei copii mari, șase nepoți și doi strănepoți, a primit vestea în urma unei mamografii de rutină. O biopsie ultra-sonoră și biopsie au confirmat că a avut cancer la sân și că a fost îndepărtată o lumpectomie și ganglioni limfatici chiar înainte de Crăciun în acel an. Apoi a făcut radioterapie în fiecare zi, timp de trei săptămîni, și i s-a spus că este în remisiune în vara lui 2009. În ciuda faptului că nu a fost o rudă de sânge, partenera fratelui Vanessei, Lorraine Hill, în vârstă de 61 de ani, a fost diagnosticată după ce a descoperit în 2005 un nodul mare la sân.

Chelneriță și mama unui copil, din Horncastle, Lincolnshire, a făcut chimioterapie, pentru a micsora tumora, înainte de a suferi o mastectomie parțială. Sora lor, Hazel Holland, de 53 de ani, a fost de asemenea doborâtă când a făcut o mamografie în februarie 2015. Mamă a doi copii, a suferit o operație în martie în acel an, pentru a elimina un nodul limfatic, urmată de chimioterapie și radioterapie. „Am luat totul pas cu pas și am continuat viața” .

Trei ani mai devreme în 2012, mamei lui Hazel, Mary Limb, în ​​vârstă de 74 de ani, i s-a spus că are cancer la sân, după ce medicii au găsit o umflătură. Ea a fost la spital, patru zile de la operație, pentru a îndepărta ganglionii, apoi a făcut radioterapie. În august 2017, cumnata Mariei, Margaret Bedford, în vîrstă de 74 de ani, a fost și ea diagnosticată. Mama a trei copii, i s-a extirpat un nodul, luna următoare, iar după patru săptămîni de radioterapie epuizantă a fost declarată fără cancer.

O lună mai târziu, în octombrie 2017, partenera fiului ei David, Jane Reeson, în vârstă de 54 de ani, a primit o lovitură devastatoare atunci cînd a fost diagnosticată cu cancer. Lucra ca și curier și este mamă a doi copii. A avut o mastectomie pe partea stîngă în noiembrie în acel an. I s-a spus să ia tamoxifen, care blochează estrogenii, timp de cinci ani, dar până acum toate testele sunt în regulă. „Nu am simțit niciun nodul, așa că dacă nu ar fi fost mamografiae, ar fi putut fi o poveste diferită. Acum sunt conștientă de importanța efectuării unor controale periodice”.

Luna viitoare va fi lansat oficial al familiei, iar sumele obținute din vânzarea lui vor fi donate pentru tratarea cancerului de sân. Cronologia diagnosticării cu cancer de sîn în familia celor zece femei: 2002 – Joyce Waite 2003 – Barbara Limb 2005 – Lorraine Hill 2007 – Shirley Limb 2008 – Trudie Smart 2012 – Mary Limb 2015 – Hazel Holland 2015 – Vanessa Haw 2017 – Margaret Bedford 2017 – Jane Reeson.

sursa: www.libertatea.ro

“Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!”, ediția anului 2024!

Farmacia Familiei dă startul campaniei “Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!” ediția anului 2024!

Farmacia Familiei pe toată perioada sezonului estival (mai – septembrie) oferă consultații dermatologice gratuite de verificare a alunițelor, pentru depistarea timpurie a cancerului de piele de tip melanom. Campania națională „Fii în siguranță la soare!” se desfășoară în diferite localități din tară, cu medici implicați voluntar și a ajuns la a 3-a ediție.

În cadrul campaniilor desfășurate în 2022 și 2023, am mers în 20 de localități și am consultat peste 20 mii de persoane. Peste 400 (în 2022 și 2023) de cazuri cu suspecție de melanom malign au fost descoperite în urma consultațiilor.

Urmăriți calendarul și locațiile, pentru a vă planifica examinarea pielii dumneavoastră și a vă asigura că sunteți într-o stare bună de sănătate.

Această campanie are ca scop depistarea precoce a cancerului de piele (melanomului malign) și a schimbărilor suspecte în aspectul pielii, oferind astfel oportunitatea de a obține un diagnostic precoce, cu potențial de a salva vieți. Totodată, specialiștii informează publicul despre factorii de risc, metode de protecție, metodele de auto-examinare și oferă sfaturi pentru îngrijirea pielii.

Cea mai agresivă formă a cancerului de piele este malanomul malign, iar datele arată că incidența acestuia este în creștere, în mod special de expunerea neprotejată la soare. Diagnosticat în stadii incipiente, melanomul poate fi tratat în 98 la sută din cazuri, un rol important în preventie avându-l dermatoscopia, o investigație non-invazivă, nedureroasă, care dureaza câteva secunde.

Nu uitați că prevenția este cea mai bună modalitate de a proteja sănătatea și că, prin îngrijirea corespunzătoare a pielii, puteți preveni apariția unor afecțiuni grave.

Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te GRATUIT!

Startul campaniei va fi dat pe adresa Chisinau, str. Alba Iulia 190/1 (DITA Hyper Farmacie), 18 mai (sâmbătă), orele 10:00 – 18:00

Agenda Screening-ului:

DataOraAdresa
18.0510.00 – 18.00, pauza 13.00 – 14.00Chisinau, Alba Iulia 190/1
25.05Chisinau, Mircea cel Batran 3
01.06Chisinau, CIE Moldexpo
08.06Chisinau, Stefan cel Mare 6
15.06Chisinau, Moscova 16
22.06Chisinau, Decebal 99
29.06Chisinau, Socoleni 7
06.07Chisinau, Miorita 11
13.07Chisinau, Stefan cel mare 148
20.07Chisinau, Testemitanu 21
27.07Chisinau, Mircea cel Batran 41
03.08Chisinau, Cuza Voda 16
10.08Chisinau, Creanga 78
17.08Chisinau, Dacia 23
24.08Ungheni, Nationala 17
31.08 
07.09Cahul, Stefan cel Mare 24D
14.09Chisinau, Alba Iulia 190/1
21.09Chisinau, Moscova 5 HD
28.09Chisinau, Mircea cel Batran 3
25.10Chisinau, CC MallDova
26.10Chisinau, CC MallDova
27.10Chisinau, CC MallDova

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

Inovația în materie de lifting facial sunt tratamentele de întinerire cu fire bioresorbabile de ultimă generație!
Articolul anterior
Un ecou din închisoarea de acasă
Articolul următor