S-a identificat substanța de deratizare, care a ucis trei oameni într-un bloc din Timișoara. Totodată, un alt bloc din oraș a fost evacuat

Tragedie la Timișoara. Insecticidul care a ucis trei oameni în urma unor proceduri de deratizare într-un bloc, se numește „Delicia – Gastoxin”, ce conține fosfura de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare.

separator
Fosfura de aluminiu, sau AIP, este foarte toxică, relatează tion.ro, citând surse din rândul anchetatorilor.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș au confirmat, oficial, numele substanței care a curmat viețile a trei oameni. „În procesul de deratizare a fost folosit un insecticid denumit «Delicia – GASTOXIN», ce conţine în compoziție fosfura de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare, și care necesită pentru utilizare autorizație specială”, au transmis aceștia.

Fosfura de aluminiu este un pesticid ieftin, disponibil într-o varietate de forme (tablete, praf, granule etc.). Acest pesticid este folosit, de regulă, în industria prelucrării cerealelor, pentru combaterea rozătoarelor din depozitele de cereale.

Fosfura de aluminiu afectează inima, plămânii, rinichii și ficatul La om, toxicitatea apare datorită ingerării fosfurii de aluminiu sau prin inhalare, absorbție la nivelul pielii sau prin pătrunderea substanței prin leziuni.

După ingerare, pesticidul eliberează rapid fosfină – un gaz toxic – în stomac, ceea ce provoacă o intoxicație sistemică. Sunt afectate inima, plămânii, rinichii și ficatul. Intoxicația se manifestă prin aritmii cardiace, acidoza, hipotensiune, edem pulmonar, amețeli, stări de greață, vomitat, ataxie, amorțeli, probleme digestive, cefalee, slăbiciune musculară, convulsii. Persoanele expuse la această substanță toxică pot dezvolta în timp probleme cu rinichii.

Totodată, un alt bloc din Timișoara a fost evacuat. ISU a descoperit că deratizarea a fost făcută cu aceeași firmă ca în blocul în care au murit trei oameni ISU Timiș a dispus evacuarea unui bloc din Timișoara de pe strada Vaida-Voievod nr. 1, după ce la etajul 4 a fost descoperit un apartament care făcuse operațiunea de dezinsecție și deratizare cu aceeași firmă care a făcut deratizarea în blocul din strada Miorița, nr.8 în care au murit trei oameni.

”S-a dispus evacuarea completă a blocului, ca măsură preventivă. Ușa apartamentului este sigilată cu banda adezivă. Sunt evacuate 31 de persoane”, a anunțat ISU Timiș.

Amintim că doi copii din Timișoara, unul de 3 ani și altul de zece zile, și mama acestuia din urmă, în vârstă de 29 de ani, au murit, iar alte 17 persoane au ajuns în spital. Cu toții locuiau într-un bloc din Timișoara unde de curând a avut loc o amplă operațiune de dezinsecție, de către o firmă privată.

sursa: www.libertatea.ro

Rectorii UTM și USM au discutat despre o posibilă fuziune a celor două universități

Rectorii Universității Tehnice din Moldova (UTM) și Universității de Stat din Moldova (USM) au anunțat astăzi că discută o posibilă fuziune a celor două instituții.

Propunerea vine ca o soluție la provocările strategice cu care se confruntă învățământul superior din Moldova, inclusiv scăderea numărului de studenți și necesitatea modernizării infrastructurii, transmite newtv.md.

Potrivit rectorului UTM, Viorel Bostan, fuziunea ar crea o universitate „mai rezistentă la crize” și ar oferi o gamă mai largă de programe de studii studenților. De asemenea, el a subliniat succesul fuziunii anterioare a UTM cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova, argumentând că o fuziune cu USM ar putea avea rezultate similare pozitive.

Rectorul USM, Igor Șarov, a reiterat îngrijorarea cu privire la scăderea numărului de studenți la disciplinele științifice exacte, menționând că fuziunea ar putea contribui la atragerea mai multor studenți către aceste domenii. El a precizat că modelul Universității din Lisabona ar putea servi ca sursă de inspirație pentru o universitate comprehensivă rezultată din fuziune.

Rectorii ambelor universități au subliniat că fuziunea nu ar fi o absorbție, ci o colaborare egală, cu scopul de a crea o instituție mai puternică și mai competitivă. Ei au propus un termen de un an pentru a analiza în detaliu propunerea și a elabora un plan concret de fuziune.

Provocările strategice din învățământul superior, dezvoltarea curriculară, modernizarea infrastructurii universităților, dar și prognozele pentru admiterea din anul acesta, au mai fost printre subiectele discutate astăzi în cadrul Consiliului rectorilor, care s-a desfășurat în comun cu Ministerul Educației și Cercetării.

În liniște și siguranță de Paște: recomandările autorităților pentru următoarea perioadă

În contextul sărbătorilor pascale, cetățenii sunt îndemnați să respecte mai multe recomandări emise de Inspectoratul General al Poliției (IGP), Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) și Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

În cadrul unei conferințe de presă la Casa Guvernului, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a reamintit șoferilor să respecte prevederile Regulamentului circulației rutiere și să nu conducă automobilele în stare de ebrietate, iar pietonilor – să traverseze strada doar în locurile permise. 

Adulții sunt îndemnați să supravegheze în permanență copiii și să monitorizeze activităţile desfășurate de minori pe reţelele sociale. La fel, cetățenii au fost preveniți să fie precauți în zonele aglomerate, să respecte normele legale cu privire la ordinea și securitatea publică și să țină cont, în contextul zilei de 9 mai, că panglica bicoloră este interzisă. 

„Evitați orice situație de conflict, mesaje care instigă la agresiune, violență sau alt gen de acțiuni ce pot pune în pericol atât siguranța dumneavoastră, cât și a altor cetățeni. În timpul evenimentelor, nu purtaţi arme, obiecte explozive, substanţe interzise sau alte obiecte care pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor. Dacă sunteți martorii unei situații de destabilizare a ordinii publice formați imediat numărul unic 112 sau anunțați cel mai apropiat polițist”, a declarat șeful IGP. 

Pe de altă parte, șeful IGPF, Ruslan Galușca, a menționat că, pentru perioada 1-16 mai, se așteaptă o creștere semnificativă a numărului de traversări ale frontierei. Astfel, Poliția de Frontieră a dispus o serie de măsuri pentru fluidizarea traficului transfrontalier și menținerea unui sistem eficient de supraveghere a frontierei. Măsuri speciale vor fi luate la Aeroport, unde accesul în aerogară va fi permis doar pasagerilor, personalului care exercită atribuții de serviciu la prezentarea permisului de acces, precum și membrilor de echipaje ale aeronavelor. Pasagerii sunt îndemnați să se prezinte la aeroport cu cel puțin trei ore până la zborul rutei planificate.

„Asigurăm cetățenii R. Moldova că polițiștii de frontieră sunt și vor fi prezenți pentru a garanta liniștea și ordinea publică la frontiera de stat”, a declarat Ruslan Galușca, precizând că participanții la traficul transfrontalier pot apela non-stop numărul de call-center al Poliției de Frontieră, 022 259 717, pentru a primi consultații privind situația la frontieră, regulile de traversare și alte informații publice. De asemenea, șeful IGPF a îndemnat șoferii să aleagă puncte de trecere a frontierei mai puțin aglomerate, cum ar fi cel de la Leova-Bumbăta. 

Șefa Secției Sănătatea nutrițională și a copiilor din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Maria-Victoria Racu, a atenționat cetățenii să aibă o alimentație echilibrată. Astfel, persoanelor care au ținut post li se recomandă să treacă treptat de la alimentația vegetariană la cea animalieră. Totodată, reprezentanta ANSP a îndemnat oamenii să aleagă cu precauție ouăle și pasca, să respecte igiena, să păstreze corespunzător alimentele și să evite consumul excesiv de alcool. 

Când se deschide sezonul de vară la „Teatrul Verde” din Parcul „Valea Morilor”

Primăria municipiului Chișinău, Direcția Generală Cultură și Patrimoniu Cultural vă invită duminică, 19 mai, la deschiderea sezonului de vară la „Teatrul Verde” din Parcul „Valea Morilor”.

Începând cu ora 18:00, puteți participa la un concert grandios cu genericul “Mi-a fost dorul, dor pribeag”, organizat în cinstea lui Ion Aldea Teodorovici, care, în acest an, ar fi împlinit 70 de ani.

În recital:
Cristofor Aldea-Teodorovici
Simona
Orchestra Națională de Cameră

De asemenea, pe scena celui mai mare amfiteatru în aer liber din Republica Moldova, vor fi prezentate lucrări muzicale, care nu au mai răsunat până astăzi!

Accident grav la Ocnița: un bărbat de 41 de ani s-a stins pe loc
Articolul anterior
Meteorologii anunță că iarna este foarte aproape
Articolul următor