În ajun de Crăciun, sădim brazi în loc să tăiem! – așa au făcut 30 de copii din țara noastră!

Pentru un viitor sănătos și un mediu curat! Copiii și tinerii din cel mai ambițios proiect de incluziune socială prin muzică La La Play Voices au plantat ieri 30 de brazi în parcul Dendrarium, pentru a contribui la reducerea amprentei de carbon, astfel celebrând și aniversarea a 30-a a Convenției cu privire la Drepturile Copilului.

separator
Costurile acestei inițiative educaționale inovative au fost acoperite integral din vânzările de bilete la concertul Pop Simfonic 6, care va avea loc în această sâmbătă, 21 decembrie, cu participarea corului La La Play Voices.
”Ne bucură și apreciem mult astfel de inițiative sociale ce vin sa cultive un mod frumos de a trăi. Susținem cu ardoare astfel de activității ce vin să educe și să încurajeze copiii să se implice în viața comunității,” a remarcat Andrei Chistol, Secretar de Stat Cultură al Ministerului Educației. ”Ministerul Educației, Culturii și Cercetării apreciază cât de mult s-au schimbat eroi proiectului de incluziune prin muzica La La Play Voices, devenind mai deschiși și mai curajoși.”

Membrii corului incluziv – de etnie moldovenească, rusă, ucraineană, bulgară, armeană, găgăuză și romă, din diverse grupuri sociale, precum și copii cu nevoi speciale – fiind din toate localitățile țării, au posibilitatea să practice împreună și să socializeze doar de câteva ori pe an.

Deși îi unește pasiunea pentru muzică, idea proiectului este de a construi un model de comunitate cu scopuri nobile comune.

”Arta corală și cântatul împreună este una dintre cele mai eficiente metode de a consolida coeziunea socială a unui grup,” spune mentorul celor 130 de copii, dirijorul Andriano Marian. ”Ne propunem să organizăm în fiecare an câte o acțiune de acest gen, și iată de ce lansăm azi și noua noastră inițiativă de colectare a fondurilor – Pușculița Voices.”

Cei 130 de coriști s-au întâlnit la Chișinău pentru a se pregăti de concert, a participa la diverse acțiuni comunitare, dar și pentru a se cunoaște mai bine.

„Participarea copiilor la problemele care îi afectează este unul din drepturile lor fundamentale. Copiii din corul incluziv La La Play Voices sunt cei care vor da un exemplu și adulților din comunitățile lor, devenind tineri ambasadori ai unui stil de viață prietenos climei și mediului,” spune Desiree Jongsma, Reprezentanta de Țară UNICEF în Moldova.

“Vrem să vă ascultăm cântând, dar și să vă auzim opiniile. Vocile voastre contează!” a adăugat Desiree Jongsma.Acțiunea de astăzi este prima de acest gen și vine să transmită un mesaj despre stilul de viață prietenos climei și mediului. Pentru că absorb dioxidul de carbon din atmosferă, copacii contribuie la limitarea încălzirii globale.

„Felicitări pentru o inițiativă atât de frumoasă împreună cu eroii de La La Play Voices. Considerăm că acest eveniment de plantare de copaci este unul dintre modurile cu adevărat tangibile de a contribui la maximum în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice în Moldova,” afirmă Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.
         Amintim că aproximativ două miliarde de copii trăiesc în zonele în care nivelul poluării aerului depășește standardele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății – care îi determină să respire aer toxic și le pune în pericol sănătatea. În fiecare an, peste jumătate de milion de copii sub vârsta de 5 ani mor din cauze legate de poluarea aerului.

Mișcarea globală pentru climă a demarat ca un protest individual al Gretei Thunberg. Tânăra suedeză de 15 ani a inițiat o amplă acțiune de protest pentru mediu din istoria omenirii, mobilizând peste 1,4 mln de oameni din 123 de țări, care au pledat pentru politici mai bune pentru reducerea amprentei de carbon.
Seceta, inundațiile, înghețurile și furtunile sunt frecvente și în Republica Moldova în ultimii ani, iar ninsorile din 22 aprilie 2017 au demonstrat încă odată cât de vulnerabilă este țara noastră la schimbările climatice.

Despre corul La La Play Voices

Corul La La Play Voices întrunește 130 de copii de la 10 la 16 ani din toată țara. Participanții proiectului de incluziune socială La La Play Voices, care este la cea de-a doua ediție, au fost selectați din 400 de candidați la nivel național. La La Play Voices există grație susținerii partenerilor strategici ai Moldovan National Youth Orchestra: UNICEF Moldova; Suedia, Fundația Est-Europeană; Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

O familie superbă. Jessica Alba, apariție rară alături de soț și cei 3 copii ai lor la un eveniment caritabil
Articolul anterior
Detalii noi: cei trei tineri dn Hâncești, găsiți decedați, ar fi rude. Poliția ia în calcul două versiuni
Articolul următor