E alertă alimentară. Fructe și legume contaminate cu mai multe pesticide sunt expuse la vânzare. Cel mai frecvent este depistată substanța toxică imazaliul, E233 -substanță interzisă în Uniunea Europeană. Ce trebuie să știi?
Testele efectuate de către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) arată că o persoană care consumă legume sau fructe ingerează până la 10 pesticide diferite.Cel mai des, fructele şi legumele conţin imazalil, un pesticid periculos pentru sănătate. Astfel, cartoful este leguma cea mai plină de chimicale, iar mărul, cel mai nociv fruct, întrucât cel puţin un tip de pesticide a fost găsit în 98% din mostrele testate.
Potrivit celor de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA, n.r.), cele mai nesigure alimente pentru consum, inclusiv în sezon sunt: cartofi, căpşunele, merele, nectarine, piersici, ţelină, struguri, cireşe, spanac, ardei gras, roşii, castraveţi.
Pe de altă parte, alimentele care conţin mai puţine pesticide sunt: avocado, porumb, ananas, varza, mazare, ceapa, sparanghel, mango, papaya, kiwi, vinete şi pepenele. Ce trebuie să sţiţi:
1. Testele efectuate de către Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au identificat 10 astfel de substanțe
2.Merele și cartofii sunt cele mai riscante. (98% din mostrele testate conțin cel puțin un tip de pesticid).
3.Efectele toxice depind de doză şi durata expunerii.
4.Nu există antidot.
5.Tratamentul este doar simptomatic. Esenţiale sunt decontaminarea şi suportul vital.
6.Valorile înregistrate nu ar trebui să producă efecte toxice acute în cazul unui consum ocazional ( doza maximă de imazalil 0,03mg/kg pe zi) dar se pot înregistra reacţii alergice sau iritative.
7.Pe termen lung consumul unor astfel de alimente contamintare este susceptibil de a conduce la afecțiuni hepatice și renale, produce cancer, dăuna fertilitităţii şi de a afecta fătul.
8.În caz de expunere sau posibilă expunere: sunaţi la un centru de toxicologie sau la 112.
9.Îndepărtarea cojii fructelor și legumelor ajută la îndepărtarea bacteriilor nedorite și a pesticidelor, care se găsesc în concentraţie crescută în special la suprafaţa alimentelor.
10.Nu uitaţi că fructele se spală corect ţinându-le sub jet de apă timp minim 60 de secunde sau măcar într-un vas cu apă, urmate de clătirea cu apă curată.
Nu e prima dată când astfel de produse importate sunt contaminate:
1.Recent fungicidul kresoxim-metyl a fost identificat peste valori maxime admise în fructele (caise, mandarine) produse în Turcia.
2.În noiembrie 2017 imazaliul a fost identificat în mandarinele importate din Turcia.
3.În 2013 a fost declanşat Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAFF) datorită a 10 tone de pere şi ardei capia cu depăşiri ale valorilor admise pentru pesticidele Carbendazim, Benomyl şi Formetanat.
Rețineți!
1.Citiți cu mare atenție eticheta produselor pe care doriți să le achiziționați!
2.Fructele si legumele contaminate cu pesticide nu au un miros sau culoare aparte.”