Bacalaureat 2020: USMF „Nicolae Testemițanu” lansează curs gratuit on-line de biologie

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” va organiza gratuit cursuri on-line de pregătire preuniversitară la disciplina Biologie pentru elevii pasionați de acest domeniu, inclusiv pentru potențialii candidați la studii.

separator
Programul, care este o premieră pentru instituţie, va demara în februarie și va continua până în luna mai, iar persoanele care vor finaliza cu succes cursul vor primi certificate de participare, transmite Moldpres.

Conceptul acestui curs a fost elaborat de un grup de conferențiari universitari, doctori în științe, de la Catedra de biologie moleculară și genetică umană, iar programul cursurilor de pregătire preuniversitară a fost aprobat de Senatul universitar, la prima ședință din acest an, desfăşurată pe 23 ianuarie.

Potrivit lui Igor Cemortan, șeful Catedrei de biologie moleculară și genetică umană, care a prezentat conceptul și Programul on-line, creat pe platforma MOODLE (http://e.usmf.md/), „ cursurile la distanță în Biologie vor fi un suport pentru liceeni în susținerea examenului de Bacalaureat, admiterea la facultățile unde biologia este obiect de profil, precum și pentru participarea la olimpiade”. „Totodată, acestea pot servi drept suport adițional pentru profesorii de biologie prin familiarizarea cu metode noi de predare la distanță și de evaluare a cunoștințelor elevilor”, a explicat Igor Cemortan.

La rândul său, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, a remarcat că această ofertă educațională este binevenită pentru elevi și va contribui atât la pregătirea potențialilor studenți, cât și la promovarea Universității.

Noul program este sistematizat în baza curriculumului liceal la disciplina Biologie. Fiecare compartiment include material teoretic, materiale ilustrative, teste de autoevaluare, sistematizate în patru niveluri cognitive: cunoaștere și înțelegere, aplicare, analiză și sinteză și evaluare. Lucrările de evaluare propuse vor oferi participanților posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile de gândire critică referitor la ceea ce au studiat. Actualmente se elaborează un compendiu și o colecție de peste 800 de teste de autoevaluare.

De câţiva ani, cursuri similare, numai că nu la distanţă, sunt organizate pentru elevii care au de susţinut BAC-ul şi la Universitatea Tehnică din Moldova. Anii trecuţi, liceenii puteau să-şi consolideze cunoştinţele la matematică şi informatică, iar din acest an, şi la fizică şi desen artistic.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Ce se va întâmpla cu prețurile la carburanți, în Moldova? Anunț de ultimă oră
Articolul anterior
Africa este lovită de cea mai mare invazie de lăcuste din ultimii 70 de ani. Video
Articolul următor