A început campania socială ,,Rostul Postului”: donează ce economisești atunci când postești și ajută copiii care trăiesc în sărăcie

Astăzi, 2 martie 2020, a fost lansată pentru al patrulea an consecutiv campania socială ,,Rostul Postului”, care are drept scop colectarea banilor pentru a ajuta copiii care trăiesc în sărăcie absolută sau extremă.

separator
În perioada postului mare, 2 martie-18 aprilie 2020, alătură-te și tu inițiativei, pentru un alt rost al postului. Postul înseamnă și fapte bune! Cu gândul la miile de copii din țară care se culcă, adesea, flămânzi, accesează site-ul www.rostulpostului.md, cel mai mare restaurant virtual.

Odată ajunsă în acest ”restaurant”, orice persoană poate selecta până la 6 feluri de bucate pe masă, iar contravaloarea lor se donează copiilor afectați grav de sărăcie.

Una din cea mai de preț bogăție a Moldovei, sunt cei circa 680.000 copii, regretabil este că fiecare al optulea suferă de sărăcie, iar fiecare al cincilea copil are unicul sau ambii părinții plecați.

Sărăcia lipsește copiii de copilărie, le fură bucuria și sclipirea din ochi și le curmă visurile. Dacă familia nu se mai descurcă, copiii pot ajunge înstrăinați în instituții rezidențiale și separați de cei dragi.

Cu un pic de ajutor, majoritatea familiilor pot ieși din nevoi și se pot pune pe picioare, întorcându-le copiilor speranța și lumina. Fiecare persoană poate face o faptă bună, un mic efort financiar și un gest frumos în Postul Paștelui.

Donează ce economisești atunci când postești aici www.rostulpostului.md și ajută copiii care trăiesc cu mai puțin de costul unei cafele, pe zi. ”Vrem să ne creștem viitorul în familii, vrem o societate puternică, nu orfană, cu valori și sentimente sănătoase. Vrem să creștem miile de copii Acasă, nu în orfelinate. Pentru că ei nu sunt orfani, au părinți, dar sărăcia îi face să devină orfani social.” CCF/HHC Moldova.

De 16 ani, CCF Moldova (copil, comunitate, familie), cu susținerea Hope and Homes for Children, militează pentru închiderea instituțiilor rezidențiale, dezvoltând alternative de tip familie. Susținând și fortificând mediul familial sigur și protector pentru fiecare copil, ne asigurăm că va crește în afecțiune, căldură și grijă. De-a lungul acestor ani, organizația a lucrat cu 5777 copii, sprijinindu-i să revină sau să rămână ACASĂ. CCF/HHC Moldova susține Autoritățile centrale și locale din toată țara, în dezvoltarea și extinderea serviciilor sociale și celor de sprijin pentru familii.

În patru ani de campanie Rostul Postului, organizația a colectat în jur de 190 000 lei, reușind să răspundă la nevoile a 157 copii și familiile lor, fie prin ajutor material, fie prin facilitarea accesului la servicii sociale, pe care le-a dezvoltat.

Rostul Postului este o inițiativă lansată și promovată de organizația CCF Moldova, reprezentant Hope and Homes for Children Marea Britanie.

Majorarea indemnizației la nașterea copilului a intrat în vigoare

Începând cu 1 ianuarie 2025, a intrat în vigoare o nouă majorare a cuantumului indemnizației unice la nașterea copilului, care a crescut cu 1.350 de lei, ajungând la suma de 21.350 de lei, scrie tvrmoldova.md.

Totodată, începând cu 1 ianuarie 2024, au fost implementate noi reglementări care stabilesc automat acordarea unor indemnizații pentru părinți. 

Astfel, indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la vârsta de trei ani și indemnizația lunară de suport pentru creșterea copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină sunt stabilite de către Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), din oficiu, fără a mai fi necesară depunerea unei cereri din partea părinților. 

Acestea se acordă mamei copilului, iar în cazul în care mama nu întrunește condițiile de eligibilitate, indemnizația este acordată tatălui, pe baza datelor din Registrul de Stat al Populației.

Mai mult, CNAS îndeamnă părinții, imediat după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova. Aceasta va permite beneficiarilor să primească indemnizațiile direct în conturile lor bancare, facilitând astfel accesul rapid la ajutoarele financiare, indiferent de locația lor, chiar și din afacerea țării.

Și astăzi este aglomerație în vama Leușeni, la ieșire din Republica Moldova

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a transmis, vineri dimineață, că la Leușeni se înregistrează trafic majorat de călători și mijloace de transport, pe direcția de ieșire din R. Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Poliția de Frontieră vă recomandă:

Pentru evitarea aglomerației:

– PTFS „Leușeni-Albița”: Alternativa – PTFS „Leova-Bumbăta” (08:00-20:00) sau PTFS „Cahul-Oancea”.
– PTFS „Sculeni-Sculeni”: Optați pentru PTFS „Costești-Stânca” sau PTFS „Lipcani-Rădăuți Prut”.
– PTF comun „Palanca-Maiaki-Udobnoe”: Alternativa – PTFS „Tudora-Starokazacie”.

Pentru situația în timp real a punctelor de trecere a frontierei, accesați: https://border.gov.md/camere-web 

Pentru întrebări suplimentare, contactați: Linia Verde a Poliției de Frontieră: 022 259 717 

Odată ajunși la frontieră, vă rugăm să manifestați răbdare, înțelegere și respect față de personalul aflat la datorie și ceilalți participanți la trafic.

IMPORTANT: ANRE urmează să decidă azi majorarea tarifelor la energia electrică

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va examina azi, la ora 11:00, solicitările furnizorilor de majorare a tarifelor la energia electrică. Amintim că Premier Energy cere o creștere de până la 5,13 lei/kWh pentru consumatorii din centrul și sudul țării, în timp ce FEE-Nord propune un tarif de 4,53 lei/kWh pentru zona de nord, scrie omniapres.md.

În prezent, consumatorii casnici din centrul și sudul țării, deserviți de compania Premier Energy, achită pentru lumină 2 lei și 34 de bani. Iar consumatorii din nordul Moldovei, deserviți de S.A. „Furnizarea Energiei Electrice (FEE) Nord”, achită 2 lei și 84 bani/kWh.Solicitările vor fi examinate de ANRE, care urmează să elaboreze un proiect de hotărâre în acest sens.

Primăria Chișinău vrea să modernizeze Piața Centrală, după modelul piețelor altor țări, cu pavilioane și hale separate
Articolul anterior
Șapte moldoveni reveniți din Italia sunt internați cu febră și tuse
Articolul următor