Primul ajutor în caz de durere în gât la copii și adulți!

Ce bine ar fi să trecem peste sezonul rece fără dureri de gât, voci răgușite și alte semne de răceală! Însă, oricât ne-am strădui să le evităm, semnele de răceală și viroze creează disconfort și își pot face apariția, din diverse motive, în orice moment al anului.

separator

Durerea de gât se numără printre cele mai frecvente afecțiuni atât la copii, cât și la adulți

În cele mai multe dintre cazuri, durerea de gât este cauzată de infecții virale, răceală comună, gripă, mai rar streptococ și alți agenți bacterieni. Perioada de tranziție dintre iarnă și primăvară aduce cu sine, pe lângă fluctuațiile de temperatură, o serie de virusuri care atacă mucoasa căilor respiratorii. Odată pătrunse în organism, acestea provoacă inflamații, în special în amigdale sau mucoasa gâtului.

Poluarea, stresul, expunerea la alergeni, mucegai, fum de țigară și substanțe chimice, aerul uscat, suprasolicitarea coardelor vocale, privarea organismului de soare, alimentația deficitară în vitamine și microelemente, somnul insuficient sunt doar câțiva dintre factorii care predispun către gât roșu, inflamat și iritat.

Durerea de gât face dificilă înghițirea și tinde să fie destul de dureroasă și iritantă

Probabil că te-ai confruntat și tu deseori cu dureri de gât și ai simțit pe propria piele senzația de greutate și blocaj la nivelul căilor respiratorii de care îți dorești să scapi cât mai rapid! Chiar dacă dispare adesea într-o săptămână, durerea de gât poate fi foarte incomodă, deseori fiind însoțită de tuse ușoară uscată.

Dacă te-ai îmbolnăvit, încearcă să eviți alimentele picante sau acide, lichidele prea fierbinți și fumurile chimice care ar putea agrava inflamația.

Cum să grăbești procesul de vindecare sau să ușurezi durerea

O durere în gât cauzată de o infecție virală durează de obicei de la cinci până la șapte zile și, de cele mai multe ori, nu necesită administrarea de antibiotice.

Oricare ar fi cauza, prima preocupare în caz de inflamare a gâtului este să reduci cât mai rapid durerea și iritația!

Cu o combinație unică de ingrediente și uleiuri esențiale naturale, extract de propolis și vitamina C, remediile din gama Proposept® au grijă de sănătatea familiei tale, datorită proprietăților antiinflamatoare, antiseptice și imunostimulatoare!

Proposept® Med, comprimate de supt

Proposept® Med calmeaza durerea și iritațiile din gât, protejează mucoasa orofaringiană și coardele vocale, împrospătează respirația.

Extractul din rădăcină de nalbă, tal de lichen islandez și propolis, vitamina C, uleiul esențial de mentă și de eucalipt reduc înflamația la nivelul gâtului, cresc rezistența organismului și îmbunătățesc regenerarea mucoasei respiratorii. Recomandat adulților și copiilor peste 6 ani.

Proposept®, comprimate de supt

Eliberează căile respiratorii, grăbește vindecarea gâtului inflamat, elimină halena.

Combinația unică de uleiuri esențiale, extracte naturale, vitamina C și albastru de metilen conferă acțiune antiseptică naturală și antioxidantă.

Proposept® conține acid ascorbic, tinctură de propolis, ulei esential de mentă, eucalipt, pin, busuioc, albastru de metilen. Gust plăcut. Recomandat adulților și copiilor peste 6 ani.

Proposept®, spray oral

Proposept® spray oral conține extract natural de nalbă și tinctură de propolis. Calmează inflamațiile și iritațiile de la nivelul gâtului asociate cu senzația de durere, arsură și sensibilitate la înghițire.

Protejează și hidratează mucoasa orofaringiană. Reduce utilizarea de decongestionante, analgezice și antiinflamatoare de sinteză. Îndepărtează mirosul greu din cavitatea bucală.

Recomandat adulților și copiilor peste 12 ani.Producător: Fiterman Pharma

Găsiți produsele în toate farmaciile din țară, inclusiv online.

Executivul a aprobat proiectul de lege cu privire la medicamente, cu scopul de a îmbunătăți accesul pacienților la tratamente sigure și eficiente

Pentru a îmbunătăți accesul pacienților la tratamente sigure și eficiente, conform ghidurilor clinice, Guvernul a aprobat, astăzi, 12 februarie, la inițiativa Ministerului Sănătății, proiectul de lege cu privire la medicamente. Acesta asigură calitatea și eficacitatea medicamentelor prin ajustarea cadrului normativ la acquis-ul european, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

De asemenea, documentul urmărește reducerea deficitului de medicamente esențiale, atragerea producătorilor externi pe piața națională, sporirea competitivității pieței farmaceutice și facilitarea participării la studii clinice internaționale. Acești factori vor oferi pacienților opțiuni variate la medicamente de calitate și prețuri avantajoase.

Proiectul aprobat include prevederi noi ce țin de alinierea la standardele europene aplicabile procedurilor de fabricare, autorizare și reglementare a medicamentelor orfane, pediatrice și pentru terapii avansate. De asemenea, proiectul conține reglementări privind importul și punerea pe piață a medicamentelor, controlul calității și procedurile de inspecție. 

Astfel, revizuirea și modernizarea domeniului medicamentului vor asigura o reglementare eficientă și coerentă a procesului de autorizare, distribuire și accesibilitate a medicamentelor. 

Menționăm că proiectul de lege va contribui la crearea unui cadru legal stabil, în care operatorii economici din domeniul medicamentului vor putea desfășura activitatea conform reglementărilor internaționale, iar cetățenii vor beneficia de acces continuu și eficient la medicamente sigure și de calitate.

De ce visele recurente sunt adesea coșmaruri: Legătura dintre emoții și subconștient

Până la 75% dintre adulți experimentează vise recurente, iar majoritatea sunt negativ marcate, implicând teme precum frica, eșecul sau atacurile, potrivit Live Science. Experții explică de ce creierul nostru amplifică aceste emoții în somn și cum putem controla coșmarurile repetate pentru un somn mai liniștit.

Visele recurente reprezintă un fenomen surprinzător de comun, cercetările aratând că până la 75% dintre adulți experimentează cel puțin unul pe parcursul vieții. Aceste vise pot varia: uneori sunt aproape identice de fiecare dată, dar pot avea și teme, locații sau personaje recurente, plasate în contexte diferite.

Această variație le deosebește de coșmarurile cauzate de tulburarea de stres posttraumatic, o condiție psihologică în care oamenii retrăiesc amintiri specifice din viața de zi cu zi, cu mult mai puține variații, în timpul somnului.

Experții încă nu sunt siguri de ce experimentăm vise recurente, dar cercetările recente ajută la identificarea mai clară a tiparelor legate de frecvența și conținutul acestora, precum și a scenariilor care le provoacă.

De ce visele recurente sunt adesea negative Studii recente confirmă ideea conform căreia visele recurente sunt adesea coșmaruri.

Într-un sondaj din 2022 realizat de Michael Schredl, șeful laboratorului de somn al Institutului Central de Sănătate Mintală din Germania, adulții au descris visele recurente ca având o „tonalitate negativă” în două treimi din cazuri, aceste vise implicând frecvent teme precum a fi urmărit sau atacat, a ajunge târziu undeva sau a eșua la ceva.

Prin contrast, visele recurente pozitive ale participanților includeau teme precum zborul sau descoperirea unei camere noi în propria casă. Motivele pentru care avem o predispoziție mai mare spre vise negative nu sunt pe deplin înțelese, dar Schredl spune că visele tind să exagereze ceva din viața noastră de zi cu zi, chiar și un sentiment minor sau o situație pe care ne simțim neputincioși să o schimbăm.

„În vis, devine o emoție mult mai intensă, deși legătura nu este întotdeauna evidentă sau directă”, explică el.

Psihologia și neuroștiința oferă indicii suplimentare. De exemplu, suntem predispuși la ceea ce se numește „tendința spre negativitate”, o înclinație de a ne concentra mai mult asupra gândurilor, emoțiilor sau interacțiunilor sociale neplăcute decât asupra celor pozitive. Acest comportament este înrădăcinat în nevoia subconștientă de a rezolva situațiile negative care ne amenință supraviețuirea.

Tendința spre negativitate poate fi amplificată în somn, deoarece creierul reduce activitatea în zonele asociate cu logica liniară și activează porțiunile asociate cu emoțiile, slăbind filtrul dintre gânduri și sentimente.

Cum să controlezi visele recurente negative

Deirdre Leigh Barrett, cercetător în domeniul viselor și autor al cărții Pandemic Dreams (Visele pandemiei, 2020) și alți experți subliniază că visele recurente negative sunt comune și normale și că există măsuri care pot fi luate pentru a le controla. Unii oameni au găsit succes în terapia de repetiție prin imaginație, care implică reimaginarea repetată a coșmarurilor cu finaluri mai fericite înainte de culcare.

Nirit Soffer-Dudek, cercetător în domeniul conștiinței și psiholog clinic la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel, recomandă cultivarea unei „igiene bune a somnului”.

Stabilirea unui program de somn consistent, limitarea utilizării ecranelor și evitarea cofeinei sau alcoolului înainte de culcare pot reduce starea emoțională intensă în care adormiți.

„Cel mai bun sfat pe care îl pot da este să impuneți limite clare între timpul de veghe și somn pentru a evita aducerea anxietății în vise”, spune ea.

Peste  324 de cazuri de gripă, înregistrate într-o săptămână

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă monitorizarea situației epidemiologice prin infecțiile respiratorii la nivel teritorial și național. Astfel, în perioada 3-9 februarie curent, au fost înregistrate 9589 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), majoritatea fiind la copii (61%). Morbiditatea prin IACRS s-a manifestat la un nivel de intensitate medie, cu 3% mai mult față de săptămâna precedentă a acesteia și în descreștere cu 27% comparativ cu aceeași perioadă a sezonului anterior, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 324 de cazuri de gripă sezonieră (mun. Chișinău – 250 de cazuri; Bălți – 15 cazuri; Ialoveni, Soroca – câte 6 cazuri; Călărași, Criuleni – câte 5 cazuri; Căușeni, Florești, Orhei, Ștefan-Vodă – 4 cazuri; Cimișlia, Comrat, Edineț, Sângerei – 3 cazuri; Strășeni, Ungheni – câte 2 cazuri; Basarabeasca, Briceni, Dondușeni, Fălești, Leova – câte un caz), atestându-se o descreștere cu 25% în comparație cu săptămâna precedentă.

De la începutul perioadei de monitorizare (30.09.2024 – 09.02.2025), au fost înregistrate 1635 de cazuri de gripă, 96 620 de cazuri de IACRS și 9198 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.

Totodată, pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 7 cazuri de COVID-19, în descreștere cu 30% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. La copii de până la 14 ani nu au fost raportate cazuri.

În contextul creșterii numărului de cazuri de infecții respiratorii, specialiștii ANSP recomandă în continuare respectarea măsurilor de protecție: păstrare distanței sociale, evitare locurilor aglomerate; respectarea regulilor de igienă, inclusiv igiena mâinilor, igiena respiratorie; respectarea măsurilor sanitare la locul de trai, la locul de muncă, de educație și învățământ, cu aerisirea spațiilor închise; purtarea măștilor în instituțiile medicale; adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției respiratorii; menținerea unui stil de viață sănătos, care să includă o alimentație bogată în legume și fructe, odihnă adecvată și exerciții fizice regulate.

Acest amestec miraculos te scapă de răceală, tratează artrita şi creşte imunitatea! Vezi cum se prepară
Articolul anterior
Familia băiețelului cu nanism, devenit victimă a bullying-ului, a refuzat 470.000 de dolari
Articolul următor