De astăzi, au intrat în vigoare sancțiunile privind nerespectarea măsurilor legate de Covid-19

Începând de astăzi, autoritățile au dreptul de a aplica amenzile pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie sau indicarea informațiilor false în fișele epidemiologice privind virusul COVID-19, scrie bizlaw.md.

separator
Legea care prevede modificarea Codului Penal și a celui Contravențional în acest sens a fost publicată în Monitorul Oficial de astăzi și a intrat în vigoare.

Astfel, de astăzi vor putea fi aplicate sancțiuni mai aspre în baza art. 215 din Codul Penal ”Răspândirea bolilor epidemice”. Nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspândirea unei asemenea boli se vor pedepsi (pedeapsa maximă) cu amendă în mărime de până la 1.000 unităţi convenţionale (50.000 de lei) sau cu închisoare de pînă la 3 ani. Aceleași fapte care au cauzat din imprudenţă vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau decesul persoanei se vor pedepsi (pedeapsa maximă) cu închisoare de pînă la 7 ani.

Totodată, în baza Codului contravențional, art. 761: ”Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice”, vor putea fi aplicate amenzi de la 450 la 500 unități convenționale (22.500 – 25.000 de lei) persoanei fizice și de la 1.000 la 1.500 de unități convenționale (50.000 – 75.000 de lei) – persoanei juridice în cazul în care persoanele nu vor respecta măsurile de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol de contaminare populația.

Amenzile vor putea fi aplicate în cazul unor acțiuni ca:

refuzul de a completa fișele epidemiologice obligatorii sau declararea intenționată a unor date sau informații false în fișele epidemiologice;
nerespectarea regimului de carantină impus persoanei;
ignorarea prescripțiilor medicale sau nerespectarea regulilor de comportament stabilite pentru pacient în instituţia medico-sanitară, precum şi recomandările medicului în perioada tratamentului;
refuzul pacientului de a comunica lucrătorului medical informaţii complete despre bolile suportate şi cele curente etc.

Sancțiunile vor fi aplicate persoanei fizice responsabile, care la momentul săvârșirii contravenției a atins vârsta de 18 ani și persoanei juridice (cu excepția autorităților publice).

Responsabile de constatarea și examinarea încălcărilor vor fi Ministerul Afacerilor Interne (poliția) și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, precum și Poliția de Frontieră, dacă contravenția propusă se constată la punctele de trecere a frontierei de stat.

Și-a transformat apartamentul într-un loc de consum al drogurilor: Un bărbat din Capitală, reținut de oamenii legii

Polițiștii de la Buiucani au documentat activitatea ilegală a unui bărbat de 43 de ani din Capitală, care a amenajat în propriul apartament un spațiu de consum a drogurilor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În timpul perchezițiilor efectuate au fost depistate și ridicate mai multe dispozitive artizanale, destinate consumului de substanțe narcotice.

În momentul intervenției, în apartamentul bărbatului au fost depistați și identificați alți trei bărbați, consumatori de droguri.

Proprietarul este cercetat penal, iar conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă până la 4 ani de închisoare.

În continuare se desfășoară și alte acțiuni de urmărire penală, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Poliția își reiterează angajamentul ferm în destructurarea rețelelor care favorizează consumul substanțelor interzise.

Amenzi pentru mai mulți ”întreprinzători” care activau inclusiv prin platforme online sau prestau servicii

În perioada lunii martie curent, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) și-a continuat acțiunile de combatere a activității ilicite de întreprinzător, fiind aplicate sancțiuni în 280 de cazuri și amenzi în sumă de 447,55 mii de lei.

Activitățile ilicite au fost identificate în mai multe sectoare economice, cele mai frecvente fiind în comerțul cu bunuri, inclusiv prin platforme online, prestări de servicii și transport de pasageri în regim taxi, transmite Știri.md.

„Aceste acțiuni au drept scop identificarea și sancționarea persoanelor fizice care desfășoară activități ilicite de întreprinzător, precum și aducerea acestora în cadrul legal prin aplicarea măsurilor de conformare”, comunică SFS.

Totodată, instituția face apel la conformare voluntară.

„Toate persoanele fizice care desfășoară activități economice urmează să se înregistreze legal într-o formă organizatorico-juridică și să respecte cerințele legale; Ignorarea obligațiilor atrage sancțiuni, dar și pierderea unor drepturi esențiale, cum ar fi accesul la protecție socială sau pensii; Evitarea sancțiunilor! Serviciul Fiscal de Stat încurajează toate persoanele fizice să-și declare activitățile economice și să evite sancțiunile, optând pentru conformarea voluntară”, subliniază SFS.

De menționat că, în cazul în care se depistează desfășurarea activității ilicite de întreprinzător de către persoanele fizice, funcționarii fiscali întocmesc proces-verbal cu privire la contravenție, cu aplicarea amenzilor de la 1.500 la 4.500 de lei.

BNM va pune în circulație o monedă comemorativă

Banca Naţională a Moldovei (BNM) lansează din 18 aprilie în circulație o nouă monedă comemorativă – „100 de ani de la prima instalare a statuii Lupului Roman la Chişinău”.

Moneda de 50 de lei este confecționată din argint 999/1000, transmite infotag.md. 

Diametrul acesteia este de 35 de milimetri, greutatea de 22 de grame, iar tirajul este de 300 de exemplare.

China a trimis în Italia un avion cu medici, medicamente pentru Covid-19 și 30 de tone de ajutoare medicale
Articolul anterior
Atenție, chișinăuieni! Mâine, nu va circula transportul public
Articolul următor
Close menu