Vladimir Putin, în vizită la pacienții cu coronavirus

Marți, 24 martie, președintele Vladimir Putin a ajuns la spitalul pentru cei infectați cu coronavirus COVID-19, în Kommunarka, Regiunea Moscova.

separator
Șeful statului a discutat cu medicul șef Denis Protsenko, i-a mulțumit pentru munca depusă, a remarcat profesionalismul medicilor și calitatea înaltă a îngrijirii pacienților, relatează kommersant.ru.

„Am urmărit cum funcționează, toate în posturi de luptă. Toată lumea funcționează ca un ceas, bun și bine coordonat. Se simte ca oamenii știu ce să facă, cum să o facă. Au toate, își folosesc eficient echipamentele,  instalațiile ”, a declarat Vladimir Putin (citat din TASS).

Președintele a mulțumit directorului medical întreg personalului medical al spitalului. „Pentru persoanele care se recuperează, începe o viață complet diferită, toate acestea sunt în mare parte datorită dvs.”, a spus Vladimir Putin. Președintele a luat toate măsurile de precauție necesare când a vizitat spitalul. Pe cadrele canalului de televiziune „Rusia-24” puteți vedea cum se îmbracă într-un costum protector galben și își pune o mască specială care își acoperă fața.

Piața locuințelor, din nou în declin. Vânzările de apartamente au scăzut

Agenții imobiliari susțin că vânzările de apartamente în ultimele două luni sunt în scădere cu aproximativ 20 la sută decât se așteptau.

Cauza principală rămâne războiul, dar și deoarece construirea de noi blocuri e în stagnare, care la rându-i a generat prețuri exagerate. Managerii speră ca situația să se revigoreze pe parcursul verii, când ar urma să fie date în exploatare mai multe locuințe noi și ar urma să fie relansat Programul „Prima Casă”, transmite tv8.md.

Unele dintre cauzele principale ale declinului pieței imobiliare este oferta mică de locuințe, prețurile excesiv de mari, dar și frica de a investi din cauza situației incerte legată de războiul din Ucraina.

Unii manageri se așteptau să dea lovitura de Paște, dar revenirea moldovenilor acasă de peste hotare nu a schimbat în mare parte lucrurile, spun managerii. 

În această vară se așteaptă să fie date în exploatare mai multe apartamente în complexele noi, asta va duce la revigorarea vânzărilor. Totodată, salvarea situației de pe piață ar putea fi și relansarea Programului „Prima Casă”, anunțat recent de Guvern. Citește tot articolul pe tv8.md.

Preşedinta Georgiei îi cere președintelui Franței să vină la Tbilisi

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, care s-a opus prin veto legii criticate a „influenţei străine”, i-a cerut sâmbătă preşedintelui francez, Emmanuel Macron, să vină la Tbilisi pentru a „scoate definitiv Caucazul (…) de sub influenţa rusă”, notează AFP.

„Să vină!”, a cerut ea, referindu-se la liderii Uniunii Europene.

„Emmanuel Macron mi-a promis practic încă de la alegerea mea, în 2018, că va veni. Trebuie să o facă înainte de începerea campaniei electorale (pentru alegerile legislative din Georgia) în septembrie”, a spus preşedinta, în conflict deschis cu guvernul, într-un interviu pentru jurnalul La Tribune Dimanche.

„Că Franţa nu este prezentă este o aberaţie. Spun asta în termeni foarte clari. I-am scris preşedintelui Macron, îl aştept pentru ziua independenţei Georgiei, 26 mai”, a spus Salome Zurabişvili, care este fost diplomat francez, scrie Agerpres.

„Nu este numai Georgia este în joc, ci este vorba de eliberarea definitivă a Caucazului de mentalităţile jugului sovietic şi influenţei ruse”, a subliniat ea.

Preşedinta pro-europeană a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii care a suscitat proteste masive în această ţară din Caucaz. Dar partidul la putere, „Visul Georgian”, dă asigurări că dispune de suficiente voturi în Parlament pentru adoptarea definitivă a textului.

Detractorii legii votate marţi o văd ca pe o încercare de a deturna Georgia de Europa pentru a o antrena spre Rusia. NATO, Comisia Europeană şi ONU au condamnat-o.

Legea impune ONG-urilor sau media a căror finanţare provine în proporţie de peste 20% din străinătate să se înregistreze ca „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine” şi să se supună unui control administrativ.

„Nimeni aici nu vrea să intre într-o confruntare cu Rusia. Este foarte important pentru viitorul Europei, inclusiv pentru o Europă a securităţii. Aici este Marea Neagră, zonă de tranzit energetic şi de comunicaţii”, a ţinut să adauge şefa statului.

Veto-ul prezidenţial „nu va schimba nimic. Cu toate acestea, este foarte important. (…) Sunt într-un fel vocea acestei societăţi care spune nu acestei legi”, a explicat ea.

Georgia, fostă republică sovietică, este candidat oficial la aderarea la UE din decembrie 2023 şi aspiră, de asemenea, să devină membru al NATO.

Salome Zurabişvili a făcut însă apel la calm. „Nimeni aici nu vrea să se îndrepte spre instabilitate”, a asigurat ea.

„Legea va fi adoptată (…). Nu putem continua să manifestăm. Să luăm notă şi să trecem la următoarea fază. Într-o democraţie, la urne trebuie decis viitorul”, a mai spus preşedinta Georgiei.

O fată de 21 de ani, ucisă cu sânge rece de iubitul său, la Sibiu

O fată de 21 de ani a murit, sâmbătă, într-un apartament din Sibiu, după ce a fost înjunghiată de iubitul său. Tânărul de 24 de ani a fost prins de jandarmii montani în Păltiniș, unde a fugit după comiterea faptei.

Potrivit site-ului local Turnul Sfatului, băiatul arestat ar fi fost internat în trecut la psihiatrie și a avut episoade psihotice.

Potrivit IPJ Sibiu, polițiștii sibieni au fost alertați ieri, în jurul orei 15.30, prin apel 112, „cu privire la faptul că o persoană de sex feminin ar fi decedată și ar prezenta leziuni în zona gâtului, într-un imobil din municipiul Sibiu”.

La fața locului s-au deplasat polițiști de investigații criminale, criminaliști, precum și medic legist, care au constatat că este vorba despre o tânără în vârstă de 21 de ani, din județul Brașov.

„Întrucât în urma examinării sumare a cadavrului s-a conturat suspiciunea rezonabilă că decesul ar fi survenit ca urmare a comiterii unei fapte cu violență, cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor”, a transmis IPJ Sibiu.

După începerea cercetărilor, polițiștii, sprijiniți de jandarmii montani din Păltiniș, au identificat și prins un tânăr, în vârstă de 24 de ani, din județul Sibiu, „bănuit că ar fi comis fapta pe fondul unui conflict spontan cu victima”.

Tânărul a fost dus la audieri.

Potrivit presei locale, tânărul acuzat că și-a ucis iubita stătea într-un apartament din Sibiu alături de un prieten și era cunoscut de anturaj ca fumător de canabis. Iubita lui era din Făgăraș, județul Brașov, și venea destul de des la acesta, în Sibiu.

Un apropiat al băiatului a declarat pentru Turnul Sfatului că acesta avea probleme psihice, iar în trecut a fost găsit la Păltiniș în timp ce încerca să se sinucidă.

„Suferă și a suferit de mai multe psihoze serioase. A avut două antecedente serioase. Una în care a mers în Păltiniș să se sinucidă, noi am mers după el și l-am găsit. La câteva zile după prima fază, în care a fugit de acasă, tot cu intenția de suicid, delira. S-au pornit atunci acțiuni de căutare, am fost și noi prezenți. L-au găsit niște oameni cu mașina, la 4 dimineața, tăiat pe mâini”, a declarat acesta.

După acest episod, tânărul a fost internat la psihiatrie și externat după câteva zile.

Hîncești: un tânăr revenit din Italia a ieșit din carantină și a violat o adolescentă
Articolul anterior
Patru lucrători medicali din cadrul Spitalului Clinic Republican, suspecți de coronavirus
Articolul următor