Ministrul Apărării, Alexandru Pânzari, a revenit la muncă după câteva zile, timp în care s-a aflat în spital din cauza coronavirusului. Nu e vorba de infectare, dar despre niște răni serioase pe mâni, provocate de un dezinfectant.
Oficialul a venit cu explicații pe pagina sa de facebook:
„Tot mă întreabă toți unde am dispărut? Iată că după câteva zile, în care am fost nevoit să mă aflu în spital, am revenit la muncă.
Din cauza dezinfectanților am o „mână cu briliante”, care mi-a dat și o rană mai serioasă săptămâna trecută.
Acum mă bucur că totul e bine și pot începe o nouă săptămână de muncă!
Vă urez sănătate tuturor și vă îndemn să purtați mască și mănuși neapărat, dacă ieșiți din casă! Aveți grijă!”, a scris ministrul pe Facebook.
Guvernul va compensa cheltuielile atât la lumină, cât și la căldura centralizată
Despre acest lucru a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Demnitarul a specificat că volumul compensat de autorități la energia electrică este de 110kWh, scrie deschide.md.
„Pentru perioada ianuarie-martie, toți beneficiarii de compensații, vor primi și compensații pentru electricitate. Guvernul va compensa creșterile de tarif pentru un consum lunar de 110 kWh. Începând cu luna ianuarie, Guvernul va acoperi și creșterile de tarif la agentul termic centralizat”, scrie Alexei Buzu într-o postare pe Facebook.
Referindu-se la compensațiile acordate pentru decembrie, ministrul a spus că ele sunt disponibile începând cu data de 10 ianuarie.
„Pentru luna decembrie, 680 147 de familii au beneficiat de compensații și în aceste familii locuiesc 1 300 000 de persoane. Bugetul pentru luna decembrie este de 495 milioane de lei. Compensația medie pentru luna decembrie a fost de 727 de lei. Pentru toți beneficiarii, ne asigurăm că tariful post compensații nu este mai mare comparativ cu anul trecut”, a mai scris demnitarul.
El a venit și cu o adresare pentru populație
„Mulțumesc cetățenilor pentru răbdare și înțelegere, pentru solidaritate și pentru faptul că economisesc energia. Împreună, cu grijă unii față de alții, vom trece cu bine de această iarnă”, scrie Alexei Buzu.
Un băiat de 7 ani, salvat din mijlocul unui iaz din Ungheni
Salvatorii IGSU au salvat un băiat în vârstă de 7 ani, care se afla în pericol de înec pe apa unui bazin acvatic din orașul Ungheni. Cazul a avut loc în după amiaza zilei de 11 ianuarie 2025, către ora 16:50. Potrivit informațiilor, copilul se afla de unul singur pe o plută de lemn la mijlocului iazului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Acesta fiind panicat și alarmat solicita ajutor. Din fericire, copilul a fost observat de trecători, care au alertat serviciile specializate. La fața locului au intervenit rapid două echipe de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia în scurt timp au recuperat în siguranță copilul la mal. În urma incidentului copilul nu a suferit careva traumatisme.
În acest sens, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă părinții și cei care au în grijă minori să-i supravegheze permanent și să nu le permită aflarea sau jocul de unii singuri în apropierea râurilor sau bazinelor acvatice.
De asemenea, salvatorii avertizează că aflarea pe suprafața bazinelor acvatice prezintă un pericol iminent pentru viață și sănătate, în special când are loc formarea stratului subțire de gheață.
În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze de urgență Serviciul 112.
Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi Ajunul Sfântului Vasile cel Mare! Tradiții și obiceiuri de Anul Nou pe vechi
Pe 14 ianuarie, moldovenii sărbătoresc Anul Nou pe stil vechi și Sfântul Vasile. Se spune că așa cum îl vei petrece, așa îți va merge pe tot parcursul anului. Iată ce ai și ce nu ai voie să faci în această zi, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial!
Noaptea dintre 13 și 14 ianuarie se mai numește și Revelion pe stil vechi sau seara Sfântului Vasile. În această noapte se spune că cerul se deschide de trei ori pentru câte o clipă. O altă tradiție spune că pe Iisus Hristos îl cheamă de fapt Vasile: Iisus Hristos s-a născut de Crăciun, iar la o săptămână, de Sfântul Vasile, a fost botezat în legea cea veche şi a primit numele Vasile. Numele Hristos (creştin) i-a fost pus la vârsta de 30 de ani, când a fost botezat.
În obiceiurile populare se mai spune că Sfântul Vasile s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Sfântul Vasile a fost bucuros la primirea acestui dar și a luat un clopoţel, i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. Din acest motiv, de Sfântul Vasile există obiceiul de a merge cu plugușorul și ura de belșul și voie bună.
Anul Nou aduce, mai mult ca niciodată, speranţa de vindecare și înnoire, după doi ani în care omenirea a trecut printr-o experiență fără precedent în ultimul secol. Trecerea într-un nou an pe stil veechi este însoţită, în ţara noastră, de anumite ceremoniale care cuprind obiceiuri, tradiţii ori datini din vechime, cu precădere în zonele rurale, a căror semnificație străveche este tocmai aceasta: invocarea unui timp al înnoirii și al refacerii.
În sate, cete de flăcăi se pregătesc pentru „urat”, respectând datinile și obiceiurile din timpul sărbătorilor de iarnă. În ajunul Noului An, pe înserat, își fac apariția ”mascații”.
Se obișnuiește ca mascații să umble în ceată, care reunește personaje mascate: ursul, capra, căiuții, cerbii, urâții, frumoșii, dracii, doctorii, ursarii, bunghierii etc. După lăsarea serii, ceata cea mare se fărâmițează, iar grupurile rezultate încep să meargă din casă în casă, până la răsăritul soarelui, atunci când Anul Nou își intră în drepturi.
Datina populară spune că aşa cum va fi musafirul din ziua de 14 ianuari, bogat ori sărac, aşa va fi omul tot anul. În această zi, este bine să bei mult vin pentru că se spune că atât cât va bea omul în această zi va avea sânge în obraz în timpul anului.