Doi copii sunt crescuți doar de bunica lor, în condiții greu de imaginat! Cum îi poți ajuta

Într-o colaborare frumoasă, care durează de mai mulți ani, organizația CCF/HHC Moldova și artista Cezara Kolesnik lansează o Licitație Online, care va avea loc pe pagina de Facebook CCF/HHC Moldova. Toți banii adunați vor fi utilizați pentru a schimba viața a 2 frați și a bunicii lor, care îi creste în condiții greu de imaginat. De asemenea, vor fi efectuate proceduri de reabilitare pentru Anastasia, care suferă de hipoacuzie, ca într-o zi să poată auzi glasul bunicii, dar și bunica vocea nepoatei.

separator

Pandemia afectează și mai mult familiile vulnerabile din țara noastră, care se află la limita existenței. Dacă până la criză, fiecare al 8-lea copil trăia în sărăcie, atunci șomajul, disperarea și foame fac ca numărul lor să crească alarmant de la o zi la alta. Rămânând fără surse de venit și condiții adecvate de trai, riscul ca acești copii să ajungă instituționalizați este tot mai prezent.

Bunica Lidia este pensionară, crește singură 2 nepoți. Pe lângă sărăcie și lipsurile evidente, Anastasia suferă și de hipoacuzie. Din păcate, pensia mică a bunicii lor abia de acoperă strictul necesar, pe când copila are nevoie de ore de reabilitare. Fiecare sfârșit de lună este o adevărată provocare.

Acestea sunt zilele când nu le rămân resurse nici pentru hrană, iar iarna chiar dacă a fost blândă, pentru ei oricum a fost una dificilă. Au supraviețuit greu, în casa friguroasă, cu puținele lemne de foc pe care le aveau. Dizabilitatea Anastasiei a fost mereu motiv de discuții a autorităților, care îi propuneau bunicii să o ducă la un orfelinat. Dar nici una dintre greutățile lăsate pe umerii femeii nu au putut-o convinge să facă acest pas, îi iubește mai mult ca viața sa. E tot ce are, zice ea.

Cu gândul la acești copii, dar și la miile care adorm flămânzi, organizația Copil, Comunitate, Familie ne încurajează să ne solidarizăm și să contribuim la transformarea acestor vieți.

Într-o colaborare frumoasă, care durează de mai mulți ani, organizația și artista Cezara Kolesnik lansează o Licitație Online, care va avea loc pe pagina de Facebook CCF/HHC Moldova.

Toți banii adunați vor fi utilizați pentru a schimba viața celor 2 frați și a bunicii lor. Vom lucra la reabilitarea Anastasiei, ca într-o zi să poată auzi glasul bunicii, dar și bunica vocea nepoatei.

Pictorița Cezara Kolesnik este un nume cunoscut în spațiul cultural românesc şi cel european. A organizat numeroase expoziții de succes la  Paris, Bruxelles, Istanbul, Amsterdam, Lausanne, Dijon, București și Chișinău; de asemenea, acestea pot fi găsite în colecții particulare din întreaga Europă. Principala tehnică a lucrărilor sale este ulei pe pânză, dar îi place să experimenteze noi tehnici cum ar fi lemnul, sticla și hârtia.

Are un atelier de artă la Bruxelles, Belgia, unde organizează̆ cursuri de pictură pentru copii. Iar la baștina sa, la Cornești, Cezara organizează în fiecare vară tabere de pictură pentru copiii de aici, de acasă.

Cunoscută pentru stilul său aparte, prin care lucrările ei poartă amprenta copilăriei, între Cezara Kolesnik și organizația Copil, Comunitate, Familie, (CCF Moldova) deja de mai bine de cinci ani s-a dezvoltat o colaborare fructuoasă. Astfel la Chișinău în anii precedenți, au fost organizate două expoziții caritabile, în susținerea cauzei organizației. Împreună ajutând copii să se bucure de iubirea familiilor și să crească în comunitățile unde s-au născut.

Detalii despre licitația online și ,,Bentița”

Această fetiță cu bentiță vine în asocierea imaginei cu Anastasia, copilul care nu aude. Anume pentru Anastasia și pentru familia sa, CCF Moldova organizează această licitație online.

Regulamentul licitației:

–        Durata licitației este de 5 zile. Va începe luni, 4 mai, ora 19.00 și se va încheia vineri, 8 mai, ora 19.00

–        Licitația are loc pe pagina de Facebook CCF/HHC Moldova

–        Suma de start a licitației este 250 euro

–        Pasul de creștere va fi de  20 euro

–         Suma propusă va fi scrisă într-un comentariu la postarea cu licitație

–        Persoanele care vor să rămână anonime, ne pot scrie oferta în privat, sau pe emailul contact@ccfmoldova.org

Mai multe detalii despre eveniment puteți găsi pe www.ccfmoldova.org sau pe pagina de Facebook a organizației.

În Iran, un rapper a fost condamnat la moarte pentru că a ieșit la proteste

Rapperul disident Toomaj Salehi a fost condamnat la moarte pentru implicarea sa în protestele de amploare care au avut loc în Iran, în 2022, potrivit avocatului său.

Un rapper, condamnat la moarte pentru că a ieșit la proteste, în Iran

„A fost emis un ordin de execuție pentru Toomaj Salehi”, a anunțat avocatul lui Salehi, Amir Raesian, potrivit CNN, transmite digi24.ro.

Rapperul a fost reținut, ținut în izolare și ar fi fost torturat după ce a fost arestat.

O instanță din Isfahan a anulat marți decizia Curții Supreme superioare în cazul lui Salehi, menținând verdictul inițial pentru „corupție pe pământ” și a stabilit pedeapsa maximă cu moartea, potrivit publicațiilor iraniene Shargh și Entekhab.

Presa de stat a spus că pedeapsa lui Salehi poate fi redusă de către o comisie de grațiere, dacă face din nou recurs.

Salehi, în vârstă de 32 de ani, care a criticat regimul iranian și s-a declarat ferm împotriva guvernului în versurile melodiilor sale și pe rețelele sociale, a fost eliberat din închisoare pentru scurt timp anul trecut, dar poliția l-a arestat din nou într-o acțiune brutală și l-a trimis în închisoarea în Isfahan.

El a fost arestat din nou după ce a apărut într-un videoclip în care a dezvăluit că a fost torturat și plasat în izolare timp de 252 de zile după arestarea din octombrie 2022, au declarat experții ONU.

Un alt artist iranian, rapperul Saman Yasin de origine kurdă, care a fost și el arestat în timpul protestelor din 2022, a fost transferat la un spital de psihiatrie de două ori în mai puțin de un an, potrivit publicației IranWire.

Un tribunal din Teheran l-a condamnat pe Yasin la cinci ani de închisoare, potrivit organizației Hengaw.

Protestele au cuprins toată țara după moartea lui Mahsa Amini, de 22 de ani, în arestul poliției. Autoritățile au intervenit brutal împotriva manisfestanților și au arestat sute de persoane, multe dintre ele primind condamnări aspre între timp.

„Condamnăm ferm sentința la moarte a lui Toomaj Salehi și pedeapsa de cinci ani pentru rapperul Saman Yasin. Cerem eliberarea lor imediată”, a scris Biroul Trimisului Special al Statelor Unite pentru Iran pe Twitter. „Acestea sunt cele mai recente exemple de abuz brutal al regimului asupra propriilor cetățeni, de nerespectare a drepturilor omului și opoziție la schimbarea democratică pe care o dorește poporul iranian”.

Și experții ONU au cerut eliberarea lui Salehi și anularea pedeapsei cu moartea. „Suntem alarmați de stabilirea pedepsei cu moartea și de presupusa totuturare a domnului Salehi, care pare să aibă legătură exclusiv cu exercitarea dreptului său de libertate de exprimare artistică”, au spus experții.

Sponsorul politic al lui Salehi în Europa, deputatul german Ye-One Rhie, a calificat condamnarea la moarte a lui Salehi drept „absurdă și inumană”.

Conducerea Republicii Moldova a participat la evenimentul „Moldova pentru Educație”

Prim-ministrul Dorin Recean a participat la lansarea Parteneriatului Național „Moldova pentru Educație”, care a avut loc în cadrul Săptămânii Educației.

Dorin Recean a participat la evenimentul Săptămâna EducațieiFoto: Guvernul Republicii Moldova

În cadrul acestuia, 11 companii private și-au asumat angajamentul să investească 17 milioane de lei în infrastructură și dotarea celor 35 de instituții din Rețeaua Școlilor Model.

La eveniment au fost prezenți președinta Maia Sandu, ambasadorul UE, Jānis Mažeiks, reprezentanți ai partenerilor externi și ai mediului de afaceri autohton. 

Premierul a susținut ideea implicării proactive a întreprinzătorilor în creșterea calității educației în țara noastră, evidențiind exemplul companiilor care deja și-au adus contribuția în acest sens. Resursele vor fi alocate pentru dotarea sălilor de studii, laboratoarelor, bibliotecilor școlare, sălilor de sport,  construcția serelor pentru lecțiile de biologie, achiziționarea echipamentelor pentru rețeaua de Internet, bibliotecile digitale ș. a.

„Este un domeniu important, care contribuie la integrarea europeană a Republicii Moldova. Ne propunem să consolidăm societatea în jurul acestui obiectiv strategic de modernizare a sistemului educațional și să atragem și mai mulți parteneri din domeniul privat. Îndemn oamenii de afaceri să devină partenerii noștri și să investească într-un proiect care va aduce beneficii întregii societăți”, a spus șeful Guvernului.

Săptămâna Educației, cu genericul „Moldova pentru Educație”, se desfășoară între 22 și 28 aprilie și este o premieră pentru țara noastră. Timp de șapte zile, sunt abordate cele mai importante inițiative în domeniu și sunt discutate problemele cu care se confruntă sistemul. Mii de cadre didactice, părinți și elevi, reprezentanți ai sectorului public și privat au posibilitatea să participe la ateliere, workshop-uri, discuții, activități interactive despre prezentul și viitorul educației. 

Evenimentul este organizat de Ministerul Educației și Cercetării, sub patronajul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, cu sprijinul Uniunii Europene și al partenerilor de dezvoltare.

Doina Sulac i-a dedicat un mesaj emoționant soțului ei: ,,Pentru a iubi e nevoie să cunoști întâi omul de lângă tine”

Doina Sulac și-a surprins urmăritorii virtuali cu un mesaj deosebit despre iubire. Așa cum era așteptat, interpreta i-a dedicat răvașul soțului ei, alături de care trăiește o frumoasă poveste de dragoste.

,,Iubirea este despre a purta mai întâi pe cineva în gandul tău, în sufletul tau și în rugăciunile tale…, abia apoi despre a-l ține strâns în brațele tale!”, mărturisește Doina Sulac.

,,Iubirea este despre a cunoaște omul, despre a-l înțelege și despre a-l susține în a deveni o versiune superioară a sa cu fiecare zi trecută! Iubirea este despre momentele când de fapt nu este neapărat iubire. Despre momentele în care rutina zilnică te duce în punctul în care seara tot ce ai nevoie este o îmbrățișare sinceră, un sărut pe frunte și siguranța faptului că cineva se luptă și își dorește ca tu să reușești.

Iubirea este despre aceleași idealuri, despre energia avută când vine vorba de a face lucruri pentru voi doi. Iubirea este despre cunoaștere inainte de toate. Iubirea înseamnă răbdarea avută. Priceperea în a atinge delicat sufletul celuilalt. Despre a avea capacitatea să stârnești emoție acolo la interior. Pentru a iubi ai nevoie să cunoști mai întâi omul de lângă tine. Să te cunoști pe tine însuți. Să știi cu adevărat ce îți dorești. Să ai răbdare, fără a vinde gogoși doar de dragul spectacolului, fără a simți ceea ce spui. Iubirea este despre a ridica pe cel de lângă tine. Despre a fi sprijin, despre a oferi fără a aștepta nimic altceva decât respect și prețuire. Despre a construi. Pas cu pas.

Iubirea nu este deloc complicată, iubirea este simplitate. Iubirea este asumare, sinceritate. Iubirea sunt acele două brațe strâns legate în jurul gâtului în fiecare seară, acea încredere avută în momentul când privești ochii celui de lângă tine și acea liniște avută atunci când simți că având o lume întreagă împotriva ta, cineva o să rămână indiferent de probleme să te apere și să lupte alături de tine!”, este mesajul artistei.

Doina Sulac și Isidor Tănase s-au căsătorit în toamna anului 2022. Cei doi sunt părinții unui băiețel în vârstă de un anișor.

foto: Facebook/Doina Sulac

Un tânăr din Chișinău a dispărut fără urmă. Familia cere ajutor
Articolul anterior
,,Nu anulați, ci reprogramați!”. Acesta este îndemnul agențiilor de turism pentru cei care au plătit avansuri și nu au reușit să meargă în vacanță din cauza pandemiei!
Articolul următor