Un bărbat a sfârșit tragic pe un șantier de construcție din sectorul Buiucani. Cine este victima?

Moarte cumplită pentru Victor Zugravu, participant activ la mişcarea de eliberare naţională şi voluntar la războiul de la Nistru. Acesta a decedat luni, într-un accident de muncă. Bărbatul lucra pe un şantier din sectorul Buiucani şi a căzut în gol de la etajul şase.

separator

„Poliţia urmează să stabilească toate circumstanţele, deja urmează să fie sesizate şi organele competente, cum ar fi Inspectoratul pentru Protecţia Muncii, şi deja se vor stabili toate circumstanţele, dacă au fost sau nu respectate toate condiţiile de muncă”, a afirmat ofiţerul de presă Poliţia Capitalei, Natalia Stati.

Victor Zugravu a fost unul din participanţii în mişcarea de eliberarea naţională din 1989, apoi, în 1992, a plecat voluntar în Războiul de la Nistru. Acolo a fost grav rănit, iar la un moment dat se credea că s-a stins din viaţă. Moartea l-a găsit însă nu la război, ci la muncă.

„El este unul dintre eroii naţionali, care în anul 1989, `90, `91, în cele mai grele timpuri pentru devenirea noastră ca stat independent, atunci când a început lupta pentru grafia latină, pentru limba română, pentru eliberarea noastră de sub ocupaţia noastră de sub Imperiul Rus, el a condus mişcarea „Solidaritate”, a organizat proteste, manifestări de curaj atunci când era periculos”, a menționat preşedintele Asociaţia veteranilor de război Tiras-Tighina, colonel în rezervă, Anatol Caraman.

Victor Zugravu avea 64 de ani. El este originar din satul Bălăureşti, raionul Nisporeni. După încheierea conflictului de la Nistru a lucrat zeci de ani în domeniul construcţiilor.

Tradiţii şi obiceiuri în cea de-a doua zi de Paşte: finii pleacă în vizită la nași!

În cea de-a doua zi de Paşte se respectă alte tradiţii şi obiceiuri păstrate din timpuri străvechi.

În această zi se obişnuieşte ca finii să se ducă în vizită la naşi, cu colaci, pască şi ouă roşii, iar copiii merg la părinţi.

Potrivit tradiţiei, în cea de-a doua zi de Paşte, ouăle se ciocnesc „cap cu dos”.

Un alt obicei presupune stropitul cu apă, în amintirea readucerii la viaţă a fetei de evreu, care a leşinat la aflarea veştii învierii lui Iisus.

Aşadar, lunea, feciorii stropeau cu apa fetele din sat, iar marţea fetele îi udau pe feciori.

Obiceiul se păstrează şi astăzi, iar tradiţia de a stropi cu parfum rudele şi prietenii vizitaţi a doua zi de Paşte este o reminiscenţă târzie a acestei datini.

sursa

Leul moldovenesc se întărește

Leul moldovenesc a înregistrat o consolidare în fața dolarului american și euro, conform datelor publicate de Banca Națională a Moldovei pentru începutul acestei săptămâni, scrie unimedia.md.

În comparație cu sfârșitul săptămânii trecute, leul s-a apreciat față de ambele valute majore, menținându-și valoarea fără o schimbare nominală în termeni de lei sau bani. Euro se tranzacționează astăzi la valoarea de 18.9424 lei moldovenești, fără a înregistra o diferență față de valoarea de la sfârșitul săptămânii trecute. Dinamica euro a fost una descrescătoare în ultimele două zile, indicând o întărire a leului moldovenesc în raport cu moneda unică europeană.

Dolarul american este cotat astăzi la 17.6973 lei moldovenești, stabil față de valoarea de la sfârșitul săptămânii anterioare. Acesta a urmat o traiectorie similară cu cea a euro, marcând o tendință descrescătoare în ultimele două zile, ceea ce sugerează o consolidare a leului moldovenesc și în raport cu dolarul.

Leul românesc, hrivna ucraineană și rubla rusă se tranzacționează astăzi la valorile de 3.8068, 0.4477, respectiv 0.1927 lei moldovenești. Toate cele trei valute au prezentat o dinamică descrescătoare în ultimele două zile, indicând o tendință generală de întărire a leului moldovenesc în raport cu aceste monede. Fără a înregistra o schimbare nominală în termeni de lei sau bani, leul moldovenesc și-a menținut poziția consolidată față de monedele vecinilor săi regionali.

Părinții, îndemnați să supravegheze copiii atunci când fac fotografii la decorațiunile pascale din capitală

Primăria Municipiului Chișinău face apel către părinți, să supravegheze copiii minori, în perioada Sărbătorilor Pascale, când vor face poze la decorațiunile de sărbătoare, amplasate în sectoarele capitalei.

Solicitarea vine ca o asigurare, în contextul evitării oricăror incidente sau accidentări a minorilor.

Vă dorim să petreceți Sărbătoarea Învierii în liniște și pace, cu toți cei dragi alături!

Amintim că în spațiile publice din oraș au fost amenajate decorațiuni cu tematică pascală, care vor fi iluminate pe timp de noapte, odată cu conectarea iluminatului stradal, iar doritorii vor putea face poze cu familia, rudele și prietenii.

Designerul Diana Voevuțki, marcată de accidentul din Capitală. Durerea care i-a răscolit sufletul
Articolul anterior
Medicii din Soroca, tratați de Covid-19, au revenit la locurile de muncă
Articolul următor