De luni, va fi redeschis Spitalul Ministerului Sănătății pentru pacienții cu Covid-19

Numărul îmbolnăvirilor de Covid-19 crește alarmant de la o zi la alta, iar în unele spitale aproape că nu au mai rămas locuri libere. Aşa că de luni va fi redeschis Spitalul Ministerului Sănătății pentru pacienții infectaţi cu noul coronavirus.

separator

Instituția va fi dotată și cu paturi pentru Terapie Intensivă. În același timp, spitalele strategice din Capitală fac faţă cu greu situației.

„Numărul pacienților gravi a crescut, volumul de lucru și intensitatea lucrului echipei de terapie intensivă este foarte mare”, a declarat Andrei Uncuţă, directorul interimar al SCR.

În prezent, din cei peste 300 de bolnavi în stare gravă, 46 sunt internați la Spitalul Republican. În cele cinci secții de Terapie Intensivă pentru pacienții cu Covid-19 au mai rămas șase locuri disponibile.

„În cadrul Spitalului Clinic Republican avem rezervă de suplinire a paturilor până la 64. Până la 52 de pacienți mai avem locuri, în cazul când paturile vor fi pline atunci noi o să desfășurăm încă o secție de Terapie Intensivă”, a precizat Uncuţă.

Pacienții în stare gravă sînt internați și la Institutul de Medicină Urgentă. În secții, doar 13 din cele 115 paturi sunt libere, iar la Reanimare doar 9 pacienți mai pot fi primiți. Directorul spitalului spune că va încerca să găsească soluții, dar speră că oamenii vor conștientiza pericolul și vor fi mai responsabili.

„Ne îngrijorează faptul că numărul pacienților se găsește la un nivel înalt și aș face un apel către populație ca să stea acasă și să asculte recomandările autorităților medicale”, a spus Mihai Ciocanu, directorul Institutului de Medicină Urgentă.

Mihai Ciocanu afirmă că pacienții gravi necesită o îngrijire specială, iar pentru asta sunt antrenate peste 450 de cadre medicale, care lucrează în ture. „O tură de 24 de ore presupune în sine 12 ore de lucru nemijlocit în zona roșie, în echipamente de protecție și 12 ore pentru alimentare și pentru odihnă”, a conchis Ciocanu.

Şi la Spitalul de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă” mai sunt doar 20 de paturi libere. Situația nu e îmbucurătoare nici în instituţiile medicale municipale, care mai au doar 191 de locuri destinate pacienților cu COVID-19. La începutul acestei săptămîni, administrația Spitalului raional din Taraclia a spus că nu are locuri pentru bolnavii de COVID-19 și că doi pacienți au fost internaţi pe coridor. În replică, responsabilii de la Ministerul Sănătății dau asigurări că, deocamdată, sistemul de sănătate este capabil să facă față situației.

Sursa: www.noi.md

Tânărul moldovean care i-ar putea lua locul lui Carla’s Dreams. A lansat mai multe piese, iar internauții sunt uimiți

Interpretul Marej, în vârstă de 21 de ani, a devenit cunoscut datorită timbrului său vocal foarte asemănător cu cel al solistului trupei Carla’s Dreams.

Ștefan Burlacu (numele real al interpretului) a lansat câteva piese care furori în rândul publicului. ​Printre cele mai populare sunt: „Arde-mă” și „Sărutul Tău” (în colaborare cu DARA), dar și, „În Ochii Tăi”, „Km 0”. 

„Eu am avut foarte mare noroc, pentru că am făcut parte din orchestra prezidențială. Practic, jumătate de an, de la 8:00 până la 16:00, eram în orchestră și studiam. Cântam la chitară și cu vocea. Cel mai amuzant era când făceam battle-uri (confruntări muzicale). Acum am un mare interes să lucrez, să produc, de aceea îmi investest tot timpul în muzică”, a spus Marej într-un podcast moderat de interpretul Satoshi.

Mai mulți cetățeni din Bălți au primit daruri din partea Episcopiei Hușilor din România

Și în acest an, în preajma sărbătorilor pascale, reprezentanții Episcopiei Hușilor din România au venit în ajutorul mai multor locuitori din orașul Bălți, care luptă cu singurătatea și lipsurile. Acțiunea caritabilă a adus mai multă lumină și bucurie în casele a 50 de persoane.

Mai mulți bălțeni au primit produse din partea Episcopiei Hușilor

Gestul de solidaritate din partea Episcopiei Hușilor din România a fost primit cu recunoștință de către locuitorii din Bălți. Produsele dăruite au reușit să le aducă bucurie și alinare în perioada sărbătorilor pascale, transmite tvrmoldova.md.

„Sunt foarte recunoscător poporului român care ne consideră și pe noi parte a României Mari.”

„Sunt o persoană cu dizabilități. Părinții mei au decedat. Acest sprijin este foarte important pentru mine. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți cu sănătate. Și vă mulțumesc. Preoții ne-au oferit, voi putea să sfințesc și pasca.”

„Aceasta este o mare bucurie. Chiar înainte de sărbători, deja acum sufletul nostru începe să înflorească. Când vom lua fiecare produs din acest pachet, va fi ca și cum ar veni de la Dumnezeu Însuși.”

De câțiva ani, în ajunul marilor sărbători, Episcopia Hușilor ajută copiii, bătrânii și persoanele nevoiașe din Republica Moldova, donând alimente, haine și bani.

Vladimir Beregoi, preot la Episcopia Hușilor, România: „Cea mai grea boală pentru ei, de cele mai multe ori, este singurătatea. Iar din singurătate se identifică foarte lipsuri, spre exemplu: lipsa medicamentelor, plata facturilor. Preoții sunt cei care au identificat cazurile sociale și am mers la domiciliul lor și le-am oferit darurile sau au fost aduși la biserică”.

PS Antonie, episcop de Bălți al Mitropoliei Basarabiei: „Trebuie remarcat că nu este prima oară când Episcopia Huși vizitează Episcopia de Bălți cu daruri. Ei au fost alături de noi încă de la începutul reluării activităților în Bălți”.

Săptămâna trecută, reprezentanții Episcopiei Hușilor din România s-au aflat într-o vizită în raioanele Strășeni și Ialoveni, unde au oferit daruri pentru aproape 200 de bătrâni. Reportajul video poate fi vizionat aici.

Anenii Noi: Un bărbat și-a ucis fiul cu toporul și a dat foc la casă

Un bărbat de 67 de ani și-ar fi ucis cu sânge rece fiul de 38 de ani, iar după ce ar fi săvârșit crima, agresorul ar fi produs o deflagrație în locuința sa, fiind și el la un pas de moarte.

Potrivit ofițerului de presă al IP Anenii Noi, Mariana Didenco, cazul a avut loc în dimineața zilei de 1 mai, în localitatea Todirești, după ce mai multe persoane au auzit o deflagrație, iar când au mers la fața locului au observat în curtea casei o persoană inconștientă, transmite www.stiri.md.

Astfel, martorii au anunțat oamenii legii despre cele întâmplate, iar când aceștia au ajuns la fața locului au stabilit preliminar că bărbatul de 67 de ani și-ar fi ucis fiul.

Ulterior, suspectul ar fi produs o deflagrație în casă, fiind preluat și transportat la spitalul raional Anenii Noi cu diverse arsuri pe suprafața corpului. Oamenii legii menționează că bărbatul de 38 de ani se afla la evidența medicului psihiatru și locuia împreună cu tatăl.

Oamenii legii au inițiat o anchetă pe acest caz pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care s-a produs tragedia.

Moldova: 189 de noi cazuri de Covid-19, confirmate în ultimele 24 de ore
Articolul anterior
Pantofi pentru distanțare socială. Invenția unui cizmar
Articolul următor