A 10-a zi de boală. Deputata Arina Spătaru a vorbit despre simptomele pe care i le-a provocat coronavirusul

Deputata Arina Spătaru și soțul ei, s-au infectat cu virusul Covid-19, potrivit acesteia sursa infecției ar fi venit din parlamentul R. Moldova, după ce anterior alți angajați de aici au fost confirmați pozitiv. Într-o postare pe o rețea de socializare, deputata a vorbit despre simptomele pe care i le-a cauzat virusul.

separator

„Vineri noaptea, 4-5 iunie, când am simțit un frig prin somn, primul gând al meu a fost: am COVID. Am măsurat febra, era 37,6 și tare mă durea capul. Tuse nu aveam, doar o stare, de parcă m-a trecut tancul din centrul Bălțiului.

Dis-de-dimineață, după ce s-a trezit familia, am anunțat că am febră și pentru că noi avem posibilitatea să dormim în camere separate, nu mi-a fost complicat să mă izolez. Trebuia doar să anunț cod roșu în familie și să reiterez regulile de igiena sporită la toată lumea. Pasul doi a fost testul, care a confirmat a doua zi temerile mele. Pasul trei: am sunat medicul-infecționist, medicul de familie din Bălți și am organizat testarea celorlalți membri ai familiei”, scrie deputata.

Aceasta a menționat că se tratează cu paracetamol, antivirale și vitamina C.

„Paracetamol și antivirale, ceai mult mult mult, vitamina C și monitorizarea temperaturii la 7:00; la 14:00; la 20:00. Paralel, pentru cei după 40 se recomandă monitorizarea tensiunii arteriale. Deci, este important ca să avem în casă un tonometru. În primele zile tensiunea arterială e ridicată.

După ce am aflat că soțul tot este pozitiv, am informat iarăși medicul de familie. Este important să fim în legătură directă cu el, pentru că pe parcursul zilelor apar diferite simptome și doar medicul poate să-ți ofere recomandările corespunzătoare. Credeți-mă, am aflat multe lucruri noi de la doamna doctor!”, a menționat Arina Spătaru.

„Ceea ce este specific COVID-ului, este starea de epuizare completa, pe care o am și azi, dar medicii recomandă să ne mișcăm, măcar prin cameră, dacă nu avem ieșire în curtea casei la sol sau un balcon.

Și geamurile să fie deschise, chiar daca ai senzația de frig. Acest lucru m-a salvat de insuficiența de oxigen. Al treilea utilaj necesar, în cazul când ești pacient COVID este Pulso-oximetru, care te ajută
să-ți evaluezi starea generala, măsurând nivelul oxigenului din sânge. Este și un fel de terapie psiho-emoţională, pentru că atunci, când începi să te sufoci în panică, el foarte calm îți arată, că problema e in alta parte și tu ai oxigenul normal.

Un lucru important: îmi era frică. Mai ales noaptea. Simțind că-mi pierd raționamentul, cedând emoțiilor, am înțeles că este important să rămâi rece, calm și să te încredințezi în totalitate lui Dumnezeu. El știe ce poți duce și-ți dă exact ceea ce vei izbuti să înfrunți.

Și ce este important! Am fost atentă la semnalele pe care mi le trimitea corpul meu: simptome diferite, curioase pe alocuri, indicii clare, care mă direcționau și mă ajutau să-mi aleg tratamentul, cu participarea medicului, desigur.

Sunt o fire energică, am grijă mereu de cum mă hrănesc și nu am obiceiuri proaste. Asta m-a ajutat că sa ajung în ziua a 10- cea și să înțeleg, că merg spre bine. Măcar că știu că coronavirusul atacă toate organele și în timpul apropiat pot să am o surpriză neplăcută de la unul sau altul. Și mai sunt cercetări, care vorbesc despre faptul că, deseori, sistemul imunitar al organismului, în dorința de a-l salva de virus, reacționează exagerat, uneori mai letal că însuși COVID-ul.

O informare corectă, la rece, din surse demne, te ajută sa fii atent la ce ți se întâmplă, iar credința te ajuta sa fii sigur, că totul va fi bine!Multa sănătate, dragii și dragele mele. Aveți grijă de voi și fiți atenți/atente la semnale! Și totul va fi bine,” a mai scris Arina Spătaru.

A decedat. Un renumit interpret și-a pierdut viața la doar 31 ani

Fanii One Direction sunt în stare de șoc. Liam Payne, unul dintre membrii trupei a murit în Buenos Aires. Britanicul în vârstă de 31 de ani și-a pierdut viața după ce a căzut de la etajul trei al hotelului unde era cazat. El ar fi fost sub influența drogurilor și a alcoolului. Milioane de fani din întreaga lume sunt devastați. Membrii trupei nu au făcut momentan nicio declarație publică.

Principalele ziare locale, La Nacion şi Clarin, au relatat, citând oficiali locali, că poliţia a fost chemată la hotelul din cartierul Palermo din capitală printr-un apel de urgenţă care menţiona „un bărbat agresiv care ar putea fi sub efectul drogurilor şi alcoolului”, notează News.ro.

Angajaţii de la ambulanţă au confirmat ulterior decesul cântăreţului, care a fost găsit într-o curte interioară a hotelului, potrivit relatărilor de presă. Artistul avea „răni foarte grave în urma căzăturii, l-am declarat mort, nu exista nicio posibilitate de resuscitare”, a declarat şeful serviciilor de urgenţă, Alberto Crescenti, la televiziunea locală. El a adăugat că serviciile de urgenţă au fost chemate la hotelul Casa Sur după ce au primit un apel la ora locală 17.04 (23.04, ora României). O echipă a sosit şapte minute mai târziu şi „a găsit bărbatul mort, iar mai târziu am descoperit că era cântăreţ într-o formaţie”, a continuat el.

Liam Payne a devenit celebru la nivel mondial ca membru al trupei pop One Direction, între timp destrămată, alături de Harry Styles, Zayn Malik, Niall Horan şi Louis Tomlinson.

Noi benzi pentru transportul public vor apărea

Benzile dedicate transportului public pe str. Hîncești (sectorul cuprins între străzile Alexei Mateevici și Miorița) vor fi extinse, iar schița de proiect pentru bd. Moscova este în faza de elaborare. Anunțul a fost făcut de către Primăria Chișinău.

Până în prezent, 17 străzi din oraș au fost amenajate cu benzi dedicate, totalitatea cărora însumează 45 km pe sens dus-întors. Este vorba de străzile: Ion Creangă, Ștefan cel Mare și Sfânt, Constantin Negruzzi, Decebal, Dacia, Ciuflea, Grigore Vieru, Constantin Tănase, Mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni, Alexandr Pușkin, Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Renașterii Naționale, Bogdan Voievod, Alecu Russo, Mircea cel Bătrân și Alba Iulia.

Sondaj: Ce partide ar intra în Parlament în urma anticipatelor

În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în noul Legislativ ar accede două partide.

Potrivit unui sondaj realizat de CBS Research la comanda WatchDog.md, PAS ar obține 32,7% din voturi, iar PSRM – 8,9%, transmite Știri.md.

De menționat că peste 29% dintre respondenți au declarat că nu au decis pentru cine să voteze.

Sondajul a fost realizat în perioada 11-16 octombrie pe un eșantion de 1.034 de respondenți, iar marja de eroare este de +/- 3%.

O imagine fabuloasă cu ploaia, surprinsă în Chișinău
Articolul anterior
Foto! 17 torturi incredibile pe care nu îți vine să le mănânci!
Articolul următor