Ala Nemerenco: De ce să închizi în carantină pe cel care vine dintr-o țară deja liberă de coronavirus?

Expertul în sănătate Ala Nemerenco, fost ministru al Sănătăţii, critică intenţia autorităţilor Republicii Moldova de a redeschide grădiniţele în unele localităţi, apreciind drept prematură o astfel de măsură dacă nu este bazată pe criterii clare.

separator

Totodată, într-un interviu acordat Epoch Times România, experta a vorbit despre necesitatea unui ghid care să explice cadrelor didactice cum ar trebui să-şi organizeze activitatea, care nu se va mai desfăşura ca înainte de pandemie, dar şi despre riscurile infecţiei Covid-19 asupra copiilor.

Un alt subiect asupra căruia Ala Nemerenco şi-a prezentat opinia a fost măsura autoizolării pentru persoanele care revin în ţară.

,,Peste tot în lume cu aşa recomandări au venit doar specialiştii şi din moment ce avem această Comisie Extraordinară de Sănătate Publică, rea, bună, aşa cum este, ea trebuie să fie unicul organ competent care trebuie să vină cu recomandări care să fie luate în baza unor analize efectuate de către specialişti. Dacă observăm care este practica ţărilor care deja au anulat multe din restricţiile pe care le-au avut, păi, ei le-au făcut doar în raport cu starea lor epidemică, de exemplu călătoria spre, sau din diferite ţări, ei au luat-o doar în baza situaţiei epidemiologice din acele ţări.

Cunoaştem că noi am devenit indezirabili pentru foarte multe ţări în aspectul călătoriilor, doar din aspectul că noi împreună cu valiza noastră de călătorie, vom duce un nou focar în ţara care se bucură că a scăpat deja de pandemie. În momentul în care această Comisie se va întruni, ar trebui să aprobe o listă de ţări din care oamenii ar putea să vină fără să se afle aici, la noi, în carantină, deoarece ţara care nu mai are înregistrat pe parcursul unei perioade niciun caz de coronavirus nu prezintă niciun pericol pentru noi, noi suntem de fapt cei ce prezentăm pericol pentru acel cetăţean care vine dintr-un mediu sănătos în unul profund infectat. Sunt ţări care, ca şi noi mai au un nivel înalt de îmbolnăvire, şi atunci această Comisie trebuie să treacă prin lista tuturor ţărilor să vadă ce se întâmplă acolo şi nu un preşedinte de ţară să ne spună ce să facem. În cazul când aceste Comisii, un Minister şi alte agenţii se raportează doar la indicaţiile politice, noi continuăm să nu vedem lumina de la capătul tunelului”.

Poți citi interviul integral aici.

Maia Sandu: Un milion de cetățeni din Republica Moldova au pașaport românesc

Preşedinta Maia Sandu a afirmat, într-un interviu acordat cunoscutului jurnalist rus şi creator de conţinut pe YouTube Iuri Dudi, că un milion de cetățeni din Republica Moldova au pașaport românesc.

„Aceasta înseamnă şi paşaport european, adică Uniunea Europeană deja are în Republica Moldova un milion de cetăţeni. Acest lucru trebuie să scurteze calea noastră spre UE”, a adăugat ea, transmite digi24.ro.

Jurnalistul rus a vrut să afle de ce şi-a luat preşedinta Republicii Moldova paşaport românesc: pentru a circula „fără viză” în Europa sau „pentru orice eventualitate”?„Bunicii mei au avut paşapoarte româneşti. Pentru mine a fost important să am paşaport românesc”, a răspuns Maia Sandu, potrivit Agerpres. 

În acelaşi timp, Maia Sandu a spus că „un milion dintre cetăţenii noştri au paşaport românesc”. „Aceasta înseamnă şi paşaport european, adică Uniunea Europeană deja are în Republica Moldova un milion de cetăţeni. Acest lucru trebuie să scurteze calea noastră spre UE”, a adăugat ea.La întrebarea ce crede despre unirea Republicii Moldova cu România, Maia Sandu a afirmat că, potrivit sondajelor, „între 36% şi 40%” dintre cetăţenii moldoveni îşi doresc unirea fie din motive istorice, fie pentru că nivelul de trai este mult mai bun peste Prut.„Majoritatea cetăţenilor nu cred asta.

Ei cred că Republica Moldova trebuie să devină parte a Europei şi noi muncim pentru asta. Respectăm voinţa cetăţenilor (…) Cred că cel mai bine pentru Republica Moldova şi, mai ales, real este să devină membră a UE. Atunci nu vom avea graniţă cu România şi nici cu celelalte state ale UE. Ne vom întâlni cu România în UE”, a subliniat Maia Sandu, citată de Ziarul Naţional de la Chişinău.

Un cetățean ucrainean deghizat în femeie a fost prins la frontieră

Cetățenii ucraineni sunt în culmea disperărilor și încearcă diverse modalități pentru a scăpa de înrolare.

Un ucrainean deghizat în femeie a fost prins la hotarul cu România

Un nou caz de acest fel a fost raportat de Serviciul Poliției de Frontieră. Este vorba de un locuitor al orașului Zolotonoșa din regiunea Cerkasî, transmite newtv.md.

În vârstă de 44 de ani, bărbatul s-a deghizat în femeie, pentru a trece frontiera cu România. El și-a pus perucă, sâni artificiali, s-a machiat și s-a îmbrăcat în fustă, iar polițiștilor le-a prezentat pașaportul surorii sale. 

Chiar și după ce a fost deconspirat, el insista că este ”cetățeancă” a Ucrainei. Ulterior, el a recunoscut că a folosit acest șiretlic pentru a fugi de război. Serviciul Poliției de Frontieră anunță că bărbatului i-a fost întocmit un proces-verbal pentru abatere administrativă.

Spitalul Clinic din Bălți are încă un vicedirector

Lilian Brînză este a fost numit astăzi, 7 mai, vicedirector medical al Spitalului Clinic Bălți, responsabil de partea curativă.

Spitalul Clinic din Bălți are încă un vicedirector. Ce experiență are

Anterior, Lilian Brînză a deținut funcția de șef al Blocului de operații, precum și alte funcții de conducere.

Este medic chirurg de mai bine de 30 de ani și a activat în mai multe instituții medicale din țară.

Primul director al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică a pierdut lupta cu virusul Covid-19
Articolul anterior
Circa 150 de mii de moldoveni din diasporă ar putea reveni în țară, după pandemie
Articolul următor