Spital arhiplin la Soroca. Bolnavii ajung în stare gravă, cu insuficiență respiratorie

Numărul pacienților infectați cu noul tip de coronavirus internați în Spitalul Raional Soroca este în creștere. Bolnavii ajung în stare gravă, cu insuficiență respiratorie, din start având nevoie de oxigen.

separator

,,Acum acolo sunt internați 65 de oameni contaminați”, a spus directorul adjunct al instituției medico-sanitare, pentru Jurnal.TV. Secția de Boli Infecțioase este plină cu pacienți care au COVID-19. Din acest motiv, cei care ajung în prezent la spital sunt internați în alte secții.

Dacă în urmă cu o săptămână zilnic erau internați unul sau doi pacienți cu noul tip de coronavirus, acum pot fi chiar și 9.

„Pacienții ajung într-o stare deplorabilă, într-o stare dezastuoasă la spital, cu dereglări seriose de respirație, necesită oxigen din prima, nici nu reușim să luăm testul sau să confirmăm diagnosticul și deja știm că acolo e COVID. E foarte dificil să transferi un pacient de la Soroca, dar și din alte raioane, la centru. În Chișinău tot sunt foarte mulți pacienți gravi. De aceea noi ne străduim să ne clarificăm cu puterile noastre”, a declarat Valeriu Bordeian, director adjunct Spitalului Raional Soroca.

Pacienții sunt internați în mai multe secții, a mai precizat directorul adjunct al Spitalului Raional Soroca. Alți bolnavi primesc tratament acasă.

„Foarte mulți pacienți se tratează la domiciliu, adică o sută și ceva. Lumea nu este conștientă absolut deloc. La piață, în transportul public, toți fără măști. Lumea practic nu crede în boală. Persoanele în vârstă trebuie să stea acasă, în locurile unde sunt îngrămădiri toți trebuie să îmbrace masca, să păstreze distanța”, a mai spus Valeriu Bordeian.

Imagini din Soroca, opuse recomandărilor medicilor, au fost postate astăzi pe internet. Au fost filmați mai mulți preoți și enoriași care au pornit în Drumul Crucii.

Peste 750 de oameni din raionul Soroca s-au infectat cu noul tip de coronavirus. Aproape 200 încă se tratează, iar 19 au murit în urma complicațiilor provocate de infecție.

Vladimir Putin include în lege noțiunea de „genocid împotriva poporului sovietic”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat legea care prevede conceptul de „genocid împotriva poporului sovietic”, comis în al Doilea Război Mondial, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Kremlinului se arată că legea federală va reglementa păstrarea memoriei, securitatea și întreținerea mormintelor victimelor acelui genocid. Totodată, aceasta stabilește un mecanism de căutare a locurilor de înhumare și a mormintelor comune, pentru a aduce omagiu  victimelor.

Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2026.

Conform statisticii, peste 26 de milioane de cetățeni ai fostei URSS, dintre care opt milioane de soldați, au decedat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cinci noi poduri vor lega România și Moldova. Primul va fi „Podul de Flori” de la Ungheni

Încep lucrările la primul pod peste Prut construit după Revoluție, iar alte patru sunt în faza de proiectare, afirmă Sorin Grindeanu, ministru al transporturilor și infrastructurii din România . Pe 26 aprilie, la Ungheni, va fi lansată oficial construcția Podului de Flori, un nou punct de legătură rutieră între Republica Moldova și România, transmite IPN.

Evenimentul este unul simbolic și marchează începutul unui proiect de infrastructură așteptat de zeci de ani. Podul de la Ungheni va fi primul dintre cele cinci noi poduri planificate între cele două maluri ale Prutului. Autoritățile din ambele țări subliniază atât importanța practică, cât și valoarea istorică și simbolică a acestei construcții.

Ministrul transporturilor și infrastructurii din România, Sorin Grindeanu, a declarat că începerea lucrărilor reprezintă un moment important. Proiectul presupune construirea a două poduri rutiere, câte unul pentru fiecare sens de mers, cu termen de finalizare estimat pentru a doua jumătate a anului 2026. Aceste poduri vor continua traseul autostrăzii A8, care va lega Chișinăul de Iași și mai departe de Pașcani și Târgu Mureș, facilitând astfel conexiunea cu rețeaua rutieră europeană.

„Dar mai vreau să anunţ un lucru, avem încă patru poduri la stadiul de proiectare. Anul viitor se va termina proiectarea şi, odată cu ele, vom avea cinci noi poduri peste Prut, ceea ce e un lucru bun”, a adăugat oficialul român.

Sorin Grindeanu afirmă că finalizarea acestora va consolida conectivitatea transfrontalieră și va stimula dezvoltarea regională.

Vicepremierul Republicii Moldova, Vladimir Bolea, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, a subliniat că podurile devin simboluri ale apropierii dintre Moldova și Europa și contribuie la siguranța rutieră, mobilitatea populației și dezvoltarea economică.

O companie de publicitate cere Primăriei Capitalei un prejudiciu de 66 milioane de euro

Operatorul de publicitate EpaMedia solicită un prejudiciu de peste 66 de milioane de euro de la Primăria Chișinău. Despre aceasta scrie consilierul municipal al Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Victor Chironda, pe pagina sa de Facebook. Consilierul solicită edilului Ion Ceban și viceprimarului Ilie Ceban convocarea urgentă a Consiliului municipal Chișinău, ca să prezinte informații la acest subiect, transmite IPN.

Victor Chironda susține că a primit o notificare de arbitraj de la compania de publicitate EpaMedia și o notă informativă emisă de Direcția Asistență juridică a primăriei. Motivul invocat în act este că Primăria nu și-a îndeplinit obligațiile conform unui contract de parteneriat public-privat, încheiat în 2017 între municipalitate și operatorul de publicitare, care solicită, în consecință, achitarea unui prejudiciu de peste 66 de milioane de lei.

Contractul prevedea construcția a 300 de stații de așteptare a transportului public, cheltuielile fiind pe seama companiei de publicitate. La rândul său, primăria era obligată să pună la dispoziția investitorului locații pentru 1850 de panouri de reclamă.

Potrivit lui Victor Chironda, deși demersurile companiei către primărie au început în noiembrie 2024, despre această solicitare de arbitraj, consilierilor municipali li se comunică abia la 22 aprilie, când e data limită de desemnare a unui arbitru din partea autorității publice.

O ursoaică își caută disperată puii. Aceștia au fost uciși de tren
Articolul anterior
Nunțile și cumetriile, interzise până la sfârșitul verii. Ce petreceri sunt permise în restaurante?
Articolul următor
Close menu