Fracțiunea parlamentară PAS cere Guvernului să elaboreze o așa-numită listă verde a țărilor care gestionează pandemia bine, iar cetățenii moldoveni care revin acasă din statele cu rată de infectare Covid -19 mică să nu fie obligați să stea în carantina de 14 zile. Despre acest lucru a anunțat deputata PAS, Galina Sajin, în cadrul unei conferințe de presă.
Galina Sajin a precizat că există suficiente exemple și soluții pentru ca această politică să fie mai flexibilă, fără pericole și fără a crea impedimente inutile pentru cetățenii noștri.
„Cetățenii noștri se întreabă de ce este menținută măsura de plasare în autoizolare timp de 14 zile la intrare în țară, dacă ei vin din orașe unde practic nu mai există niciun caz de COVID? Este foarte comod pentru un guvern incompetent cum este guvernul Dodon, să se ascundă sub motivul protecției cetățenilor, așa cum mi se răspunde la interpelările pe care le-am adresat pe acest subiect. Protecția poate fi realizată prin testare, prin aprovizionarea cu echipament de protecție a celor care nu și le pot procura, prin asigurarea respectării normelor igieniceˮ, a subliniat Galina Sajin, potrivit deschide.md.
În context, deputata a menționat că această cerință nu este un capriciu, este o necesitate pentru oamenii din diaspora care profită de perioada de concediu ca să-și rezolve problemele acumulate timp de un an, de exemplu, să-și perfecteze actele.
Totodată, Galina Sajin a adus exemplul mai multor state care au întreprins măsuri potrivite și la timp pentru a ține sub control pandemia. De exemplu, Austria, cu o populație de 3 ori mai mare decât Moldova, a înregistrat ieri doar 173 de infectați, pe când guvernul Moldovei a anunțat 426 cazuri noi. Raportat la populație, Austria a avut ieri de 9 ori mai puține cazuri. „Oare de ce noi le-am impune carantina?ˮ, se întreabă deputata.
Parlamentara se arată convinsă că exemplul statelor europene care, încă de la începutul lunii iunie, au început să excludă măsura plasării în autoizolare pentru cetățenii statelor în care pandemia este bine gestionată și numărul de infectări este relativ mic, poate fi preluat și de guvernul moldovean. Urmând practica unor state ca România, Austria, Italia, Franța, Germania, Bulgaria, poate fi realizată, printr-o analiză statistică efectuată periodic, o clasificare a statelor după gradul de risc pe care îl comportă. Restricțiile pot fi eliminate, iar în caz de necesitate reintroduse.
De asemenea, poate fi preluată practica altor state de a condiționa intrarea în țară de prezentarea unui test cu rezultat negativ.