Autorităţile intenţionează să depopuleze penitenciarele din Republica Moldova, prin eliberare temporară sau anticipată din detenţie, amnistie, graţiere, detenţia la domiciliu, comutarea pedepselor, suspendarea urmăririi penale, amânarea executării pedepselor şi alte măsuri.
În acest sens, Administraţia Naţională a Penitenciarelor anunţă că a fost iniţiată procedura de elaborare a unui proiect de lege, care să stabilească „o politică penală pentru a reduce populaţia închisorilor”, în contextul pandemiei, transmite Tvr.md.
Intenţia respectivă este menţionată într-un răspuns al ANP acordat Avocatului Poporului. Potrivit ANP, suprapopularea penitenciarelor este un obstacol în prevenirea, controlul sau reacţia la COVID-19.
De asemenea, ANP anunţă că s-a adresat procurorului general, pentru ca acesta să examineze oportunităţile de aplicare a măsurilor preventive şi a pedepselor neprivative de libertate, după posibilităţile de caz.
ANP subliniază că la 10 iulie au fost confirmare 2 cazuri de infectare cu COVID în rândurile deţinuţilor, inclusiv caz de infectare locală, din cadrul Penitenciarului nr. 13. În acest context, s-a decis testarea tuturor deţinuţilor care prezintă simptome. De asemenea, deţinuţii sunt echipaţi cu măşti, mănuşi şi alte echipamente, spune ANP, fiind luată decizia de a achiziţiona şi 21 de concentratoare de oxigen pentru serviciile medicale din instituţiile penitenciare.
Un microbuz a luat foc pe șoseaua Muncești
Incendiu pe șoseaua Muncești. Potrivit informațiilor, un Fiat Ducato a luat foc, scrie unimedia.info.
„Un microbuz a luat foc pe șoseaua Muncești. A ars total secțiunea motorului și 50 % din cabina aotomobilului Fiat Ducato. Pentru lichidarea incendiului la fața locului au intervenit 6 pompieri”, a declarat pentru UNIMEDIA, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Puşcaşu.
Circa 90 de companii din R.Moldova vor beneficia de granturi din partea Guvernului, Uniunii Europene și Băncii Mondiale
Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a anunțat astăzi 89 de companii beneficiare de granturi nerambursabile în valoare totală de peste 28,5 milioane de lei. Totodată, au fost semnate contractele de finanțare destinate dezvoltării afacerilor, fondurile provenind de la Guvernul Republicii Moldova, Uniunea Europeană și Banca Mondială, transmite MOLDPRES.
Finanțarea a fost accesată prin intermediul mai multor programe gestionate de ODA, inclusiv PARE 1+2, Programele de Ecologizare, de Susținere a Antreprenoriatului Feminin, Start pentru Tineri, de Retehnologizare și Eficiență Energetică, de Sprijin în Domeniul Turismului și de Creștere a Competitivității. Se estimează că aceste granturi vor contribui la crearea a circa 400 de noi locuri de muncă și la menținerea altor 700 existente în cadrul companiilor beneficiare, mobilizând totodată investiții private suplimentare semnificative în economia națională.
„Antreprenorii sunt vasele sangvine ale țării. Prin aceste granturi, dorim să reducem riscul, să încurajăm investițiile inteligente, inovarea și adoptarea noilor tehnologii pentru a crește competitivitatea afacerilor moldovenești. Dacă antreprenorii doresc să facă afaceri și să se dezvolte, asta înseamnă că noi avem și progres economic”, a declarat la eveniment vicepremierul Doina Nistor, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării.
La rândul său, Matei Ciciai, însărcinat cu afaceri a.i. al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a reiterat sprijinul UE pentru sectorul privat.
„Aceste granturi reprezintă mai mult decât un suport financiar; sunt un semn de încredere în viziunea și munca asiduă a antreprenorilor. Sprijinirea IMM-urilor joacă un rol central în parteneriatul UE-Moldova, iar oportunitățile pentru afaceri vor continua să se extindă pe măsură ce Moldova avansează pe calea integrării europene. Șapte din cele zece programe de granturi gestionate de ODA sunt cofinanțate de Uniunea Europeană, mobilizând resurse considerabile pentru dezvoltarea economică a țării”, a menționat Matei Ciciai.
Directorul ODA, Vadim Codreanu, a oferit detalii despre eforturile continue ale organizației.
„Ne bucurăm să susținem astăzi încă 89 de companii. Anul acesta am semnat deja 220 de contracte de grant. Lucrăm la consolidarea programelor noastre și la digitalizarea proceselor pentru a facilita accesul antreprenorilor la finanțare. Pe lângă granturi, ODA oferă și alte instrumente importante, precum Programul 373 sau Fondul de Garantare a Creditelor, pentru a dinamiza investițiile”, a afirmat Vadim Codreanu.
Evenimentul, al treilea de acest gen organizat de ODA în anul curent, s-a încheiat cu sesiuni de informare dedicate beneficiarilor privind implementarea proiectelor investiționale și respectarea condițiilor contractuale.
Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului este instituția publică principală din Republica Moldova responsabilă de susținerea dezvoltării sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, oferind suport financiar și non-financiar antreprenorilor din țară.
Un moldovean, reținut la Paris, după ce ar fi înjunghiat doi bărbați și l-a snopit în bătaie pe al treilea: A fost dus la Psihiatrie
Un cetățean moldovean a fost arestat, în capitala Franței, după ce a înjunghiat două persoane și a bătut un alt bărbat, care acum este în stare critică la spital, scrie presa franceză citată de unimedia.info.
După ce a înjunghiat două persoane și a fugit, bărbatul, originar din Moldova, a bătut o altă persoană, într-un tramvai, fără niciun motiv aparent. Incidentul s-a produs vineri, 18 aprilie. Suspectul a fost reținut.
Autorul atacurilor înjunghiase, mai devreme, două persoane.
Când a urcat în tramvai și a început să bată un alt bărbat, ceilalți pasageri au intervenit, pentru a-l opri. Persoana snopită în bătaite se află în stare critică, la spital.
Suspectul a fost arestat, iar ulterior spitalizat, din cauza unor probleme psihiatrice.