Noi condiții de călătorie în Portugalia: teste obligatorii pentru Covid-19 și plasarea în carantină până la obținerea unui rezultat negativ

Autoritățile portugheze au pus în aplicare noi reguli de intrare în țară pe cale aeriană, în contextul actualelor condiții de pandemie. Astfel, cetățenii țărilor din afara UE, care călătoresc în scop profesional, de studiu, de reîntregire a familiei, din motive de sănătate sau din motive umanitare în Portugalia, sunt obligați să efectueze testarea la prezența virusului Covid-19 înainte de îmbarcare, iar cei care vor fi testați pe aeroport, vor fi plasați în carantină până la obținerea unui rezultat negativ, anunță Ambasada Republicii Moldova în Portugalia.

separator

Potrivit ordinului comun al miniștrilor Afacerilor Externe, Apărării Naționale, Administrației Interne, Sănătății și Infrastructurii ai Portugaliei, este autorizat traficul aerian spre și dinspre Portugalia a tuturor zborurilor din și spre țările care fac parte din Uniunea Europeană, dinspre țările asociate Spațiului Schengen (Liechtenstein, Norvegia, Islanda și Elveția) și din Regatul Unit în conformitate cu prevederile Acordul de retrage dintre Uniunea European și Regatul Unit.

De asemenea, sunt autorizate zborurile provenind din țările cu o evaluare epidemiologică pozitivă, în conformitate cu recomandările Consiliului Uniunii Europene din 30 iunie 2020 privind legăturile aeriene cu Portugalia și care fac parte din următoare listă: Australia, Canada, China, Coreea de Sud, Georgia, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Thailanda, Tunisia și Uruguay

Este autorizat traficul aerian spre și dinspre Portugalia a tuturor zborurilor dinspre și spre țări care nu fac parte din Uniunea Europeană sau care nu sunt țări asociate Spațiului Schengen, exclusiv pentru călătorii esențiale.

Sunt considerate călătorii esențiale cele care au ca scop permiterea tranzitării sau intrării în Portugalia a:

– Cetățenilor Uniunii Europene, cetățenilor țărilor asociate Spațiului Schengen și membrilor respectivelor familii, și cetățenilor statelor terțe cu reședință legală într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene;

– Cetățenilor țărilor terțe care călătoresc în scop profesional, de studiu, de reîntregire a familiei, din motive de sănătate sau din motive umanitare.

Cu excepția pasagerilor aflați în tranzit (care nu părăsesc aeroportul), toți pasagerii din zboruri provenind din țări care nu fac parte din Uniunea Europeană sau care nu sunt țări asociate Spațiului Schengen vor face dovada, la momentul la îmbarcare, că au efectuat, în cele 72 de ore care preced îmbarcarea, o testare moleculară (tip PCR) pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 al cărui rezultat este negativ, fără de care nu vor putea îmbarca și/sau intră pe teritoriul portughez.

– ️Cetățenii portughezi și cetățenii străini cu rezidentă legală în Portugalia și membri de familie ai acestora, care sunt pasagerii zborurilor (inclusiv celor de repatriere) provenind din țări care nu fac parte din Uniunea Europeană sau care nu sunt țări asociate Spațiului Schengen, care în mod excepțional nu pot face dovada unui test molecular (tip PCR) pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, la sosirea în Portugalia vor fi îndrumați să realizeze acest test în incinta Aeroportului și pe cheltuială proprie, urmând să rămână în izolare obligatorie la domiciliu/cazare declarate până la data obținerii rezultatului negativ.

– Se menține măsura controlului obligatoriu al temperaturii corporale, temperatura corporală relevantă este cea egală sau superioară valorii 38 grade Celsius. Astfel, orice pasager, chiar și provenind dintr-un zbor european, a cărui temperatură este egală sau superioară valorii de 38 grade Celsius, va fi imediat îndrumat către structurile medicale care funcționează pe aeroporturile naționale, în vederea efectuării unui test în cazul în care situația o justifică.

Măsurile aplicabile spațiului aerian, spre și dinspre Portugalia, au intrat în vigoare începând cu 1 august 2020 și vor fi valabile până la ora 23:59 a zilei de 15 august 2020.

sursa: www.unimedia.info

SUA anulează un sprijin financiar de 22 milioane de dolari pentru R. Moldova

Departamentul de Eficiență Guvernamentală al SUA, condus de Elon Musk, anulează alocarea a 22 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut pe o reţea socială.

Asistenţa financiară făcea parte din programul intitulat „Consorțiul pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în valoare de 486 de milioane de dolari, adresat mai multor ţări printre care şi Republica Moldova. Fondurile erau destinate susținerii unui proces politic incluziv și participativ.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că aceşti bani urmau să ajungă la societatea civilă pentru diverse programe.

Miliardarul Elon Musk, pe care noul lider american Donald Trump l-a numit în fruntea Departamentului de Eficiență Guvernamentală, a declarat „că fără tăieri bugetare, Statele Unite riscă să ajungă la faliment”.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

Rusia redeschide cinematografele şi reia zborurile internaţionale
Articolul anterior
Autorităţile intenţionează să depopuleze penitenciarele din Republica Moldova, din cauza epidemiei
Articolul următor