Premieră medicală în țara noastră. Medicii au scos un glonte din creierul unui tânăr, după o intervenție de 6 ore

O intervenție chirurgicală extrem de complicată a fost realizată în premieră în Republica Moldova. Prin operația inedită, neurochirurgul Grigore Zapuhlîh, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” a reușit să extragă din capul unui tânăr din România un glonte pe care acesta îl avea în creier de mai bine de un an jumătate, când a fost rănit într-un schimb de focuri în Germania.

separator
Intervenția a durat aproximativ 6 ore, iar la o zi după ce medicii au extras glontele, pacientul a putut vorbi, ceea ce înseamnă că intervenția chirurgicală a fost realizată cu succes.

O astfel de operație nu se efectuează în regim de urgență. Sunt necesare investigații amănunțite, potrivit profesorului.

Extrem de curajos, profesorul s-a angrenat însă la o intervenție chirurgicală pe creier, cu pericolul de a pierde pacientul în oricare moment.

Tânărul a fost împușcat în regiunea temporo-parietală stânga, glontele rămânând intracerebral. Din spusele mamei, s-a întâmplat în Germania, unde tânărul își făcea studiile. Acesta s-a aflat în comă aproximativ trei luni și jumătate. Când și-a revenit prezenta afazie mixtă și lipsa vederii la ambii ochi. S-a tratat în România, iar la Chișinău pacientul a fost internat pentru investigații și tratament după ce în Germania și România a primit refuz de a fi operat din cauza gravității stării lui, pe motiv de prezența unui corp străin endocranian manifstat clinic prin retard mental, ataxie, ambliopie profundă bilaterală, pronunța doar unele silabe, dereglări de comportament, toate în evoluție stabilă, cu alterarea capacității de lucru și calității vieții pacientului.

A fost consultat de profesorul Grigore Zapuhlîh astfel fiind decisă internarea la INN, după care a urmat intervenția chiurgicală efectuată de către același profesor și conferențiarul Vasile Galearschi.

Din fericire, povestea a avut un sfârșit nemaipomenit de bun. Bărbatul în vârstă de 29 de ani a scăpat cu viață.

„A fost foarte greu de localizat glontele. Nu exista încă neuronavigația. Am efectuat operația prin radiografia intraoperatorie. Cu greu am găsit glontele căci era amplasat în creier la o adâncime foarte mare. Succesul meu ca neurochirurg a fost nu doar extragerea glontelui dar și fapul că pacientul după operație putea sta în picioare, putea sta așezat, a început să perceapă unele comenzi de la cei apropiați iar când l-am externat mi-a dat mâna și și-a luat rămas bun. Bucuria mea a fost că tânărul a venit la Chișinău fiind adus pe targă dar a plecat stând așezat în mașină,” a mărturisit directorul INN, Grigore Zapuhlîh.

Starea după înlăturarea glontelui endocranian prin abord supraorbital stânga era satisfăcătoare, în ameliorare cu prezența mișcărilor spontane în toate extremitățile. Glontele a fost extras cu success fără apariția conplicațiilor neurologice. În două săptămâni pacientul fiind externat.

Neurochirurgul Grigore Zapuhlîh a devenit eroul familiei Mircea și îngerul lor păzitor, fiind cel ce a salvat mii de vieţi şi continuă în fiecare zi să lupte pentru şansele de supravieţuire ale bolnavilor ajunşi în situaţii critice.

Întreaga sa activitate de medic s-a axat pe modernizarea neurochirurgiei autohtone. S-a impus ca neurochirurg, efectuând multiple operații în premieră pentru Republica Moldova, nu doar aceasta.

A efectuat mii de intervenții chirurgicale ale sistemului nervos în rezultatul cărora au fost salvate vieţile mai multor pacienţi cu diagnostice grave.

El este cel care în premieră pentru Moldova, a realizat și intervenţia pe creier fără anestezie general, iar această reuşită reprezintă un mare progres pentru medicina națională.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Peste 12 800 cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămână

În perioada 18-24 noiembrie 2024, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 12863 solicitări, inclusiv 1747 la copii. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5326 pacienți, dintre care 4230 adulți și 1096 copii au fost transportați la spitalele din țară. Din numărul total de solicitări – 319 au fost inutile, care nu corespundeau criteriilor de urgențe medico-chirurgicale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru pacienți din următoarele motive: 3736 urgențe cardiovasculare, dintre care 60 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1894 patologii neurologice, dintre care 236 cu accidente vasculare cerebrale, 1548 boli respiratoria și 1132 urgențe traumatologice.

În perioada de referință, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 61 persoane, care au suferit în urma a 47 accidente rutiere. După acordarea primului ajutor medical, echipele AMU au transportat 47 pacienți, inclusiv 8 copii la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

De asemenea au fost înregistrate 67 urgențe toxice, printre care 20 intoxicații cu medicamente, 18 intoxicații cu dioxid și monoxid de carbon, 9 cu ciuperci, 8 cu alcool, o persoană intoxicată cu droguri și 11 altele.

La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 36 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții chimici și de mediu: 17 persoane cu combustii, 11 cu mușcături/înțepături de insecte, 7 cu hipotermii și cite o persoană cu degerături și o electrocutare.

Un băiețel de 4 ani s-ar fi infectat cu noul Coronavirus, la terenul de joacă din curtea blocului
Articolul anterior
Moldovenii care se întorc în Germania sunt obligați să efectueze gratuit testarea pentru Covid-19
Articolul următor