În momentul în care suflul exploziei din Beirut a ajuns la spitalul în care lucra, tânăra asistentă a fost aruncată la pământ. Câteva minute, a zăcut pe podeaua salonului de nou-născuți în care lucra, paralizată de durere: „Nu mai știu ce s-a întâmplat. Când mi-a revenit, aveam trei bebeluși în brațe, fugeam spre ieșire”.
Nici spitalele din Beirut nu au scăpat de avariile provocate de explozia comparată cu o bombă atomică. În tot acel haos, o asistentă s-a transformat în înger salvator pentru trei bebeluși, abia veniți pe lume. Imaginea cu femeia ținându-i pe strâns în brațe nu poate fi descrisă în cuvinte.Fotojurnalistul Bilal Jawich era acasă în momentul în care orașul a fost zguduit de explozia care a luat peste o sută de vieți și a rănit mii de oameni, scrie a1.ro.
Din reflex, și-a luat apratul foto și a gonit pe străzile din Beirut, „urmărind fumul”. Chiar dacă și-a dat seama că sursa exploziei era undeva în apropierea portului, instinctul l-a dus spre Spitalul Al Roum, situat în districtul Ashrafieh, una dintre cele mai afectate zone.
Nimic nu l-ar fi putut pregăti pentru ce a găsit acolo.
„Am rămas fără cuvinte când am văzut-o pe asistentă ținând trei bebeluși în brațe. Era atât de calmă, un contrast absolut cu tot haosul din jur. La nici un metru de ea, oameni morți, răniți, moloz…”, a povestit jurnalistul.
Jawich a dezvăluit că asistenta i-a povestit că era de gardă în acea seară pe secția de nou-născuți. Explozia s-a resimțit atât de puternic în clădire, încât a fost aruncată la pământ: „Nu mai știe ce s-a întâmplat. Când și-a revenit, avea trei bebeluși în brațe, fugea spre ieșire”, a spus jurnalistul pentru CNN Arabic.
Din nefericire, nu toți cei din spital au fost la fel de norocoși. Managerul unității, George Saad, a declarat că 12 pacienți, doi aparținători și patru asistente au murit, iar alte două sunt în stare critică, în urma exploziei din Beirut. 80% din clădirea spitalului a fost afectată, iar aproape jumătate din aparatură a fost distrusă.
Potrivit unui bilanţ încă provizoriu, tragedia a cauzat moartea a 137 de persoane şi 5.000 sunt răniți. Până la 300.000 de libanezi au rămas fără locuinţe.
Aproape jumătate din Beirut este distrus, potrivit guvernatorului Marwan Abboud. El a estimat costurile pagubelor la peste trei miliarde de dolari.