Alimente care contribuie la reducerea inflamaţiei din organism

Inflamația este un proces patologic care însoțește majoritatea afecțiunilor și tulburărilor apărute în organism. De fapt, celulele imunitare din corpul uman se află constant în acțiune distrugând și eliminând antigenii și celulele țesuturilor și vaselor de sânge, care nu mai sunt utile, promovând astfel sănătatea organismului.

separator

Un element foarte important în lupta contra inflamaţiei este reprezentat de alimentaţie. Este dovedit ştiinţific că introducerea în dietă a unor alimente cu rol antiinflamator ajută la reducerea inflamaţiei şi astfel poate preveni apariţia unor afecţiuni grave. Mai jos sunt câteva dintre alimentele care luptă împotriva inflamaţiei din organism:

Fructele de pădure

Fructele de pădure conţin cantităţi semnificative de fibre, vitamine şi minerale. Afinele, zmeura sau murele conţin şi un grup de antioxidanţi cunoscuţi sub numele de antocianine. Aceşti compuşi au rol antiinflamator şi reduc riscul de afecţiuni cronice, potrivit unui studiu realizat în 2014 de către cercetătorii de la Centrul pentru Cercetarea Nutriţiei din Illinois. De asemenea, o altă cercetare publicată în Jurnalul American de Nutriţie Clinică arată o legătură invers proporţională între consumul de fructe şi proteina C reactiva. Astfel, un consum ridicat de fructe reduce nivelul acestei proteine implicate în apariţia inflamaţiei.

Peştele

Peştele, în special cei care conţin acizi graşi Omega 3 aşa cum sunt somonul, sardinele, heringul, macroul sau anşoa ajută la reducerea inflamaţiei asociate sindromului metabolic, bolilor de inimă, afecţiunilor de rinichi sau diabetului.

Broccoli

Broccoli ajută la reducerea riscului inflamator prin antioxidanţii conţinuţi. Această legumă cruciferă conţine sulforafan, un antioxidant puternice care luptă împotriva inflamaţiilor din organism prin reducerea nivelul citokinelor şi a NF-kB, două serii de substanţe care stimulează inflamaţia.

Avocado

Avocado conţine potasiu, magneziu, fibre şi acizi graşi sănătoşi. Un studiu interesant compară un grup care a consumat un hamburger şi un altul care a consumat acelaşi hamburger la care a adăugat o felie de avocado. Grupul cu avocado avea un nivel mai redus al markerilor inflamaţiei NF-kB şi IL-6.

Ardeiul gras

Ardeiul gras şi ardeiul iute conţin cantităţi importante de vitamina C şi antioxidanţi, care au proprietăţi antiinflamatoare. Quercitina prezentă în ardeiul gras ajută la reducerea markerilor asociaţi stresului oxidativ în cazul persoanele care suferă de afecţiuni inflamatorii. De asemenea, ardeiul conţine acid sinapic şi acid ferulic, ambele cu rol antiinflamator.

Strugurii

Strugurii conţin antocianine, o serie de compuşi care reduc inflamaţia. În plus, studiile arată că strugurii ajută la reducerea riscului de afecţiuni cardiovasculare, diabet, obezitate, boli oculare şi Alzheimer.

Turmericul

Turmericul este faimos mai ales pentru aroma pe care o dă preparatelor indiene. Acesta conţine curcumă, o substanţă cu rol antiinflamator. Cercetările existente au legat consumul de turmeric de un risc mai mic de inflamaţie asociată artritei şi diabetului.

Uleiul de măsline

Uleiul de măsline conţine acizi graşi mononesaturaţi şi reprezintă un ingredient-cheie în dieta mediteraneană. Se crede că oleocantalul, unul dintre antioxidanţii prezenţi în uleiul de măsline are proprietăţi antiinflamatoare similare unor analgezice.

Ciocolata amăruie

Consumul moderat de ciocolată amăruie (cu un conţinut de cel puţin 70% cacao) ajută la reducerea inflamaţiei. Acest efect apare pe fondul antioxidanţilor şi a flavonoizilor conţinuţi în această ciocolată. Aceşti compuşi menţin sănătatea pereţilor vaselor de sânge şi, astfel, previn apariţia bolilor de inimă.

Roşiile

Roşia este o comoară de nutrienţi, conţinând vitamina C, potasiu şi licopen, o serie de substanţe care, asociate, au proprietăţi antiinflamatoare. Este important de ştiut că prepararea roşiilor în ulei de măsline ajută la absorbţia mai uşoară a licopenului. Acest lucru se datorează faptului că licopenul este mai uşor de absorbit în prezenţa unei surse de grăsime.

Notă: alimente de evitat

Este bine să eviţi alimentele ultra procesate, foarte grase sau dulci, dacă îţi doreşti să previi sau să reduci inflamaţiile. Mai jos sunt principalele categorii de alimente pe care ar trebui să le eviţi:

Dulciurile, torturile şi prăjiturile conţin zahăr şi grăsimi, iar consumul excesiv poate duce la îngrăşare, poate creşte nivelul zahărului din sânge şi al colesterolului, toţi fiind factori în apariţia inflamaţiei;

Carnea grasă şi preparatele procesate din carne – grăsimile saturate cresc riscul de apariţie a inflamaţiei;
Untul, brânza grasă şi laptele integral – din nou, problema este la grăsimile saturate. Ca alternativă, poţi opta pentru varianta cu un conţinut redus de grăsimi;

Cartofii prăjiţi, carnea prăjită în ulei şi alte prăjeli – corpul uman are nevoie şi de acizi graşi Omega 6 (prezenţi în uleiul de floarea-soarelui sau de porumb), însă, trebuie să existe un echilibru între consumul de acizi graşi Omega 6 şi acizi Omega 3. Atunci când consumul de acizi Omega 6 este prea mare, există un risc crescut de apariţie a inflamaţiei;

Frişca pentru cafea, margarina şi alte produse cu grăsimi trans – aceste tipuri de grăsimi, numite şi “uleiuri parţial hidrogenate” cresc nivelul colesterolului “rău” care, la rândul său, duce la apariţia inflamaţiei.

Important! Alimentaţia joacă un rol esenţial în prevenirea apariţiei inflamaţiei şi, pe termen lung, a unor afecţiuni cronice precum bolile de inimă, diabetul sau obezitatea. Alege o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată, redu consumul de grăsimi nesănătoase (saturate şi trans) şi introdu activitatea fizică moderată în programul zilnic. Acestea sunt doar câteva măsuri care te vor ajuta să previi sau să reduci inflamaţia.

sursa

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Alimentele pe care trebuie să le ocolim. Ne otrăvesc și duc la apariția cancerului

Cât de des ne gândim la alimentele pe care le consumăm și la efectele pe care le au asupra sănătății noastre? Un stil de viață sănătos nu se reduce doar la activitatea fizică, ci și la alegerile alimentare pe care le facem zilnic. Specialiștii avertizează că unele alimente comune pot fi toxice și pot favoriza apariția unor afecțiuni grave, inclusiv cancerul, scrie realitatea.net.

Într-un interviu recent, cunoscutul medic cardiolog, dr. Cezar, a discutat despre alimentele care ar trebui evitate din cauza impactului lor negativ asupra sănătății. Printre acestea se numără prăjelile și uleiurile din semințe, care, deși sunt consumate frecvent, pot crea inflamații în organism și pot favoriza apariția cancerului. Dr. Cezar subliniază importanța limitării consumului acestor alimente, chiar dacă nu este întotdeauna posibil să le evităm complet.

„Niciodată nu zic niciodată, dar să fie cât mai rar. Pe primul aș pune prăjelile, uleiurile din semințe, ulei de floarea soarelui prăjit, ceea ce foarte multă lume consumă. Trebuie consumat cât mai rar posibil, nu niciodată. Prăjeala e favorizantă pentru apariția cancerului, creează inflamație și deteriorează anumite structuri, anumite molecule și corpul folosește energie să repare ceea ce s-a stricat.”, a declarat dr. Cezar.

Pe locul do i în lista alimentelor de evitat se află zahărul, iar pe locul trei, făinoasele. Dr. Cezar explică că grâul modificat genetic din făină și cereale poate cauza inflamații în organism. Recomandarea sa este să alegem produse din grâu integral și să consumăm făinoasele cu moderație.

„Eu mănânc paste de patru ori pe lună să zicem, în medie, dar încerc să aleg paste dintr-un grâu integral mai scump, dar mâncând rar, nu e o problemă. Cea mai mare problemă a societății este lipsa de mișcare. Dacă ar face sport, atunci nu sunt neapărat atât de nocive aceste alimente.

Pe locul patru aș spune excesul de proteine de origine animală. Adică mâncăm prea multă carne, în raport cu munca fizică pe care am făcut-o. Nu trebuie consumată în fiecare zi, dar a renunța de tot la carne se poate asocia cu foarte multe carențe.(…)”, a completat specialistul.

Excesul de proteine de origine animală este un alt factor de risc pentru sănătatea noastră, potrivit medicului. Consumul excesiv de carne poate duce la diverse probleme de sănătate, mai ales în lipsa activității fizice adecvate.

Cât de periculoase sunt ouăle dacă sunt consumate în cantități mari

În plus față de aceste alimente, există și riscul de intoxicație alimentară asociat cu ouăle, mai ales atunci când sunt consumate crude sau insuficient gătite. Bacteriile precum Salmonella pot fi prezente în ouă și pot provoca boli grave. Pentru a minimiza riscul, se recomandă alegerea ouălor pasteurizate și gătirea lor corespunzătoare.

Este important să fim conștienți de alegerile noastre alimentare și să ne informăm corect pentru a menține sănătatea și bunăstarea noastră pe termen lung.

ANSA retrage din comerț peste 23 tone de banane cu un conținut depășit de pesticide

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează consumatorii că, în cadrul Programului Național de Monitorizare a conținutului de nitrați și a reziduurilor de pesticide în produsele alimentare de origine vegetală provenite din import pentru anul 2024, s-a depistat un lot de „BANANE”, cu depășirea limitei maxime admisibile al reziduului de pesticid Clorpirifos, țara de origine Ecuador.

Pentru a garanta consumatorilor produse alimentare sigure ANSA a dispus, în mod urgent, retragerea lotului nominalizat din unitățile de comerț.

Informații despre produs:

Denumirea produsului: BANANE

ImportatorS.R.L ”FRUCT EXPERT – PLUS”

Masa netă23 180 kg

Bananele neconforme au fost  comercializate în magazinele S.R.L. MOLDRETAIL GROUP (Linella și Fidesco) în perioada 29.04.2024 – 02.05.2024.

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt rugate să nu le consume și sunt în drept să le returneze unității de comerț de unde au fost procurate (în baza bonului fiscal).

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor alimentare neconforme, sunt obligați să le retragă de pe piață și să coopereze cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse, pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar neconform pentru sănătatea umană.

Operatorii din domeniul alimentar, deținători de produse alimentare neconforme, care nu au luat măsuri de retragere a acestor produse de pe piață, sunt pasibili de răspundere juridică.

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție, la nr. de telefon: 0(22) 511-511;

Linia Verde: 0 800 800 33; Viber: 067675544

Până în 20 august, toate școlile și grădinițele din Chișinău trebuie să facă public graficul și modelul după care vor activa
Articolul anterior
Povestea fetiţei care a inspirat faimosul brand auto Mercedes. De la naşterea ei, tatăl a ştiut că-i va purta noroc
Articolul următor