Povestea fetiţei care a inspirat faimosul brand auto Mercedes. De la naşterea ei, tatăl a ştiut că-i va purta noroc

Majoritatea brandurilor pe care le cunoaştem astăzi poartă, în spate, istorii curioase. Este şi cazul omului de afaceri, Emil Jellinek, care şi-a găsit oaza de inspiraţie după prenumele fiicei sale, Mercedes, pe vremea când aceasta avea doar 11 ani. Încă de când s-a născut, şi-a dat seama că îi va purta noroc în viaţă.

separator

Emil Jellinek s-a născut la Leipzig, Germania, în ziua de 6 aprilie 1853. Copil fiind, a luat lecţii particulare timp de câţiva ani, însă, mai târziu, i-a fost greu să rămână şi să înveţe la şcoală. La vârsta de 17 ani a fost angajat ca funcţionar al companiei feroviare Rotkosteletz Nord-Vest şi a plecat de acolo doi ani mai târziu. Emil Jellinek a plecat la Tetouan, Maroc, ca agent consular şi s-a căsătorit cu o franţuzoaică, scrie Mercedez-Benz.com.

Mercedes Jellinek, fata omului de afaceri, s-a născut în anul 1889. Tatăl a simţit mereu că fata sa îi poartă noroc.

Afacerile lui Emil Jellinek au fost atât de profitabile încât s-a mutat la Nisa, Franţa, de unde şi-a cumpărat primul vehicul: un triciclu De Dion-Bouton. A urmat o Léon-Bollée cu trei roţi şi apoi o trăsură marca Benz cu patru locuri. Un articol din ziar a atras atenţia lui Jellinek asupra Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG). În 1897, el a călătorit în districtul Cannstatt din Stuttgart pentru a vizita fabrica Daimler şi pentru a comanda primul său autoturism Daimler.

Maşina, având o viteză maximă de 24 km / h, s-a dovedit a fi prea lentă pentru Emil Jellinek. El a cerut o viteză maximă de 40 km / h şi a comandat alte două vehicule: Daimler „Phoenix”.

Emil Jellinek, care avea o casă mare la Nisa şi avea relaţii bune cu cei care făceau parte din lumea finanţelor internaţionale, şi-a mărit activităţile de tranzacţionare auto, a promovat şi a vândut vehiculele Daimler începând cu 1898. Apoi, a început să aibă o pasiune pentru cursele cu maşini.

Pe culmile succesului

Jellinek şi DMG au încheiat un acord care se referă la vânzarea de vehicule şi motoare. De asemenea, au convenit să dezvolte o nouă formă de motor care să poarte „numele Daimler-Mercedes”. După aproximativ două săptămâni, Jellinek a comandat 36 de vehicule pentru un preţ total de aproximativ trei milioane de euro (banii de astăzi).

Câteva săptămâni mai târziu a comandat încă 36 de vehicule, toate cu motoare cu opt cai putere. În 1901, DMG a livrat prima maşină echipată cu noul motor lui Jellinek, o maşină de curse de 35 cai putere, căreia i-a pus numele Mercedes, aşa cum o chema pe fetiţa lui. Acest prim Mercedes, dezvoltat de inginerul şef al DMG, Wilhelm Maybach, a provocat o senzaţie pe măsură ce noul secol a început. Cu centrul său de greutate scăzut, cadrul de oţel presat, motorul uşor, dar puternic, este acum recunoscut drept primul automobil modern.

Maşinile de curse Mercedes s-au dovedit practic imbatabile de fiecare dată, iar asta a ajutat brandul să devină extrem de cunoscut.

Mercedes, marcă înregistrată

La 23 iunie 1902, „Mercedes” a fost înregistrat ca nume de marcă şi protejat legal pe 26 septembrie. În iunie 1903, Emil Jellinek a obţinut permisiunea de a se numi Jellinek-Mercedes în viitor.

În 1909, Jellinek s-a retras din activitatea auto şi s-a dedicat îndatoririlor sale de şef al consulatului austro-ungar din Monaco. Până la moartea sa, la 21 ianuarie 1918, Emil Jellinek a rămas un observator interesat al ingineriei auto. Ulterior, în urma colaborării lui Daimler cu inginerul Karl Benz, s-a trecut la brandul Mercedez-Benz.

În 1929, fiica lui se stinge din viaţă din cauza cancerului osos, fără să împlinească vârsta de 40 de ani.

În Stuttgart, Germania, poţi vizita muzeul Mercedes-Benz.

Sursa

O altă furtună solară de intensitate mare va lovi Pământul

O furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ şi ar putea provoca întreruperi ale reţelelor electrice şi sateliţilor încă de vineri seara, dar şi aurore boreale impresionante, au avertizat autorităţile americane, scrie spotmedia.ro.

„Suntem aproape siguri că o serie de ejecţii de masă coronală, care sunt explozii de particule energetice şi câmpuri magnetice care radiază de la soare, se îndreaptă spre Pământ”, a explicat într-o conferinţă de presă Shawn Dahl, de la Centrul de Prognoză Meteorologică Spaţială din SUA (SWPC), transmite AFP.

A fost emisă o notificare de avertizare privind o furtună geomagnetică de nivel 4, pe o scară de 5, prima de acest fel din 2005.

Stabilirea momentului exact de începere a evenimentului este dificilă, dar este de aşteptat ca fenomenul să persiste pe tot parcursul întregului sfârşit de săptămână.

„Ar putea exista un impact asupra infrastructurii”, a avertizat Shawn Dahl, precizând că este vorba despre un eveniment „foarte rar”. „Am anunţat toţi operatorii cu care lucrăm, cum ar fi operatorii de sateliţi, de comunicaţii şi, bineînţeles, reţeaua de electricitate din America de Nord”, a adăugat el.

Soarele este în prezent aproape de activitatea sa maximă, conform unui ciclu care se repetă la fiecare 11 ani.

Aceste ejecţii de masă coronală, dintre care cel puţin şapte se îndreaptă în prezent către Pământ, provin dintr-o pată solară de aproximativ 16 ori diametrul Pământului. Aceste ejecţii se mişcă cu câteva sute de kilometri pe secundă.

Când acestea ajung la sateliţii americani plasaţi la aproximativ 1,5 milioane de kilometri de Pământ, intensitatea evenimentului poate fi apoi prezisă mai bine – într-un interval de 20 şi până la 45 de minute înainte de sosire, a spus Shawn Dahl.

El a recomandat locuitorilor să se echipeze cu baterii sau cu generatoare, ca în cazul oricăror alte avertismente de furtună.

Dar operatorii de energie electrică lucrează de 10 ani pentru a-şi proteja mai bine reţelele, a dat asigurări Rob Steenburgh, om de ştiinţă la SWPC. Efectele pot apărea numai pe liniile de înaltă tensiune, nu la persoane fizice, plus că există sisteme comparabile cu întrerupătoarele de circuit, de exemplu.

Semnalele GPS ar putea fi, de asemenea, afectate, a spus el.

În ceea ce priveşte traficul aerian, Agenţia de Aviaţie Civilă a Statelor Unite (FAA) a anunţat că „nu se aşteaptă la consecinţe semnificative”.

Evenimentul ar trebui, totuşi, să genereze aurore boreale, inclusiv în regiunile în care acestea nu sunt obişnuite. Oficialii SWPC nu au vrut să se pronunţe asupra suprafeţei zonei potenţial afectate, dar le-au recomandat locuitorilor să iasă şi să facă fotografii.

„Dacă sunteţi undeva unde este întuneric, fără nori şi cu puţină poluare luminoasă, s-ar putea să vedeţi nişte aurore boreale destul de impresionante”, a explicat Rob Steenburgh.

Camere video și accesorii, aduse prin contrabandă în țară. Marfa a fost confiscată

Funcționarii postului vamal Leușeni au supus controlului de specialitate un autocar ce se deplasa din Germania spre Republica Moldova, transportând pasageri și bagaje neînsoțite.

Șoferul, un bărbat cu dublă cetățenie (MDA/ROU) în vârstă de 30 de ani, a comunicat că toate bunurile sunt indicate în declarația vamală.

În rezultatul controlului fizic al mijlocului de transport și bagajelor transportate, au fost depistate 40 camere video și diverse accesorii și dispozitive tehnice, toate nedeclarate autorității vamale.

Valoarea lotului de marfă nedeclarat se estimează la zeci de mii de lei.

Marfa a fost ridicată, iar investigațiile pe caz continuă.

Caz ieșit din comun în Moldova! Un copil de 4 ani, diagnosticat cu tetanos. Medicii, implicați activ

Un copil de 4 ani a fost depistat cu tetanos. Anunțul a fost făcut de către Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, scrie unimedia.info.

„În săptămâna Paștelui un copil de 4 ani a fost suspectat de tetanos. Din fericire copilul se află în stare stabilă, fiind stabilizat de către medici. Acest copil nu a fost vaccinat. 

Această boală decurge foarte, foarte greu și are o rată de 90% de deces. Tetanosul este o boală infecțioasă gravă, cu potențial fatal care poate fi prevenită prin vaccinare.

Mulțumiri medicilor care au lasat cozonacii și pregătirile de Paști și sau implicat în acest caz care este eșit din comun”, a declarat Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială.

Alimente care contribuie la reducerea inflamaţiei din organism
Articolul anterior
12 moldoveni s-au infectat cu Covid-19 în Turcia. Ultimele date prezentate de Ministerul Sănătății
Articolul următor