Durere fără margini în satul Șișcani. Frățiorii, care s-au înecat într-un iaz, vor fi petrecuți împreună pe ultimul drum

A vrut să-şi ajute fratele mai mic, dar au fost înghiţiţi amândoi de ape. Doi băieţi – de şase şi altul de opt ani – s-au înecat într-un iaz din apropierea satului Şişcani, raionul Nisporeni.

separator

Corpurile neînsufleţite ale minorilor au fost scoase din apă de tatăl acestora împreună cu un vecin. Medicii de pe ambulanţă au încercat să resusciteze victimele, însă era prea târziu. Potrivit poliţiei, familia avea 5 copii şi nu se afla în evidenţa oamenilor legii, însă primea lunar ajutor social, transmite publika.md.

Tatăl copiilor ne-a spus că se afla acasă cu ceilalți trei copii de unu, trei și opt ani. Fiul de opt ani a observat lipsa fraților și a pornit în căutarea lor.

„Băiatul acesta mai mare a fugit încolo spre şosea şi s-a întâlnit cu fetiţa, cu sora lui, şi ea cred că i-a spus despre momentul că fratele mai mic s-a băgat în apă şi a dispărut”, a explicat Sergiu Conișcev, tatăl copiilor.

Bărbatul ne-a mai spus că fiul cel mai mare a mers să-și salveze fratele, dar a fost și el înghițit de ape. În acest timp, fata a fugit acasă și i-a spus despre cele întâmplate.

„- Dumneavoastră i-aţi scos pe ambii? – Nu, eu pe unul şi vecinul alături de iaz l-a scos pe al doilea”, a spus tatăl copiilor.

Unul dintre feciori, susține tatăl, și-a presimțit moartea: „Sâmbătă, băieţelul cel mai mare mi-a spus: tata, eu mi-am cerut iertare de la Dumnezeu pentru greşelile mele”.

Mama băieților este însărcinată și urmează să aducă pe lume un alt băiețel. Vecinii familiei spun că cei doi fraţi erau ascultători, iar părinţii aveau grijă de ei ca de ochii din cap:

„Ascultau, învăţau foarte bine. Copii normali”.

„Erau cuminți. Mai mult prin ogradă, mai ieşeau şi prin drum, dar nu ştiu modul în care s-a întâmplat această tragedie. Părinţii de treabă, aveau grijă de ei. O tragedie care a şocat întreg satul”.

Potrivit poliţiei, lacul în care a avut loc nenorocirea aparţine unui agent economic. Iazul este îngrădit, are o suprafaţă de 100 metri pătraţi şi o adâncime de peste patru metri, dar acum nivelul apei nu depăşeşte un metru și jumătate. Inspectoratul de Poliţie Nisporeni investighează circumstanţele în care s-a produs tragedia.

Întreprinzătorii din Republica Moldova vor putea accesa mai ușor resurse financiare pentru dezvoltarea afacerilor

Întreprinzătorii din Republica Moldova vor putea accesa mai ușor resurse financiare pentru dezvoltarea afacerilor, în cadrul Programului de stimulare a investițiilor „373”. Guvernul a aprobat modificările care vor spori numărul beneficiarilor și investițiilor eligibile și va simplifica procedurile de creditare.

„Dincolo de subsidierea dobânzilor, se adaugă componente noi, ce țin și de garantarea creditelor, ceea ce este important pentru întreprinderile mici și mijlocii. Prin acestea, vom stimula creșterea investițiilor, crearea noilor locuri de muncă, va spori valoarea adăugată și, corespunzător, vom avea salarii mai mari pentru angajați”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Astfel, Programul „373” va fi extins pentru un grup mai larg de beneficiari. Acesta va fi accesibil și pentru întreprinderile mici și mijlocii din sectorul comerțului (cu excepția celor care comercializează băuturi alcoolice și tutun), dar și pentru cei din domeniul întreținerii și reparației autovehiculelor și motocicletelor.

O altă îmbunătățire se referă la majorarea sumei maxime ce poate fi acordată unui singur beneficiar, de la 15 la 40 de milioane de lei. De asemenea, va fi permisă finanțarea achiziției de materie primă și materiale necesare în producție sau prestare de servicii, în limita de 30% din valoarea proiectului investițional. 

În același timp, a  fost majorat plafonul maxim de garantare de la 40% la 80% din valoarea creditului pentru garanțiile oferite (cerință a Fondului de Garantare a Creditelor) și au fost simplificate procedurile bancare de acordare a creditelor.

Până în prezent, în cadrul Programului „373”, peste 300 de beneficiari au contractat 363 de credite, cu o valoare investițională totală de 1,46 miliarde de lei. 

Guvernul sporește securitatea prelucrării datelor cu caracter personal ale cetățenilor

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind protecția datelor cu caracter personal, inclusiv pentru ajustarea la legislația europeană în domeniu. Astfel, va fi asigurat un nivel mai înalt de securitate la prelucrarea acestora.

Documentul stabilește cadrul juridic referitor la protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal. De asemenea, este fixat modul de organizare și funcționare a Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), instituție ce va monitoriza implementarea legislației în domeniu.

În noua lege este introdusă mai explicit noțiunea de „pseudonimizare”. Aplicarea acesteia va reduce riscurile pentru persoanele vizate și va ajuta operatorii să își îndeplinească mai facil obligațiile de protecție a datelor. Totodată, pentru a consolida „dreptul de a fi uitat” în mediul online, operatorul care a făcut publice date personale are obligația de a-i informa pe cei care le prelucrează să șteargă orice copii sau linkuri către acestea.

În același timp, sunt fixate și sancțiunile aplicate pentru încălcările legislației de profil. Orice persoană care consideră că i-a fost încălcat dreptul cu privire la protecția datelor cu caracter personal poate depune o plângere la CNPDCP timp de un an de la data constatării încălcării. Amenzile pentru operatori se pot ridica la 1 milion de lei sau până la 1% din cifra de afaceri, în cazul unei întreprinderi.

O femeie, constrânsă să întrețină raporturi sexuale cu un individ care o șantaja cu publicarea unor videouri cu caracter intim

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI anunță reținerea unui bărbat din Strășeni, de 26 de ani, care ar fi constrâns-o pe o femeie să continue întreținerea raporturilor sexuale cu el, prin șantajarea cu răspândirea secvențelor filmate în timpul actelor sexuale de până atunci.

Mai mult decât atât, bărbatul i-a încălcat viața privată și prin faptul că a înregistrat scenele sexuale fără acordul femeii. După o serie de amenințări că le-ar prezenta apropiaților femeii înregistrările, acesta a trecut la fapte și i le-a transmis fostului soț al acesteia, în afara țării. Astfel, după faptele care durau din iulie 2023, femeia cu vârsta de 34 de ani a depus o plângere la autorități, care au purces la reținerea acestuia, cu suportul mascaților din BPDS “Fulger”, și ridicarea telefonului care conține imaginile intime. Urmărirea penală continuă, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Ofițerii CNA efectuează percheziții la Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă
Articolul anterior
Situație alarmantă în 19 țări europene. Crește îngrijorător numărul cazurilor de Covid-19
Articolul următor