Zincul – un mineral important pentru piele, păr și imunitate

Zincul este responsabil pentru numeroase procese în corpul uman și ajută în stimularea activității a cel puțin 100 de enzime diferite. Acest mineral este esențial pentru sănătatea sistemului imunitar. Deficiența de zinc poate face o persoană mai susceptibilă în fața bolii. Zincul se regăsește în mod natural în numeroase alimente.

Beneficiile zincului

După cum spuneam, zincul este esențial pentru sănătatea sistemului imunitar, pentru susținerea dezvoltării normale a copiilor, în procesul de creștere, dar și pentru vindecarea rănilor. 

Buna funcționare a sistemului imunitar

Potrivit unui studiu publicat în European Journal of Immunology, corpul uman are nevoie de zinc pentru a activa limfocitele T (celulele T). Aceste celule controlează și reglează răspunsurile emise de sistemul imunitar și atacă celulele infectate și celulele canceroase. Așadar, persoanele cu deficiență de zinc prezintă o sensibilitate mai crescută în fața agenților patogeni, deci riscului de infecție.  

Tratamentul diareei

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, diareea este responsabilă pentru decesul a 1.6 milioane de copii sub 5 ani, în fiecare zi. Zincul s-a dovedit a fi util în tratamentul simptomelor diareei. Așadar, o simplă cură de 10 zile cu tablete cu zinc poate vindeca diareea și preveni reinstalarea sa.

Îmbunătățirea capacității de învățare și de memorare

Cercetările recente sugerează că zincul are un rol foarte important în buna funcționare a activității neuronale, ceea ce afectează în mod direct felul în care se formează amintirile, precum și felul în care le reținem. 

Tratamentul răcelii

Zincul poate ameliora simptomele răcelii și chiar scurta durata acesteia cu aproximativ 40%, potrivit unui studiu publicat în Open Respiratory Medicine Journal. Pentru rezultate cât mai bune, tabletele cu zinc trebuie administrate începând cu primele 24 de ore de boală. 

Vindecarea accelerată a rănilor

Zincul joacă un rol foarte important în menținerea integrității pielii, iar persoanele care suferă de răni cronice sau ulcerații au, de obicei, și deficiență de zinc. De altfel, zincul este un ingredient des întâlnit în produsele cu uz cosmetic pentru vindecarea rănilor, dar și în produsele antiacneice, pentru că este foarte eficient în remedierea erupțiilor cutanate sau a altor forme de iritație a pielii. 

Susținerea fertilității

Mai multe cercetări recente sugerează faptul că deficiența de zinc este asociată cu o calitate mai săracă a spermei. Așadar, potrivit unui studiu efectuat în Olanda, subiecții au avut o spermă îmbunătățită, în ceea ce privește numărul de spermatozoizi, după,  suplimentarea cu zinc și acid folic. 

Alte beneficii cunoscute ale zincului

Zincul s-a dovedit a fi eficient și în îmbunătățirea aspectului și rezistenței podoabei capilare, în uniformizarea tenului (mai ales în cazul persoanelor cu ten acneic) și în îmbunătățirea sănătății pielii, în general. De asemenea, există cercetări în derulare care studiază legătura dintre deficiența de zinc și tulburarea de tip deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD). Nu în ultimul rând, zincul este un aliat de nădejde în lupta împotriva osteoporozei și poate fi utilizat în tratamentul complementar al pneumoniei. 

Surse alimentare bogate în zinc

Cele mai bune surse de zinc sunt carnea, nucile (inclusiv alunele de pădure, arahidele, nucile braziliene și nucile pecan), fasolea neagră și roșie, peștele, fructele de mare, orezul sălbatic, mazărea verde, cerealele integrale și lactatele.

Deși zincul are numeroase beneficii pentru sănătate, consumul în exces poate fi dăunător. În acest sens, posibilele reacții adverse care apar în urma supraconsumului de zinc includ: starea de greață, vărsăturile, pierderea apetitului, dureri stomacale și crampe abdominale, dureri de cap, diaree.

De asemenea, excesul de zinc poate suprima absorbția de cupru în organism. Nu în ultimul rând, specialiștii susțin că excesul de zinc în corp este asociat cu formarea de pietre la rinichi.

sursa

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

Cum ușurezi digestia după mesele copioase de sărbători

Dacă în zilele obișnuite reușești să menții un regim alimentar echilibrat, de sărbători este foarte greu să te abții de la bucatele delicioase și aromate. Rețetele tradiționale îngreunează digestia și chiar provoacă dureri abdominale, balonări sau senzația de greu în stomac. Pentru a petrece sărbătorile fără probleme de sănătate, îți recomand câteva trucuri care diminuează efectele meselor copioase, informează unica.md.

Un pahar de apă dimineața.

Bea un pahar de apă dimineața. Mănâncă o felie de ghimbir înainte de masă – accelerează digestia și taie pofta de mâncare. Dacă nu poți să-l consumi simplu, pune felia în suc de lămâie sau obține sucul din ghimbir și amestecă cu sucul de lămâie, plus o cantitate mică de apă. Bea această compoziție cu 30 minute înainte de masa principală. Această rădăcină ușurează senzația de arsură, durere și greață.

Folosește condimente

Condimentele – cum ar fi cele din ghimbir, chimen, coriandru – sporesc digestia și ajută organismul la eliminarea toxinelor.

Ananasul normalizează scaunul

Este un fruct exotic care are efecte rapid. Este recomandat să-l consumi după o masă copioasă. Acesta stimulează digestia, arde grăsimile și este un aliat ideal în lupta cu kilogramele în plus. Te scapă de balonări și elimină apa în exces din organism.

Banana – o sursa excelentă de fibre

Poți apela cu încredere la acest fruct – controlează digestia, țin de sațietate și provoacă eliminarea ușoară a alimentelor ingerate. Este de preferat să le mănânci ca o gustare între mese.

Uleiul de măsline crește producția de bilă și suc pancreatic

Folosește în salate ulei de măsline, deoarece ajută la digestie și facilitează eliminarea reziduurilor alimentare.

Varza – accelerează motricitatea intestinului

Combină varza cu produsele din carne – ajută la digestie, calmează durerile de stomac și ajută organismul să scape de toxine.

Ceaiurile îmbunătățesc procesul de digestie

Există ceaiuri care îmbunătățesc digestia și reduc senzația de ”prea plin în stomac”. Poți prepara o infuzie din mentă, rozmarin, mușețel, salvie sau chiar un ceai verde sau negru. Acestea reduc durerea de stomac. Bea ceaiul înainte cu 30 minute sau după 1 oră după masă.

Evită băuturile carbogazoase

În primul rând, nu bea apă sau suc în timpul mesei, ci aplică aceeași regulă ca și la ceai. Nu consuma băuturi carbogazoase, acestea provoacă balonări și îngreunează digestia.

Renunță la gustări dese

Cu siguranță vei avea în frigider, pe masă diverse bucate, de aceea nu gusta mereu din ele. Organismul are nevoie de cel puțin 2 ore ca să digere mâncare pe care ai consumat-o.

Nu mânca de toate!

Este foarte greu să te abții să nu guști din toate bucatele, dar gândește-te că mai ai timp și mâine.  Stabilește ce produse vrei să mănânci la fiecare masă și combinele corect.

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Arheologii egipteni au deschis un sarcofag vechi de 2600 de ani
Articolul anterior
O bătrână din Bălți, omorâtă de trei tineri în timp ce vorbea live cu fiul său aflat în Rusia
Articolul următor