Elevii intră în vacanța de toamnă. Când vor reveni la ore?

Elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale pleacă în vacanța de toamnă, care va dura nouă zile. Astfel, astăzi este ultima zi în care elevii au mai mers la ore, aceștia urmând să revină în sălile de clasă la începutul lunii noiembrie.

separator

Conform Structurii anului școlar 2020-2021, vacanța de toamnă începe pe 24 octombrie și va dura până pe 1 noiembrie.

După nouă zile de vacanță, toți copiii vor ieși la lecții pe data de 2 noiembrie, în afară de instituțiile de învățământ unde vor fi amplasate birouri electorale pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Pentru aceste școli, vacanța se va prelungi cu o zi, în care va fi efectuată dezinfectarea încăperilor.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis şi o circulară prin care vine cu recomandări la subiectul dat. Astfel, MECC a recomandat realizarea unei lecții de instruire a elevilor cu referire la profilaxia și măsurile obligatorii de protejare împotriva infectării cu COVID-19 și alte situații de risc, care pot să apară în perioada vacanței.

În context, ministrul de resort Igor Șarov a atenționat șefii organelor locale de specialitate în domeniul învățământului să instruiască profesorii și elevii asupra măsurilor de siguranță pe perioada vacanței de toamnă. „Vă rog să tratați acest subiect cu maximă seriozitate, astfel încât atât profesorii, cât și elevii să aibă o vacanță sigură”, a relevat Şarov.

Perioada vacanțelor elevilor în anul de studii 2020-2021 a fost stabilită de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal.

Următoarea vacanță pentru elevi va fi cea de iarnă, care va începe la 25 decembrie și va dura 17 zile, până la 10 ianuarie. Până la sfârșitul anului de studii, elevii vor mai avea două vacanțe: cea de primăvară, care va dura patru zile și cea de Paști, de zece zile.

sursa: Moldpres

Jocuri în ziua de Paște pe care copiii le vor adora

Dacă îți este greu să selectezi câteva activități pe care să le propui celor mici în perioada sărbătorilor pascale, îți venim în ajutor cu câteva jocuri de Paște pe care copiii le vor adora. Garantăm!

Vânătoarea de ouă este o activitate clasică cu ocazia Paștelui. Dacă ai posibilitatea să întreprinzi această activitate în curtea bunicilor cu atât mai bine, pentru cei mici să petreacă puțin timp în aer liber. Ascunde câteva ouă de plastic, goale pe interior. Fiecare ou va conține câte o hârtie pe care vei scrie indicii despre locul unde piticii vor descoperi următorul ou. Vânătoarea va duce la descoperirea unei comori. Poate fi o jucărie sau un alt premiu mult dorit. Asigură-te că fiecare copil implicat va primi câte un mic premiu pentru a evita dezamăgirea.

Cursa cu ouă de Paște

Fiecare copil primește câte o lingură de lemn, pentru a evita accidentele. Înainte de a da startul, marchează un traseu. Toți piticii vor parcurge traseul ținând în mână o lingură de lemn, în care au așezat câte un ou fiert. Cine ajunge primul la destinație a câștigat cursa.

CNAS a finanțat plata indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare de 20,46 milioane lei

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că astăzi, 4 aprilie, a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiilor paternale.

Valoarea totală a indemnizațiilor a atins suma de 20,46 milioane lei, transmite Știri.md.

Beneficiarii pot ridica banii după ce plățile sunt procesate prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, CNAS îndemnă părinții, după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova, pentru a beneficia de indemnizații din orice colț al lumii.  

Pentru mai multe detalii, doritorii sunt îndemnați să telefoneze la Centrul de Apel al CNAS la numărul 022-257-777, alegând opțiunea necesară.

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

Tânăra de 17 ani, ucisă de iubit, condusă astăzi pe ultimul drum
Articolul anterior
Unul dintre cei mai cotați medici reanimatologi din Transnistria, ucis de Covid-19
Articolul următor
Close menu