Bloggerii moldoveni, obligați de Fisc să achite impozite pe veniturile obținute din reclamă

Bloggingul trebuie făcut responsabil, iar câștigurile din publicitate trebuie tratate ca o leafă obișnuită. Așa spun autoritățile fiscale, inclusiv cele din Republica Moldova.

După ce s-a mutat în Germania, jurnalista Patricia Podoleanu a încercat să afle cum stau lucrurile referitor la blogging, în țara noastră comparativ cu alte țări. Aceasta a expediat o scrisoare către Serviciul Fiscal de Stat și a primit răspuns. ,,Serviciul Fiscal de Stat de la Chișinău mi-a explicat ce spune legea la capitolul “blogging moldovenesc”, iar influencerul Doina Danielean mi-a descris cum stau lucrurile în practică”, a povestit Patricia pe blogul său.

Reclama în schimbul banilor se traduce în salariu.

O persoană care prestează ocazional servicii de reclamă trebuie să achite impozite pe veniturile obținute, deoarece banii primiți înseamnă salariu în opinia Serviciului Fiscal de Stat. Fiscul adaugă:

“Indiferent de faptul dacă persoana care prestează servicii şi/sau lucrări este angajat al entității în baza unui contract individual de muncă sau nu este angajat al entității dar ocazional prestează servicii în baza unui contract civil, în ambele situații venitul achitat persoanei fizice pentru serviciile acordate urmează a fi supuse impozitării și calculării contribuţiilor de asigurări sociale în modul general stabilit de legislația în vigoare”.

Mai mult, bloggerul este obligat să declare anual veniturile, prin completarea „Declarației cu privire la impozitul pe venit”, nu mai târziu de data de 30 aprilie a anului următor anului fiscal de gestiune. Veniturile urmează a fi reflectate la codul C4 „Alte venituri impozabile” în Declaraţia menționată.

Influencerii moldoveni și taxele la stat. Serviciul Fiscal de Stat pe urmele lor.

Fiscul spune ca are informații precum că anumiți influenceri, buni de plată, s-ar eschiva de la plata impozitelor la stat pentru banii pe reclamă pe care îi primesc. Așa că sunt întreprinse acțiuni de conformare voluntară sau forțată. Iar pentru a-i găsi pe acești bloggeri, instituția spune că poate apela și la surse indirecte, fără să specifice care sunt acestea.

“Pentru a determina corectitudinea calculării sumei obligaţiei fiscale, autoritatea care efectuează controlul fiscal poate folosi, metode şi surse indirecte, conform legii”, scrie Fiscul.

IMPORTANT! Acces limitat în Aeroportul Chișinău până în 16 mai

În Aeroportul Internațional Chișinău, Poliția de Frontieră a suplinit numărul de polițiști de frontieră și de echipamente speciale de control, pentru a face față provocărilor actuale și a garanta securitatea călătorilor. În acest sens, din 1 până pe 16 mai 2024, accesul în terminalul aeroportuar este permis doar pentru pasageri și personal autorizat.

Decizia a fost luată pentru securitatea pasagerilor și pentru a îmbunătăți capacitatea de gestionare a fluxului sporit de oameni care zboară spre și dinspre Chișinău în perioada sărbătorilor. Măsurile luate sunt necesare inclusiv în contextul creșterii numărului de alerte false cu bombă, precum și din cauza folosirii terminalului aeroportuar în scopuri politice de unele grupări criminale care îngreunează activitatea serviciilor de securitate.

Poliția de Frontieră precizează că, din cauza recentei creșteri a numărului de alerte false cu bombă, a fost necesară evacuarea completă a aeroportului de mai multe ori. Poliția de Frontieră regretă disconfortul creat pasagerilor, dar accentuăm că prioritatea noastră este siguranța cetățenilor. Ne cerem scuze pentru incomoditățile create celor care își întâmpină rudele și apropiații.

Au fugit de război! Șase tineri ucraineni, reținuți în timp ce treceau ilegal frontiera noastră

Într-un caz de trecere ilegală a frontierei de stat, polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale EST au surprins șase bărbați ucraineni care în mod fraudulos au ajuns în R. Moldova. Din spusele acestora, ar fi fost ajutați în comiterea ilegalității de către un grup de persoane, contra sumei de 4 000 de dolari per migrant.

În data de 1 mai 2024, în timpul unei misiuni de serviciu la frontieră, patrula Sectorului Poliției de Frontieră Tocuz a observat din direcția statului vecin șase persoane care se deplasau grăbit spre interiorul R. Moldova. Operativ, în regiune au intervenit polițiștii de frontieră, fiind depistați șase cetățeni ai Ucrainei.

În cadrul documentării străinilor, aceștia au solicitat azil pe teritoriul R. Moldova.

Totodată, din declarațiile acestora s-a aflat că pentru a trece clandestin frontiera moldo-ucraineană au achitat fiecare câte 4000 dolari.

În continuare, polițiștii de frontieră cercetează cazul sub toate aspectele legale, în vederea elucidării circumstanțelor și identificării tuturor persoanelor implicate în favorizarea migrației ilegale.

Tânăr de 20 de ani, prins cu droguri de circa 3 milioane de lei la el

Un tânăr de 20 de ani a fost reținut de oamenii legii, fiind cercetat penal pentru circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora, în scop de înstrăinare.    

Acesta a fost identificat și stabilit datorită intervenției prompte a polițiștii Direcției combaterea criminalității organizate a INI în comun cu ofițerii de urmărire penală ai Inspectoratului de poliție Ciocana, sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău, Oficiul Ciocana.   

Polițiștii au stabilit că suspectul este membrul unui grup criminal organizat specializat în comercializarea substanțelor narcotice prin intermediul aplicației ,,Telegram”.     

În timpul reținerii în flagrant, oamenii legii au depistat asupra bănuitului circa 5 kg de substanțe narcotice: 4 mii de pastile ,,ecstasy”, 1020 grame de droguri tip ,,MDMA”, 1120 grame de marijuana (cannabis), 220 grame de heroina și 210 grame de hașiș.    

Valoarea estimativă a drogurilor ridicate este de circa 3 milioane de lei.    

În temeiul bănuielilor rezonabile cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri, în privința suspectului, instanța de judecată a dispus plasarea acestuia în arest preventiv pe un termen de 30 de zile.   

Dacă vinovăția acestuia va fi demonstrată, suspectul riscă de la 7 la 15 ani de închisoare. 

Oamenii legii continuă să întreprindă măsuri speciale de investigații și acțiuni de urmărire penală în vederea identificării și altor persoane implicate în activitatea infracțională.    

Un om al străzii, găsit înghețat de poliție și plasat într-un centru special
Articolul anterior
Un medic care a activat la Spitalul Clinic Republican, răpus de Covid-19
Articolul următor