Întărește-ți imunitatea cu remedii naturiste!

Peste 75% din afecţiunile respiratorii acute cum sunt guturaiul și gripa survin în sezonul rece al anului, în special la persoane care au o imunitate scăzută.

separator

Daniela Cornea,
medic imunolog

Această scădere este indusă de o serie de factori: stresul cronic, insuficiența de vitamine, alimentația nerațională sau insuficientă, modul sedentar de viață, fumatul, utilizarea în exces sau nejustificată a medicamentelor, în special a antibioticelor.

Imunitatea organismului este compusă din organe limfoide (ganglioni limfatici, timus ș.a.), celule (limfocite B și T, macrofage ș.a.) și imunitatea umorală (imunoglobuline, interferoni ș.a.). Atunci când organismul este atacat de agenți infecțioși sistemul imunitar sintetizează anticorpi, care luptă cu virușii sau bacteriile.

Oasele, mușchii, țesuturile moi, organele interne sunt structuri proprii, acceptate de propriul sistem imun, iar substanțele străine, numite antigene: viruși, bacterii, fungi și substanțele toxice pe care le produc, sunt captate și nimicite de imunitatea organismului.

Există imunitate înnăscută și imunitate dobândită.

Imunitatea înnăscută este moștenită de la părinți și nu mai poate fi modificată până la sfârșitul vieții. Imunitatea dobândită apare în urma suportării a diverse infecții sau după vaccinare, când organismul sintetizează anticorpi specifici fiecărui virus sau bacterie, care-i conferă organismului o protecție de durată. De exemplu o persoană care a suportat rujeola, sau a fost vaccinat anti-rujeolă capătă o protecție față de acest virus pe toată viața și respectiv, nu va face această boală nici peste ani de zile. Dar în majoritatea cazurilor această protecție durează doar câțiva ani, ceea ce impune să ne vaccinăm repetat. De exemplu vaccinarea împotriva tetanosului trebuie făcută la fiecare 5 ani.

În cazul când sistemul imun este foarte slăbit sau dereglat, trebuie de început un tratament medicamentos complex, dar numai la indicația și sub controlul medicului specialist. Adeseori schema de tratament se ajustează fiecărei persoane în parte.

Sistemul imunitar este considerat ocrotitorul organismului față de toate infecțiile, iar odată cu sosirea iernii acesta slăbește considerabil și atunci devenim mai vulnerabili în fața virozelor și gripei.

Pentru a ajuta organismul să aibă o imunitate mai puternică urmează sfaturile noastre:

1. Amestecă, în proporții egale, miere de salcâm cu tinctură de propolis, polen crud și sirop de cătină. Soluția obținută are un puternic efect antioxidant, stimulează secreția glandelor interne și duce la creșterea imunității.

2. Nucile în combinație cu mierea este un remediu perfect pentru stimularea imunității. Nucile măresc rezistenţa organismului la infecţii şi stimulează activitatea cerebrală.

3. Sucul din citrice și legume sunt o sursă de vitamina C, antioxidanți și elemente nutritive. Acesta previne scăderea imunității și apariția virozelor.

4. Ciupercile, de asemenea cresc imunitatea deoarece stimulează producția și activitatea celulelor albe din sânge.

5. Ceaiul din măceși crește imunitatea și revigorează organismul în caz de febră.

Text: Sorina Țurcanu

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Sărbătorile de iarnă – prilej de tristețe sau de bucurie?
Articolul anterior
Eroină la doar 12 ani!
Articolul următor