Noua tulpină de coronavirus afectează mai mult tinerii sub 20 de ani, arată un nou studiu

Noua tulpină a Covid-19 depistată pentru prima dată în Marea Britanie se transmite mult mai repede decât alte variante ale virusului și afectează o proporție mai mare de persoane cu vârsta sub 20 de ani.

Despre aceasta arată studiul realizat de oamenii de știință de la Imperial College London, Universitatea din Edinburgh, Public Health England, Wellcome Sanger Institute, Universitatea din Birmingham și cercetătorii de la COVID-19 Genomics UK Consortium, anunță CNN, conform libertatea.ro.

Aproape 27 de țări au raportat începând cu 30 decembrie cazuri de infecții cu noua variantă a coronavirusului, cea mai recentă fiind China, care a identificat o femeie în vârstă de 23 de ani, o studentă care s-a întors din Marea Britanie şi care a fost depistată pozitiv la Shanghai, la 14 decembrie.

„Există un consens între toate analizele că VOC (noua variantă a COVID) are un avantaj substanțial de transmitere”, au constatat cercetătorii studiului.

De asemenea, oamenii de știință au adăugat că diferența dintre numărul de reproducere al noii variante, în comparație cu alte variante ale virusului, este în prezent între 1,4 și 1,8.

„Aceste analize au informat planificarea guvernului britanic în ultimele săptămâni și arată că noua variantă de COVID, B.1.1.7, are o transmisibilitate substanțial mai mare decât virusurile anterioare SARS-CoV-2 care circulă în Marea Britanie”, a spus profesorul Neil Ferguson de la Imperial College London.

Cu toate astea, studiul relevă că deși persoanele cu vârsta sub 20 de ani reprezintă o proporție mai mare de cazuri din noua variantă a virusului, este prea devreme pentru a determina motivul.

Deoarece noua variantă este mai ușor transmisibilă, va fi mai dificil de controlat, potrivit lui Ferguson, care a subliniat că utilizarea vaccinurilor trebuie să se facă cât mai repede posibil.

Marea Britanie va începe luni să utilizeze vaccinul de la Oxford / AstraZeneca, care a fost autorizat miercuri.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

2020 este anul care le-a adus cea mai mare bucurie! Felicitări tuturor femeilor care au devenit mămici în acest an
Articolul anterior
Copiii din Moldova ne aduc un mesaj cu mari speranțe pentru anul 2021: Totul va fi bine!
Articolul următor