Premierul român: România ar putea intra în spațiul Schengen în acest an

România ar putea adera la spațiul Schengen în acest an, dacă va avea un raport MCV favorabil, iar adoptarea monedei euro ar putea fi făcută după 2024. Obiectivul principal însă nu îl reprezintă simpla aderare, ci reformarea economiei într-una puternică, a declarat premierul României, Florin Cîțu.

„Parcursul pentru euro a fost puțin întârziat de criza din 2020. Vom face totul și este nevoie de convergență reală. Vom recupera în perioada 2021 – 2024, dar trebuie să fim constiență că aderarea la zona euro va fi după 2024. Obiectivul de aderare este și o obligație a României prin tratatul pe care l-am semnat. E greu să discuți de aderare la zona euro în plină criză economică”, a spus Florin Cîțu, la Digi24.

Premierul României vede posibilă intrarea în antecamera zonei euro în 2024 – 2025, iar adoptarea monedei europene să aibă loc în 2027 sau 2028.

În ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen, premierul român a răspuns că „sper că anul acesta. Ar trebui cu totul să intrăm, dacă intrăm”, întrebat dacă e vorba numai de aeroporturi sau și despre granițele terestre: „Dar s-ar putea să fie numai aeroporturile. Eu sper să intrăm cu totul, dacă ne ținem de ce am promis”.

„România este gata să intre în Schengen din 2011. A apărut discuția cu MCV-ul. Trebuie să corectăm această problemă anul acesta. Vom face tot posibilul să avem un raport favorabil al MCV. Dacă toate lucrurile merg bine, și am început cu desființarea SIIJ, și avem un raport favorabil, putem să sperăm să continuăm discuțiile de aderare la Schengen chiar de anul acesta. Dar, repet, depinde de noi. Vrem să facem reformă? Haideți să respectăm recomandările Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneția. Corectăm ce au stricat pesediștii în justiție cât mai repede și apoi veți vedea că ne îndreptăm spre zona Schengen”, a spus Florin Cîțu.

Judocanul Mihail Latîșev, campion mondial la Cupa Mondială din Maroco

O nouă calificare pentru Republica Moldova. Judocanul Mihail Latîșev a devenit campion mondial la Cupa Mondială din Maroco, astfel asigurându-și participarea la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris.

Foto: Facebook

Antrenorul lotului național de judo din Republica Moldova, Valeriu Duminică l-a felicitat pe judocanul Mihail Latîșev care a devenit campion ( 81 kg) la Cupa Mondială din Maroco.

Datorita acestui rezultat, sportivul și-a asigurat participarea la Jocurile Olimpice de la Paris.

Astfel la proba Judo, Federația de Judo a Republicii Moldova are 4 sportivi calificați la JO: Denis Vieru, Pelivan Petru, Adil Osmanov și Latîșev Mihail.

Anul trecut în municipiul Chișinău au fost ridicate cinci construcții fără autorizații

Cinci construcţii au fost ridicate, anul trecut, fără autorizaţie, în municipiul Chişinău. Iar de la începutul acestui an sunt deja două cazuri de acest fel. Cel puţin acestea sunt datele de la autorităţi.

Fenomenul nu e nou. De ani buni, unii agenți economici fentează legea și ridică blocuri fără să aibă aprobările necesare. Într-un final, însă, intră în legalitate după ce apelează la instanțele de judecată. În timp ce Inspectoratul Naţional pentru Supraveghere Tehnică nu poate da decât amenzi, specialiştii spun că aceste probleme s-ar rezolva dacă legile ar fi îmbunătăţite.

Agentul economic începe o construcţie fără a deține aprobările necesare. Autorităţile îl prind şi îi aplică o amendă pe care firma o contestă în instanţă iar procesul se întinde pe mult timp. Aceasta este ecuația prin care multe companii reușesc să ridice blocuri ilegal.

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR Moldova: „Un astfel de șantier vedem chiar în centrul istoric al Chișinăului, pe strada Ismail. Pentru că acest bloc se ridică fără aprobările necesare, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică l-a amendat de două ori pe beneficiarul clădirii. Acesta, însă, a contestat sancţiunile în instanţă şi, între timp, muncitorii continuă lucrările nestingherit.”

ANDREI ANDREEV jurist, beneficiar: „Compania deţine toate actele permisive în vigoare, proiect de execuţie, avize de la ministere. Compania nu a fost sancţionată, compania a avut o şedinţă de lucru în cadrul agenţiei, unde s-a prezentat tot pachetul de acte.”

Un alt şantier care ridică semne de întrebare este pe strada Testemițanu 12, unde o companie a început să ridice un bloc de locuinţe. Pe panoul informativ al şantierului nici vorbă de numărul autorizaţiei de construcţie. De altfel, complexul locativ e ridicat pe un teren unde pot fi construite doar case unifamiliale, conform regulamentului de urbanism.

ION BRICEAC reprezentant, beneficiar: „- Vă anunţ că înregistrez apelul, pentru că este de interes public reacţia dvs.
– Uitaţi, dvs. puteţi înregistra, dar eu aş… voi răspunde la întrebări, dacă o să mi le adresaţi în scris.
– Despre blocul de pe str. Testemiţanu 12, un bloc în construcţie, vrem să ştim dacă există autorizaţie de construcţie.
– Uitaţi-vă, blocul de pe Testemiţanu 12 (n. r. se ridică) în baza actelor permisive, eliberate de autorităţile publice şi în baza documentaţiei de proiect.
Eu vă trimit adresa electronică, dvs. îmi adresaţi întrebările în scris.”

La solicitarea în scris compania nu ne-a răspuns, deocamdată. Direcţia Arhitectură a Primăriei a confirmat, însă, pentru TVR MOLDOVA că nu a emis autorizaţie pentru această construcţie. În acest caz, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică va demara un control. Reprezentanţii instituţiei spun, însă, că singura pârghie legală pe care o au sunt amenzile.

ION MORARU şef, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică: „La toate obiectele e aşa… deşi inspectoratul solicită sistarea lucrărilor, în prima instanţă este suspendat controlul nostru şi până se ajunge la decizia definitivă avem cazuri că obiectul deja e construit.”


ANDREI HABRAVAN avocat: „În mare parte instanţa decide asupra demolării lor. Şi deseori se întâmplă că trece mult timp de când s-a s-a comis contravenţia. Trecând acest termen de prescripţie, legea prevede că nici judecătorul nu poate să oblige demolarea, dacă a fost depăşit acest termen. Şi de multe ori se întâmplă că stăpânii acestor construcţii încearcă prin alte metode să legalizeze, metode legale desigur, dar într-un final să obţină totuşi… – Care ar fi soluţia în acest caz? – Să nu se aplice niciun termen de prescripţie, măcar pentru aceste categorii de contravenţii. Să fie fără termen.”

Între timp, autorităţile continuă să-şi paseze responsabilitatea în astfel de situaţii.


SNC ANDREI SPÎNU ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Toate întrebările pe care le-aţi adresat dvs. sunt întrebări foarte bune pentru Primăria mun. Chişinău.”

Reprezentanţii Primăriei nu au venit deocamdată cu o reacţie în aceste cazuri. Datele Inspectoratului pentru Supraveghere Tehnică mai arată că, doar de la începutul acestui an, s-a descoperit că 14 agenți economici au demarat construcţia unor clădiri cu abateri de la proiecte.

O organizație de femei din Rusia, inclusă în registrul agenților străini

Rusia a clasat vineri printre „agenții străini” o organizație de femei care militează pentru întoarcerea soților mobilizați în ofensiva din Ucraina, precum și o fostă candidată la președinție care cere încetarea conflictului, relatează AFP.

O organizație de femei din Rusia, inclusă în registrul agenților străiniFoto: g4media.ro

Moscova folosește această etichetă încărcată cu conotații din epoca sovietică, însoțită de constrângeri administrative foarte stricte, pentru a-i reprima și reduce la tăcere pe criticii Kremlinului, transmite g4media.ro.

Ministerul Justiției a înregistrat vineri mișcarea „путь домой” („Drumul spre casă”), care a organizat mici adunări ale femeilor cerând întoarcerea soților de pe front, în registrul „agenților străini”.

Ministerul a susținut că mișcarea a lucrat pentru a crea o „imagine negativă” a Rusiei și a armatei ruse și că a îndemnat la proteste ilegale.

Instituția a înregistrat-o, de asemenea, pe platforma sa pe Ekaterina Dunțova, un fost ales local care a încercat să candideze la alegerile prezidențiale din martie, având ca program electoral încheierea ofensivei din Ucraina, dar cererea i-a fost respinsă.

În registrul agenților străini a mai fost inclusă publicația online independentă Sota, care este acuzată că a criticat ofensiva din Ucraina.

Grădinița modernă, renovată în totalitate, în Tîrnova. Guvernul României a alocat 2,4 milioane de lei
Articolul anterior
O nouă secție de terapie intensivă va fi deschisă la spitalul municipal ,,Sfânta Treime”
Articolul următor