Concomitent cu vaccinurile Pfizer/BioNTech și AstraZeneca, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova anunță că a autorizat și vaccinul Sputnik-V, produs de Rusia care, de fapt, nu este un vaccin precalificat de OMS și nu este autorizat în Uniunea Europeană.
Totodată, având în vedere că este un vaccin deocamdată neprecalificat de către OMS, nu este clar care au fost datele de eficacitate și siguranță care au stat la baza deciziei membrilor comisiei.
Din baza de date a OMS, se înțelege că vaccinul produs de Institutul Gamalea din Moscova nu a trecut procedura de precalificare, revizuirea clinică fiind începută pe data de 9 februarie. În cadrul procedurii au fost solicitate date suplimentare, dar încă nu au fost prezentate.
Spre deosebire de celelalte vaccinuri, nu există disponibil un raport de siguranță.
Deocamdată, serul nu a obținut autorizare nici din partea EMA (European Medicines Agency). Recent între partea rusă și EMA a existat un adevărat mister. Rusia a anunțat că a expediat pachetul de documente către EMA pentru autorizare, dar Agenția a anunțat mai târziu că nici nu a început evaluarea vaccinului rusesc și că între cele două părți a existat o discuție despre modalitatea de depunere a dosarului, arată o documentare a portalului sanatateinfo.md.
Recent, revista The Lancet a publicat un studiu al unei echipe de cercetători în care se menționează că vaccinul Sputnik V s-a dovedit a fi eficient în proporție de 91,6% și că poate cauza reacții adverse, la fel ca celelalte vaccinuri. Dar, chiar și oamenii de știință au opiniile împărțite. De exemplu, o critică adusă echipei de la Institutul Gamalea este că urmărirea persoanelor participante la studiu a avut loc în medie timp de 48 de zile, aproape în jumătate cât pentru celelalte vaccinuri.
Rusia, care are autorizate în acest moment trei vaccinuri anti-Covid-19, a imunizat până în 10 februarie 2021 (date disponibile) doar 2,7 % din populație, potrivit ourworldindata.org.
Vaccinul Sputnik V, cunoscut sub numele de Gam-COVID-Vac, este un vaccin care utilizează o abordare recombinantă a două tipuri de adenovirusuri întâlnite la om, folosind adenovirusul 26 (Ad26) și adenovirusul 5 (Ad5) ca vectori pentru expunerea la proteina spike a virusului Covid-19. Utilizarea a două serotipuri diferite, care sunt administrate la distanță de 21 de zile, este menită să depășească orice imunitate pre-existentă a adenovirusului în populație. Vaccinul se administrează în două doze.
Vaccinul Sputnik V este asemănător vaccinului creat de compania britanică AstraZeneca, care folosește de asemenea un vector adenoviral pentru transportarea proteinei spike Covid-19, acesta fiind unul comun pentru cimpanzei, cunoscut sub numele de ChAdOx1.
În ceea ce privește vaccinurile anti-Covid-19, toate pot cauza reacții adverse. Află aici care sunt diferențele dintre vaccinul anti-Covid Pfizer/BioNTech, Sputnik V și AstraZeneca