În Moldova a ajuns primul lot de vaccinuri anti-Covid oferite prin intermediul platformei Covax

Alte 14.400 doze de vaccin AstraZeneca au ajuns în țară, informează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova.

Acesta este primul lot de ser din cadrul programului COVAX. Republica Moldova este printre primele țări care primește vaccinuri împotriva COVID-19, în prima tranșă de livrări COVAX.

Mecanismul COVAX este condus de Gavi, Alianța Vaccinurilor, Coaliția pentru Inovații în Pregătire Epidemică (CEPI) și OMS, împreună cu UNICEF, care este lider al procurărilor și livrărilor de vaccinuri.

Este unica inițiativă globală care lucrează cu guvernele și producătorii pentru a se asigura că vaccinurile COVID-19 sunt disponibile în întreaga lume, atât pentru țările cu venituri mai mari, cât și pentru cele cu venituri mai mici.

La eveniment au fost prezenți Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Dereck J. Hogan, reprezentanta UNICEF în Moldova, Maha Damaj, reprezentantul Biroului OMS la Chișinău, Igor Pokanevych, și alți oficiali.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu: „Cele 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca ne vor ajuta să continuăm imunizarea personalului medical și să reducem rata de răspândire a virusului. În continuare, facem tot ce ne stă în puteri pentru ca cetățenii moldoveni să beneficieze gratuit și cât mai repede de mai multe tipuri de vaccin împotriva Covid-19”, a spus Maia Sandu în cadrul evenimentului de recepționare a lotului. Șefa statului a menționat, totodată, că indiferent de compania producătoare, vaccinurile aprobate sunt o soluție eficientă împotriva Covid-19 și reduc rata infectărilor și a cazurilor grave.

Președintele a mulțumit, în cadrul discursului său, celor care au făcut posibilă inițiativa COVAX. „Suntem recunoscători tuturor statelor și organizațiilor care susțin financiar această platformă globală – Germania și alte state membre ale UE, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Canada, Comisia Europeană, Japonia și altele – pentru solidaritatea de care dau dovadă în aceste vremuri grele pentru toți. Mulțumim OMS și UNICEF pentru efortul de a distribui echitabil vaccinurile”, a spus Maia Sandu.

Prezent la eveniment, Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova în lupta împotriva pandemiei Covid-19, menționând că accesul echitabil și corect la vaccin este un element-cheie pentru a pune capăt pandemiei. „Acesta este un sprijin important pentru continuarea vaccinării, iar UE a fost și va continua să fie un partener de încredere pentru Republica Moldova în acest proces”, a declarat Peter Michalko.

Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Dereck J. Hogan, a menționat că SUA susține livrarea vaccinurilor sigure și eficiente pentru cetățenii Republicii Moldova  expuși riscului, inclusiv pentru lucrătorii din domeniul sănătății din prima linie. „Aceste vaccinuri sunt esențiale pentru controlul pandemiei Covid-19 și pentru a oferi speranța că vor fi zile mai bune și mai fericite”, a spus Dereck J. Hogan.

Reprezentanta UNICEF în Moldova, Maha Damaj, și Reprezentantul Biroului OMS la Chișinău, Igor Pokanevych, au reiterat importanța vaccinului în lupta împotriva Covid-19, încurajând crearea a cât mai multe tipuri de vaccin.

Platforma COVAX reprezintă un parteneriat între Alianța pentru vaccinuri (GAVI), Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF și Coaliția pentru Inovarea Pregătirii Epidemiologice (CEPI). Scopul ei este de a accelera dezvoltarea, producția și accesul echitabil la teste, tratamente și vaccinuri împotriva Covid-19.

O nouă premieră medicală în țara noastră! Medicii au salvat viața unui bărbat datorită unei intervenții care nu a mai realizată până acum

O nouă premieră la Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”. Chirurgii vasculari de comun cu cardiochirurgii au salvat viața unui bărbat de 62 de ani, diagnosticat cu anevrism toraco-abdominal gigant rupt, efectuând operația prin toracofrenolombotomie. Astfel de intervenții chirurgicale nu au fost realizate în țară până acum. Operația a durat mai bine de șapte ore, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Anevrismul enorm de 27 cm (anevrism mic se consideră 5 cm, mediu 5-7 cm) a fost situat în zona de unde se alimentează organele viscerale și măduva spinării cu sânge, ceea ce reprezintă o poziționare dificilă pentru efectuarea intervenției. Operația a putut fi realizată doar cu o echipă mixtă de chirurgi, fiind utilizată circulația extracorporeală. 

Pacientul a suportat timp de doi ani dureri abdominale persistente, fără a cunoaște cauza exactă. Aproximativ un an în urmă, i s-a pus diagnosticul de anevrism toraco-abdominal cu risc major de ruptură, însă a amânat intervenția chirurgicală recomandată. În noiembrie anul curent, starea sa s-a agravat brusc din cauza ruperii anevrismului. Inițial, bărbatul a fost internat la Spitalul Clinic Bălți, de unde a fost ulterior transferat de urgență la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” pentru tratament de specialitate. În prezent, pacientul se simte bine și a fost externat, continuând recuperarea la domiciliu.

Echipa operatorie:

Țurcan Aurel – chirurg

Barnaciuc Sergiu – cardiochirurg

Manica Ștefan – chirurg endovascular

Bostan Ghenadie – cardiochirurg

Tran Maxim – chirurg

Bulat Ionela – perfuziolog

Mîndrila Daniel – anesteziolog-reanimatolog

Botnaruc Oleg – anesteziolog – reanimatolog

Frunze Angela – asistentă de anestezie

Gorea Natalia – asistentă de operație

Spînu Tatiana – asistentă de operație

Munteanu Angela – asistentă de operație 

Elena Naforniță – asistentă de operație.

O copilă de 18 ani, dispărută în Capitală! Geanta și telefonul acesteia, găsite în Parcul „La Izvor”. Mama cere cu disperare ajutorul oamenilor

O copilă de 18 ani a dispărut fără urmă din capitală, ieri. Mama tinerei a cerut ajutorul oamenilor pe rețele, menționând că geanta și telefonul acesteia au fost găsite în Parcul La Izvor, scrie unimedia.info.

„S-a pierdut fata mea azi, are 18 ani, numele ei este Aliona, dar este fără geantă și fără telefon. Geanta a fost găsită în Parcul La Izvor și lăsată de o doamnă la o cafenea. Cine a văzut-o, rog să-mi dea de știre”, a scris mama fetei, pe rețele.

Oamenii s-au mobilizat, iar mesajul a fost distribuit masiv prin grupuri, însă deocamdată, fata nu a fost găsită. Mama acesteia s-a adresat și la Poliție.

ATENȚIE, șoferi! Ploaie și lapoviță în mai multe regiuni din țară

Atenție, șoferi! Poliția atenționează că la această oră se atestă ploaie și lapoviță în mai multe regiuni din țară, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Recomandăm șoferilor să adopte o prudență maximă în timpul șofatului şi să adapteze în permanență viteza conform condițiilor meteorologice.

Păstrați o distanță constantă în raport cu vehiculul din față și evitați depășirile.

Pietonilor le recomandăm să sporească atenția și să se asigure temeinic înaintea traversării părții carosabile.

Colegii noștri sunt prezenți pe trasee pentru siguranța dumneavoastră.

În situații excepționale, apelați 112.

Noi reguli de intrare în țară: regimul de autoizolare, obligatoriu pentru toți cetățenii. Care sunt excepțiile
Articolul anterior
Testele rectale Covid-19 devin obligatorii pentru toți cetățenii care ajung în China
Articolul următor