Încă 20 de persoane au pierdut lupta cu noul coronavirus

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, au decedat 20 de persoane infectate cu noul coronavirus. Bilanțul victimelor în țara noastră a ajuns la 4.111 cazuri. Datele sunt prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Deces 4092: Femeie de 71 ani, din r. Hîncești. Internată la SR Hîncești. Comorbidități: cardiomipatie mixtă, fribrilație atrială.

Deces 4093: Bărbat de 79 ani, din r. Nisporeni. Internat la SR Nisporeni. Comorbidități: hipertensiune aretrială, diabet zaharat.

Deces 4094: Femeie de 86 ani, din r. Comrat. Internată la SR Comrat. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 4095: Femeie de 71 ani, din r. Comrat. Internată la SR Comrat. Comorbidități: pancretită cronică, hipertensiune aretrială.

Deces 4096: Bărbat de 64 ani, din. R. Ungheni. Internată la SR Ungheni. Comorbidități: diabet zaharat.

Deces 4097: Bărbat de 69 ani, din mun. Chișinău. Inetrnat la SC MSMPS. Comorbidități: fibrilație atrială, cardiopatie.

Deces 4098: Bărbat de 46 ani, din r. Florești. Internat la SR Florești.

Deces 4099: Bărbat de 57 ani, din r. Căușeni. Internat la SR Căușeni. Comorbidități: ciroză hepatică.

Deces 4100: Bărbat de 62 ani, din r. Dubăsari. Internat la SR Criuleni. Comorbidități: diabet zaharat.

Deces 4101: Femeie de 77 ani, din mun. Chișinău. Internată la SR Criuleni. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 4102: Femeie de 66 ani, din r. Florești. Internată la SR Florești. Comorbidități: obezitate.

Deces 4103: Bărbat de 80 ani, din r. Ungheni. Internat la SR Ungheni. Comorbidități: ulcer cronic, cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială.

Deces 4104: Bărbat de 78 ani, din r. Ialoveni. Internat la SCR. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 4105: Bărbat de 40 ani, din mun. Chișinău. Internat la SCR. Comorbidități: obezitate, cardiomipatie.

Deces 4106: Femeie de 30 ani, din r. Rezina. Internată la SCR. Comorbidități: hipertesiune arterială.

Deces 4107: Bărbat de 63 ani, din r. Orhei. Internat la SCR. Comorbidități: cardiopatie mixtă, insuficiență cardiacă.

Deces 4108: Femeie 84 ani, din Transnistria. Cormobități: encefalopatie mixtă.

Deces 4109: Bărbat de 67 ani, din Transnistria. Comorbidități: cardiopatie mixtă.

Deces 4110: Femeie de 67 ani, din Transnistria. Comorbidități: cardiomiopatie mixtă.

Deces 4111: Evghenii Polejaev, în vârstă de 54 ani, care activa în calitate de inginer, secția inginerie biomedicală și gaze speciale din cadrul Spitalului Clinic Republican “Timofei Moșneaga”. Acesta a fost internat la data de 25 februarie, la SCR.

Bilanțul cazurilor de Covid-19 în țara noastră a ajuns la 195.252.

În total, 171.330 persoane au fost tratate de Covid-19.

Cazul tinerei din Orhei răpite și omorâte: Șeful Inspectoratului General al Poliției cere modificarea legislației privind camerele de supraveghere

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) admite că Ana-Maria, tânăra însărcinată găsită moartă la opt zile de la dispariție putea fi salvată, dacă oamenii legii aveau la dispoziție mai multe pârghii de acțiune. Viorel Cernăuțeanu a recomandat în acest sens modificarea legislației, care să permită acces direct poliției la camerele de supraveghere din spațiile publice.

Declarațiile au fost făcute în cadrul audierilor publice, organizate de Parlament pe 30 aprilie, transmite newsmaker.md.

„Atunci pe urmele fierbinți am stabilit că direcția în care am găsit-o pe Ana-Maria, plecarea din localitate a fost la ora 4:50 dimineața, la o oră și 50 după ce (nr. red: prietenul tinerei) a depus plângerea. Dar amintesc, noi am fost sesizați la ora 00:20 la miezul nopții, deci erau 4 ore și ceva. Ca să spun acum că reușeam, poate că reușeam. Este greu să afirm acum, pentru că depinde totul de măsurile sau informația pe care o aveam în prima fază”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Procuratura Generală a dat asigurări că cazul Anei-Maria va ajunge în instanța de judecată. Potrivit procurorilor, pe caz au fost dispuse spre efectuare mai multe expertize „care sunt obligatorii și necesare pentru a acumula probatoriul necesar”. Procuratura anunță că sunt investigate, inclusiv, cazurile semnalate în mediul online care vizează presupuse ilegalități admise de familia principalului suspect în ultimii ani.

„Dincolo de acest caz, Procuratura Generală s-a autosesizat și a demarat investigații și în baza altor informații despre implicarea acestor persoane în alte infracțiuni. Este vorba, din câte cunosc, despre cazul unui copil de zece luni, reflectat. Vom veni cu un răspuns și la acest caz. Din discuția cu procurorul șeful al Procuraturii Orhei și-a exprimat convingerea că vor fi investigate și analizată toată informația care se referă la aceste persoane. (…) Acum suntem la etapa în care informațiile sunt verificate”, susține Mariana Gornea, procuror în cadrul Procuraturii Generale.

Reamintim că Ana-Maria a fost găsită fără suflare pe data de 20 aprilie pe malul unui iaz din raionul Telenești.

Bănuit de omor este un bărbat de 45 de ani, care se afla la volanul automobilului de ocazie în care a urcat tânăra. Actualmente el este plasat în arest pentru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață.

Patru viori de valoare culturală, tăinuite la vamă. Motivul pentru care acestea au fost ridicate

Patru viori tăinuite în scopul transportării ilicite au fost depistate la vama Leușeni. Instrumentele muzicale se aflau într-un autoturism de model „Ford Tourneo”, ce se deplasa din România spre Republica Moldova, condus de un conațional în vârstă 34 ani.

Foto: https://t.me/ServiciulVamalRM

„În cadrul controlului vamal, șoferul a comunicat că nu transportă bunuri necesare a fi declarate.

În rezultatul controlului, în compartimentul marfar, cât și în habitaclul autoturismulu,i au fost depistate 4 viori presupuse a fi cu valoare culturală și 13 huse, nedeclarate organului vamal.

Bunurile au fost ridicate, iar investigațiile pe caz continuă”, comunică Serviciul Vamal.

În această ordine de idei, responsabilii reamintesc că instrumentele muzicale fac parte din categoria bunurilor ce pot fi introduse/scoase în/din Republica Moldova doar cu condiția ca acestea să nu fie destinate activității comerciale. O altă condiție obligatorie este ca bunurile să fie declarate Serviciului Vamal în momentul trecerii frontierei de stat. 

Pas important privind finanțarea liniei electrice Strășeni-Gutinaș, a treia linie de interconectare cu România

Memorandumul de Înțelegere privind finanțarea LEA 400kV Strășeni-Gutinaș, a treia linie de interconectare cu România a fost semnat de Ministerul Energiei și Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) marți, 30 aprilie.

Sistemul electroenergetic al Republicii Moldova va fi conectat la rețeaua românească și cea europeană printr-o nouă linie electrică aeriană de 400 kV cu o lungime estimativă de 190 de kilometri, fiind a treia conexiune directă dintre Moldova și România, unind stațiile electroenergetice Strășeni și Gutinaș. 

Construirea noii linii electrice aeriene 400 kV este prevăzută de Memorandumul de Înțelegere semnat între Guvernul SUA, reprezentat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), și Guvernul Republicii Moldova, reprezentat de Ministerul Energiei.

„Această linie înseamnă securitate energetică și o condiție pentru a asigura creșterea economică a țării. Întreprinderile își pot planifica activitatea pentru că au suficientă energie, iar cetățenii pot miza că au lumină acasă și tot confortul care depinde de aceasta”, a spus Victor Parlicov, ministrul Energiei.

Documentul a fost semnat de administratoarea adjunctă a USAID, Isobel Coleman, în timpul vizitei sale în Republica Moldova.

„Astăzi, sunt aici pentru a transmite angajamentul Statelor Unite de a sprijini Republica Moldova în implementarea unui proiect extrem de important. Împreună, eforturile noastre vor contribui la construcția unei linii de înaltă tensiune care va conecta Moldova la rețeaua electroenergetică europeană, reprezentând o conexiune pozitivă, atât la mod direct, cât și simbolic”, a declarat Isobel Coleman, administratoarea adjunctă a USAID.

Construirea liniei de tensiune înaltă Strășeni-Gutinaș este parte a programului #MoldovaConectată care constituie un efort mai amplu al USAID în ce privește consolidarea securității și autonomiei energetice moldovenești, legând infrastructură energetică locală de cea europeană.

Inițiativa #MoldovaConectată își propune să sporească securitatea energetică a țării, să contribuie la creșterea economică, bunăstarea socială și independența Republicii Moldova față de influențele străine. 

Pe termen lung, linia de tensiune înaltă va furniza acces la multiple surse de energie regenerabilă, va facilita integrarea acestora în sistemul național, va asigura un aport energetic constant, generând și noi locuri de muncă.

Kent Longsdon, ambasadorul SUA în Moldova a menționat că „de la abordarea necesităților energetice imediate ale Republicii Moldova, până la accelerarea tranziției spre energia verde, parteneriatul dintre Statele Unite și Guvernul Republicii Moldova devine tot mai puternic. Prezența Administratoarei adjunct a USAID Isobel Coleman astăzi aici pentru a semna acest Memorandum de Înțelegere reprezintă un simbol al angajamentului Statelor Unite de a consolida securitatea energetică a Republicii Moldova”.

Memorandumul de Înțelegere dintre Guvernul SUA și Guvernul Republicii Moldova prevede că etapa de construcție va începe la sfârșitul anului 2025, după efectuarea mai multor studii de fezabilitate, iar finalizarea construcției este așteptată spre finele anului 2029. Pe teritoriul Moldovei, linia electrică aeriană va avea o lungime de peste 70 de kilometri din totalul de 190 de kilometri și va începe la de stația electrică Strășeni. 

În anii următori sunt planificate investiții de 220 de milioane de dolari pentru a îmbunătăți stabilitatea rețelei electrice și pentru a crește oportunitățile de generare internă, folosind resursele de energie regenerabilă competitive din punct de vedere al costurilor.

Integrarea mai eficientă în piețele regionale de electricitate va facilita accesul Moldovei la electricitate la prețuri avantajoase și, pe viitor, posibilitatea de a exporta energie pe piața europeană.

Acest demers va propulsa Republica Moldova într-o poziție favorabilă în relațiile comerciale cu entitățile regionale de energie, va contribui la sustenabilitatea economică a țării, va îmbunătăți standardele sociale de viață și va crea condițiile necesare pentru dezvoltarea economiei Moldovei. 

Statele Unite susțin ferm eforturile de integrare a Moldovei în UE, iar această linie de electricitate de tensiune înaltă  va ajuta Moldova să întărească legăturile cu UE pe măsură ce avansează cu aspirațiile sale de aderare.

Bilanțul cazurilor de Covid-19 confirmate astăzi, 7 martie
Articolul anterior
Măștile de protecție au devenit un pericol colosal pentru planetă
Articolul următor