Medicul reanimatolog Victor Cojocaru a povestit cum a luptat cu boala Covid-19 fiind internat la terapie intensivă

După ce a tratat de Covid mii de pacienți, a căzut singur în plasa virusului perfid. Este vorba despre profesorul Victor Cojocaru, șeful Terapiei Intensive de la Spitalul Clinic Republican.

Într-un interviu pentru www.sputnik.md, șeful Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a vorbit despre starea lui de sănătate după ce a simțit pe propria piele ce înseamnă Covid-19 și după o bună perioadă de tratament la terapia intensivă.

Renumitul medic Victor Cojocaru – cel care a luptat în prima linie pentru a trata pacienții infectați de Covid-19, a fost internat în data de 1 martie curent, în stare gravă, din cauza complicațiilor generate de virusul ucigaș.

Potrivit lui, perioada de tratament a fost destul de complicată și de la bun început nici el, cel care are ani de experiență în spate, nu a crezut că lucrurile pot lua o întorsătură dramatică atât de repede.

„Eu aș împărți perioada de tratament în două părți: până la spitalizare și perioada de terapie intensivă. Eu nu am apreciat corect starea mea de sănătate în perioada de prespitalizare. Aveam impresia că e ceva ușor și peste o scurtă perioadă totul va trece. Când m-am adresat la radiografie, plămânii erau afectați peste 50 la sută și atunci s-a început epopeea de terapia intensivă”, a relatat Victor Cojocaru.

Medicul susține că tratamentul a fost destul de anevoios și complicat, însă l-a suportat destul de bine și din start se înregistra o dinamică pozitivă. Cu toate acestea, specialistul a remarcat că maladia are efecte negative asupra sistemului nervos, iar dereglările de comportament și agresivitatea sunt niște caracteristici specifice pentru pacienții care suferă de o formă severă a maladiei.

„Eu mă uitam la perete și aveam impresia că este fereastră. Sunt niște senzații ciudate. Nu în zadar pacienții de la terapie intensivă sunt fixați de pat. Personal, de două ori m-am smucit și mai nu am rupt cateterul central, a început să curgă sânge. Sunt niște dereglări de comportament, de aceea pe noapte solicitam să fiu legat de pat”, a explicat medicul. Victor Cojocaru a mai adăugat că în prezent starea de sănătate este satisfăcătoare, iar începând cu ziua de 16 martie va ieși deja la muncă. În prezent, la Spitalul Clinic Republican, peste 50 de pacienți sunt conectați la aparatele de respirație artificială, dintre care 23 sunt intubați.

sursa: www.sputnik.md

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Premierul britanic Boris Johnson s-a vaccinat cu AstraZeneca. ,,Nu am simţit practic nimic”
Articolul anterior
Cele mai fericite țări din lume, la un an de pandemie. Pe ce loc se află Moldova
Articolul următor