Putin îşi petrece sfârșitul de săptămână în taigaua siberiană (FOTO)

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a oferit un weekend în taigaua siberiană, însoţit de ministrul apărării, Serghei Şoigu, a comunicat duminică Kremlinul. 

Cei doi au vizitat apoi un atelier din taiga, unde Şoigu i-a arătat lui Putin obiecte bricolate în lemn în timpul liber.

„Preşedintele face plimbări pe jos cu ministrul apărării, Serghei Şoigu, în Siberia”, a comentat laconic Kremlinul într-un comunicat, publicând vreo zece fotografii din această escapadă, dar fără a preciza unde anume au fost făcute.

În câteva imagini, Putin şi Şoigu apar în costume de iarnă de culoare maro şi decorate cu blană albă, încălţaţi cu valenki – cizme de fetru tradiţionale ruseşti -, mâncând în aer liber la o masă din lemn.

Preşedintele rus cultivă de mulţi ani o imagine de bărbat puternic, afişându-şi în mod regulat buna formă fizică.În ultimii ani, el s-a mai lăsat fotografiat în taiga în timp ce practica pescuitul submarin, pilota o barcă ori se bronza la bustul gol.

Vladimir Putin include în lege noțiunea de „genocid împotriva poporului sovietic”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat legea care prevede conceptul de „genocid împotriva poporului sovietic”, comis în al Doilea Război Mondial, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Kremlinului se arată că legea federală va reglementa păstrarea memoriei, securitatea și întreținerea mormintelor victimelor acelui genocid. Totodată, aceasta stabilește un mecanism de căutare a locurilor de înhumare și a mormintelor comune, pentru a aduce omagiu  victimelor.

Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2026.

Conform statisticii, peste 26 de milioane de cetățeni ai fostei URSS, dintre care opt milioane de soldați, au decedat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Dolarul american atinge minimul ultimilor trei ani

Dolarul american a coborât la minimul ultimilor trei ani, pe măsură ce exodul activelor americane se intensifică, informează marți The Guardian. Donald Trump a lansat luni un nou atac la adresa principalului bancher central american, Jerome Powell, scrie mediafax.ro.

Traderii sunt îngrijorați după ce Donald Trump l-a atacat din nou pe Jerome Powell, numindu-l „domnul Prea Târziu” și „un mare perdant”.

Președintele american și-a intensificat apelurile pentru reducerea ratelor dobânzilor în SUA. Acest lucru a împins dolarul în jos, la cel mai scăzut nivel din martie 2022.

Față de yen, dolarul a atins un minim al ultimelor șapte luni, fiind cotat la 140 de yeni pentru prima dată din septembrie 2024.

Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu. Funeraliile vor avea loc sâmbătă

Vaticanul a publicat marți, 22 aprilie, primele imagini cu Papa Francisc întins într-un sicriu de lemn în reședința sa de la Casa Santa Marta. Cardinalii au stabilit că funeraliile vor începe sâmbătă la 11.00 ora României, scrie adevarul.ro.

Liderul Bisericii Catolice, în vârstă de 88 de ani, a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace ireversibile, a dezvăluit Vaticanul la 12 ore după anunțarea decesului său.

Ritualul de confirmare a morții acestuia și așezarea trupului său în sicriu a avut loc noaptea trecută la Capela Santa Marta. Sicriul va fi dus acum în Bazilica Sfântul Petru, pentru ca publicul să își poată aduce omagiul. Apoi, la finalul perioadei de doliu, va avea loc o slujbă de înmormântare de mari proporții în Bazilica Sfântul Petru.

Decesul papei Francisc a îndoliat 1,4 miliarde de catolici din întreaga lume.

Vaticanul a publicat în cursul serii de luni, 21 aprilie, testamentul Papei Francisc, redactat în 2022. Acesta a cerut să fie înmormântat într-o capelă din bazilica romană Santa Maria Maggiore şi într-un mormânt simplu.

Cardinalii s-au reunit marți, 22 aprilie, la Vatican pentru a planifica funeraliile Papei Francisc, la care vor participa lideri din întreaga lume înainte de conclavul de luna viitoare pentru alegerea unui nou șef al Bisericii Romano-Catolice. Slujba de înmormântare va începe la 11, ora României.

Ca parte a procesului de alegere a unui nou papă, cardinalii eligibili — înalți oficiali ai Bisericii numiți de papă — din întreaga lume trebuie să se adune pentru conclavul în care va fi ales succesorul lui Francisc. În prezent, există 136 de cardinali eligibili, dar doar 120 pot participa efectiv.

Vaticanul a publicat marți fotografii cu Papa Francisc îmbrăcat în veșmintele sale, trupul său fiind depus într-un sicriu de lemn în capela reședinței Santa Marta, unde a locuit în timpul papalității sale de 12 ani.

Totuși, grupul mai larg de cardinali trebuie mai întâi să decidă când vor avea loc funeraliile, iar abia apoi se va putea stabili data începerii conclavului.

Perioada oficială de doliu include nouă zile cunoscute sub numele de Novendiales, iar papa trebuie să fie înmormântat între a patra și a șasea zi de la deces. 

Suferind de dublă pneumonie, Suveranul Pontif a petrecut cinci săptămâni în spital la începutul acestui an. Dar s-a întors la Vatican în urmă cu aproape o lună și părea că se recuperează, apărând în Piața Sfântul Petru în Duminica Paștelui.

Spitalele din stânga Nistrului pentru bolnavii de COVID-19, pline în proporţie de 97 la sută
Articolul anterior
Primul oraș de pe Marte, așa ar putea arăta
Articolul următor
Close menu