Dorin Chirtoacă, mesaj emoționant în memoria mamei sale trecute la cele veșnice

La o săptămână după ce și-a pierdut mama din cauza nemilosului virus, Dorin Chirtoacă a revenit pe pagina sa de facebook cu o postare emoționantă dedicată celei care i-a dat viață. Fostul edil al capitalei a vorbit despre mama sa, Valentina, și povețile pe care le-a învățat de la ea.

„Valentina Chirtoaca – mama care cu pretul vietii sale, a aparat onoarea numelui Ghimpu, demnitatea copiilor sai si a intregii familii.

Din cuvintele mamei, asa cum obisnuia ea sa-mi vorbeasca:

1. “Fiecare om este cu prioritatile sale in viata, in privinta asta putem face doar constatari.”

2. “Chiar daca ceva nu-ti place, nu-ti convine, trebuie sa gasesti modalitatea, cum sa ajungi sa comunici cu omul si sa gasesti numitorul comun.”

3. “Intotdeauna trebuie sa poti raspunde, in primul rand, in fata propriei constiinte. De fiecare data, dupa orice situatie, la sfarsitul fiecarei zile, eu ma intreb de sapte ori – am facut bine sau am facut rau, am facut bine sau am facut rau. Abia dupa asta, merg mai departe.”

4. “Fiecare om este cu masura lui – daca intelege bine, daca nu – nu, si lucrurile raman pe seama lui. Din pacate, nu poti masura cu masura ta, pe toata lumea, pentru ca lumea este diferita si fiecare intelege si face dupa cat il duce mintea si capul, dupa cum are sau nu, obraz si educatie.”

5. “Onoarea numelui tau si demnitatea ta, dar si ale familiei, au fost calcate in picioare pe nedrept, ele trebuie recastigate si restabilite, iata de ce trebuie sa mai fii prezent la evenimente si alegeri, pentru ca de la sine, oamenii nu vor intelege, mai ales cu toata murdaria turnata in capul vostru, de-a lungul anilor, de oponenti, de fel de fel de personaje, de presa, de procuraturi si judecati, pe internet si oriunde.”

6. “Munca ta baiete, fie cea de la primarie, fie cea din ultimii ani, cu investigatiile si dovezile tale, despre furturi si privatizari, facute si prezentate pana in cele mai mici detalii, cum nu a facut-o nimeni, nu este apreciata, din pacate. Ajungem tot la cuvintele bunicii tale Irina (mama mamei), care le spunea in anii ‘90, lui badea Gicu (Gheorghe Ghimpu) si lui Mihaita (Mihai Ghimpu): “Mai baieti, mai baieti, voi chiar nu vedeti ca nu ai cu cine?”

7. “Uite cum e viata asta – cand eram mica si aveam numai cateva luni, pe mama a lovit-o masina, ea nimerind in spital. Tata ma hranea la femeile din sat care mai aveau copii mici, iar o data pe saptamana ma ducea cu caruta in oras, sa ma hraneasca mama la spital, ca ea sa nu piarda laptele. Asta mi-a dat cred si imunitate, pentru ca am fost sanatoasa si eu, si sunteti si voi. Dar iata, acum, imi dau seama, ca toata viata am fost cam asa, batuta de soarta…”

8. “In viata, pentru a nu ajunge prins si macinat de vartejul intrigilor si al vorbelor rele, este bine sa pastrezi distanta fata de cei din jur, dar sa ramai totusi la nivelul de: “Buna ziua si la revedere!”, pentru a nu da, nici motive de cearta. Doar treptat, in timp, poate avea loc a apropiere si o prietenie sincera, fara interese.”

9. “Atunci cand ai o problema este bine sa o studiezi, sa-ti pui intrebari ca sa gasesti raspunsuri, sa nu fii superficial, sa nu te lasi in grija altora, dar sa pui lucrurile cap la cap, si sa cauti sa rezolvi problema, pentru ca inainte de toate celelalte, este logica.”

10. “Orice lucru pe care te apuci sa-l faci, nu trebuie sa-l faci a lehamite. Este bine sa faci cat mai mult, din ceea ce poti, cu mainile proprii. Chiar daca nu ai pregatire, daca te implici, te stradui, iar mainile iti cresc de unde trebuie, atunci iti reuseste. Asta este valabil pornind de la munca din casa, din gradina, de la cladit, muruit si varuit pereti, pana la activitati mai complicate, intelectuale, academice sau de orice fel. Nu exista munca pe care sa nu poti sa o faci, exista doar munca pe care nu vrei sa o faci.”, a menționat în postarea de pe Facebook Dorin Chrtoaca.

Fostul primar al Chișinăului a dezvăluit date din biografia mamei.

„Valentina Chirtoaca, pe numele sau de dinaintea casatoriei – Ghimpu, s-a nascut in familia Irinei si a lui Toader Ghimpu si a fost unica sora a fratilor Gheorghe, Simion, Visarion si Mihai Ghimpu.

Mama s-a nascut pe 8 noiembrie 1948 si a crescut in satul Colonita, municipiul Chisinau. A absolvit scoala din sat, apoi liceul “Gheorghe Asachi” din Chisinau. Studiile universitare le-a facut la Universitarea Politehnica din Chisinau, facultatea de Economie si organizare a industriei constructoare de masini, avand specialitatea de inginer-economist.

Din 1970 pana in 1990, a lucrat la Institutul Unional de Proiectari Tehnice («ВПТИ», actuala cladire “Ipteh”) din Chisinau – facand proiecte, evaluand si calculand necesarul pentru crearea si constructia de fabrici si uzine care urmau a fi deschise in republicile fostei URSS. Din 1991 pana in 1994, a activat la Departamentul Turismului, devenind sefa de directie, apoi din 1994 pana in 2019 – in domeniul bancar, la “Victoriabank”, in calitate de sefa a sectiei de remunerare a muncii, din cadrul directiei contabile.

Dupa absolvirea facultatii, pe fonul persecutarii politice si arestarii in 1972, a fratelui sau mai mare, Gheorghe Ghimpu, care facea parte din Frontul National Patriotic (organizatie secreta anticomunista), dar in contrast cu acea persecutie, mamei i s-a propus sa faca o cariera de succes in komsomolul leninist si in PCUS, fiindu-i oferita functia de secretar II, a UTC, la nivelul orasului Chisinau. A a refuzat propunerea si nu acceptat sa fie nici membru al partidului comunist.

In 1976, la un concert al Sofiei Rotaru, sustinut la Filarmonica din Chisinau, l-a cunoscut pe Ion Chirtoaca, viitorul sau sot si tata al meu si al fratelui Lucian. In acelasi an, parintii nostri s-au casatorit. Nas de cununie urma sa fie Gheorghe Ghimpu, lucru care nu a fost posibil in acel moment, pentru ca era intemnitat. Cununia religioasa a avut loc pana la urma, dar mai tarziu, in anii de Renastere Nationala.

Casatoria civila a avut loc 16 octombrie 1976, iar evenimentul a fost sarbatorit in casa parinteasca de la Colonita. Pe langa parinti, rude si prieteni, gratie fratelui mamei Simion, au fost prezenti ca invitati, dar au si evoluat, reputatul compozitor si interpret, fondator al formatiei “Noroc”, Mihai Dolgan impreuna cu sotia sa, Lidia Botezatu, dar si talentatii si, la fel, tinerii pe atunci – Valentin Dinga, Grigore Dolinta s.a. Eu am venit pe lume 1978, iar fratele Lucian s-a nascut in 1984. La botezul meu, am avut onoarea sa fie prezent Petre Teodorovici, fratele mai mare al lui Ion Aldea-Teodorovici.

La sfarsitul anilor ‘80, toata familia alaturi de alte rude, cu totii participam la Marile Adunari Nationale, sustineam activitatea Frontului Popular, din care faceau parte Gheorghe si Mihai Ghimpu, protestam impotriva ocupatiei sovietice, promovam valorile nationale si Unirea cu Romania.

Pe 27 aprilie 1990, am fost prezenti, adusi de mama, in fata Parlamentului (actuala Presedintie), unde si deasupra caruia, Gheorghe Ghimpu a arborat tricolorul, prima data, ca drapel de stat al Republicii Moldova.

Mama si-a trait demn, principial si modest viata, iar din 1970 si pana in ultima clipa a vietii sale, a vegheat asupra noastra a tuturor, a purtat in suflet suferina nedreptatilor si a loviturilor primite de noi toti, in lupta pentru romanism si reintregirea neamului romanesc.”

Ce se întâmplă cu testarea tehnică începând din anul 2025

În legătură cu informațiile eronate apărute în spațiul public privind modificarea regulilor de inspecție tehnică a vehiculelor, reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIRD) precizează că mâine, 18 decembrie, în cadrul ședinței Guvernului va fi aprobat Regulamentul cu privire la inspecția tehnică periodică a vehiculelor rutiere.

Potrivit reprezentanților MIDR, una dintre principalele prevederi vizează extinderea periodicității inspecțiilor tehnice, transmite Știri.md

„Astfel, pentru mașinile personale, mai noi de 10 ani, testarea tehnică se va face o dată la doi ani, față de testarea anuală în prezent. Iar pentru autocare, taxiuri, ambulanțe, vehiculele implicate în transportarea mărfurilor periculoase și vehiculele destinate instruirii, mai noi de 10 ani, testarea tehnică se va face o dată în an și nu o dată la șase luni cum este în prezent. 

Noile prevederi vor intra în vigoare începând cu 1 iunie 2025. Cu mai multe detalii pe marginea noilor reglementări ale inspecție tehnice vom reveni mâine”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.  

De asemenea, reprezentanții MIDR reiterează faptul că Ministerul rămâne pe deplin deschis pentru orice întrebări sau clarificări suplimentare, având ca prioritate asigurarea unei comunicări transparente și eficiente.

Știri.md amintește că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a venit cu propunerea de a modifica periodicitatea testării tehnice a autovehiculelor. Aceasta urmează a fi stabilită în mod diferit pentru fiecare categorie în parte.

Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, inspecția tehnică efectuată în țara noastră este ineficientă. De exemplu, anul trecut, rata de depistare a deficiențelor periculoase a fost „zero”, deși majoritatea vehiculelor supuse inspecției tehnice periodice sunt într-o stare tehnică necorespunzătoare și nu corespund pe deplin normelor tehnice de exploatare și de siguranța traficului rutier.

De asemenea, din numărul total de vehicule înmatriculate în anul 2023 – peste 1.2 milioane -, doar 713.000 au fost supuse testării tehnice sau aproape 59%. Din această cauză, fondul rutier a pierdut a pierdut aproximativ 680 de milioane de lei. Autoritățile speră că, prin aplicare noilor reglementări, vor obține și mai mulți bani în fondul rutier.

Amenințare „fără precedent” pentru omenire: Bacterii create în laborator ar putea provoca infecții mortale imposibil de oprit

Un grup internațional de cercetători și experți de top au avertizat că bacteriile care sunt create în laborator după imaginea „în oglindă” a moleculelor ce se găsesc în natură s-ar putea răspândi în mediu fără a putea fi oprite de sistemul imunitar al organismelor naturale, ceea ce ar prezenta un „risc fără precedent” pentru viața de pe Pământ, scrie The Guardian citat de digi24.ro.

Cu toate că un microb în oglindă viabil ar putea dura cel puțin un deceniu până când va fi creat, riscul pentru oameni, animale și plante este atât de mare încât grupul de 38 de experți a cerut ca oamenii de știință să nu mai urmărească acest obiectiv și ca investitorii să declare clar că nu vor mai susține cercetarea în acest domeniu. „Pericolul despre care vorbim este fără precedent”, a spus prof. Vaughn Cooper, biolog evoluționist al Universității din Pittsburgh. Bacteriile în oglindă vor putea cel mai probabil să treacă de sistemul imunitar al multor oameni, animale și plante, provocând infecții mortale care s-ar răspândi fără nicio cale de oprire. Grupul de experți îl include și pe dr. Craig Venter, cercetătorul american care a condus eforturile private pentru secvenționarea genomului uman în anii ’90, și pe câștigătorii premiului Nobel, prof. Greg Winter de la Universitatea din Cambridge și prof. Jack Szostak de la Universitatea din Chicago. Toate moleculele care sunt fundamentale pentru viață, precum ADN-ul, proteinele și carbohidrații, au o proprietate structurală unică ce încă îi uimește pe oamenii de știință. Ele au o așa-numită asimetrie structurală – sau chiralitate – ceea ce înseamnă că pot avea versiuni alternative (în oglindă), la fel cum omul are mână dreaptă și una stângă, scrie The Independent. ADN-ul și ARN-ul sunt formate din molecule „de mână dreaptă”, în timp ce proteinele sunt făcute din aminoacizi de „mână stângă”. Chiralitatea acestor molecule dictează reactivitatea lor chimică și felul în care viața interacționează cu alte materii. Oamenii de știință au creat deja molecule în oglindă mari și funcționale pentru a le studia mai îndeaproape. Au fost făcuți pași chiar și înspre crearea unor microbi în oglindă, deși construirea unui întreg organism din molecule în oglindă depășește nivelul de cunoștințe pe care omenirea le are în acest moment. Moleculele în oglindă ar putea fi folosite în tratarea bolilor cronice care sunt foarte greu de vindecat, în timp ce microbii în oglindă ar putea face laboratoarele care produc substanțe chimice cu ajutorul insectelor să fie mai protejate de contaminare. Îngrijorările grupului de cercetători au fost dezvăluite într-un raport de 299 de pagini și un articol publicat în revista Science. În afară de riscul infecțiilor mortale, cercetătorii se îndoiesc că microbii ar putea fi păstrați în siguranță sau contracarați de competitori și prădători din natură. Antibioticele existente nu ar face nici ele față. Autorii raportului susțin că bacteriile și alte organisme în oglindă nu ar trebui create și că subiectul ar trebui mai întâi dezbătut la nivel internațional, înainte ca cercetarea în acest domeniu să poată continua.

Reacția furioasă a Rusiei la adresa Occidentului după asasinarea generalului Igor Kirillov

Comitetul de Investigaţii al Rusiei a calificat uciderea generalului locotenent Igor Kirillov drept „act terorist”, în timp ce oficialii ruşi au acuzat marţi Occidentul de orchestrarea asasinării şefului forţelor de contracarare a ameninţării nucleare, chimice şi biologice, subliniind presupusul său rol în „dezvăluirea crimelor anglo-saxonilor”, scrie BBC citat de digi24.ro.

„Incidentul a fost clasificat drept act terorist, crimă, trafic ilegal de arme şi muniţie”, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Comitetului de Investigaţii, Svetlana Petrenko. Preşedintele Comisiei pentru apărare din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Andrei Kartapolov, a promis că îi va găsi şi pedepsi pe „cei responsabili de organizarea şi execuţia” lui Kirillov „indiferent cine sunt sau unde se află”. Pe Telegram, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a scris că Kirillov „a petrecut mulţi ani expunând sistematic crimele anglo-saxonilor”. Deputatul Dumei de Stat Andreei Guruliov, general în retragere, a susţinut că Igor Kirillov a fost o persoană care „a înţeles şi a urmărit întreaga activitate criminală a SUA şi a sateliţilor săi, inclusiv biolaboratoarele lor criminale şi răspândirea de arme chimice şi biologice”. Guruliov a cerut un „răspuns dur” care să includă „lovituri împotriva oficialilor anglo-saxoni”. Marea Britanie l-a sancţionat pe Kirillov în octombrie, numindu-l „un purtător de cuvânt important pentru dezinformarea Kremlinului, care răspândeşte minciuni pentru a masca comportamentul infam şi periculos al Rusiei”. Luni, el a fost acuzat la Kiev că a supervizat utilizarea armelor chimice în Ucraina. Locotenentul general Igor Kirillov se afla la intrarea într-un bloc de locuinţe când un dispozitiv ascuns într-o trotinetă electrică a explodat, marţi dimineaţă. Bomba a fost acţionată de la distanţă şi conţinea echivalentul a 300 g de TNT, potrivit presei de stat ruse. Şi asistentul său care îl însoţea a murit. Surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene (SBU) au declarat pentru BBC că Kirillov era o „ţintă legitimă”. Presa ucraineană a scris, pe surse, că în spatele asasinatului stă o operaţiune a SBU.

La Grădina Zoologică au venit pe lume doi pui de tigri
Articolul anterior
Turiștii moldoveni sunt așteptați în vacanță în Grecia
Articolul următor