Starea de urgență a fost anulată. Ministerul Sănătății urmează să introducă noi restricții

Curtea Constituțională a anulat miercuri, 28 aprilie, decizia cu privire la instituirea stării de urgență pe teritoriul R. Moldova.

În context, la 18 aprilie curent, în R. Moldova a expirat și starea de urgență în sănătate publică declarată de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), transmite Zdg.md.

Ziarul de Gardă a discutat cu reprezentanții ministerului Sănătății și conducerea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), doi dintre membrii Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică (CNESP), despre ce acțiuni urmează să fie întreprinse mai departe de către autorități în contextul pandemiei de COVID-19, astfel încât cetățenii să aibă o claritate în legătură cu măsurile pe care trebuie să le respecte.

Reprezentanții din Sănătate au comunicat că membrii Comisiei Excepționale pentru Sănătate Publică (CNESP) urmează să se întrunească în ședință și să aprobe o Hotărâre cu privire la starea de urgență și respectiv, o nouă listă cu restricții în acest sens.

Solicitat de ZdG, directorul interimar al ANSP, Vasile Guștiuc, ne-a comunicat că în R. Moldova urmează să fie instituite noi restricții în contextul pandemiei de COVID-19. 

Potrivit lui, în cadrul ședinței a CNESP, care se desfășoară joi, 29 aprilie, va fi adoptată o decizie cu privire la activitatea cultelor religioase.

Și responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), solicitați de ZdG, au spus că membrii Comisiei Excepționale pentru Sănătate Publică (CNESP) urmează să se întrunească joi, 29 aprilie, în ședință și să decidă asupra aprobării unei liste cu restricții în contextul situației epidemiologice. 

Reprezentanta Ministerului Sănătății, Cristina Stratulat, a comunicat că R. Moldova urmează să revină la stare de urgență în sănătate publică.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Joia Mare – ce trebuie să faci astăzi, în Joia Neagră sau Joimăriţa, ca să ai noroc tot anul
Articolul anterior
La doar 6 ani, Cătălin suferă de cancer la rinichi. Împreună îi putem salva viața și alina durerea!
Articolul următor