În Moldova, pot fi organizate nunți și alte petreceri, cu până la 50 de invitați

Începând cu data de 29 aprilie, Comisia naționale pentru sănătate publică admite organizarea şi desfăşurarea evenimentelor festive, cu caracter unic, în unităţile de alimentaţie publică, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică şi a Instrucţiunii privind prevenirea infecţiei COVID-19 la desfăşurarea evenimentelor festive în unităţile de alimentaţie publică.

În Hotărărea nr. 54 din 29 aprilie 2021, autoritățile fac trimitere la un alt document, Hotărârea nr. 30 din 11 septembrie 2020, care confirmă cele scrie mai sus, transmite realitatea.md.

De asemenea, în Hotărârea nr. 30 din 11 septembrie 2020, este precizat că: se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică şi cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidenţă epidemiologică a evenimentului, după modelul (nume, prenume, IDNP, număr de telefon, adresă email, adresă de domiciliu). întrunirile nu pot fi organizate în adiacentul instituţiilor publice, de învăţământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecţie.

Tot în acest context, autoritățile permit organizarea întrunirilor/reunirilor în grup, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică şi a Instrucţiunii privind prevenirea infecţiei COVID-19, conform Anexei nr. 1 la Hotărîrea nr. 21 din 24 iulie 2020 a Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică.

Joi, 29 aprilie 2021, Comisia naționale pentru sănătate publică a stabilit noi reguli în contextul pandemic. Astfel, Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică au mandatat să instituie stare de urgență în sănătate publică la nivel local în situația în care incidența cazurilor trece de 100 de infectări la 100 de mii de cetățeni.

O trupă de la noi s-a retras din competiția națională Eurovision 2025: Presa a scris că piesa prezentată ar fi fost creată cu ajutorul inteligenței artificiale

Trupa Eblansh Band a anunțat că se retrage din competiția națională a Eurovision Song Contest 2025. Trupa a declarat că nu poate fi prezentă la audițiile live de sâmbătă, 18 ianuarie, deoarece unul dintre membrii echipei este internat într-un spital din România. Piesa care urma să fie audiată e „O, Moldova Mea Dragă!”, scrie diez.md.

Vă mulțumim din suflet pentru încrederea acordată și pentru oportunitatea de a participa la această competiție prestigioasă. Suntem profund onorați și mândri că am fost selectați pentru etapa audițiilor live.

Din păcate, suntem nevoiți să retragem cererea noastră de participare. În prezent, unul dintre membrii echipei noastre se află internat într-un spital din România, ceea ce face imposibilă prezența noastră la audițiile de sâmbătă.

Dorim să ne cerem scuze sincere membrilor juriului pentru această situație neprevăzută. Vă mulțumim din inimă pentru această oportunitate incredibilă – a fost o mare onoare pentru noi! Îmbrățișăm cu căldură pe fiecare dintre voi!

De asemenea, transmitem cele mai calde urări de succes tuturor participanților din cadrul selecției naționale. Ținem pumnii pentru fiecare dintre voi și dorim să vă spunem că, dacă ați ajuns până aici, indiferent de rezultatele audițiilor sau ale selecției naționale, voi deja sunteți cei mai buni! Sunteți imaginea Moldovei în fața întregii Europe, reprezentanții industriei muzicale moderne, și asta este o realizare imensă!

Sperăm că Moldova, ca întotdeauna, va fi reprezentată la cel mai înalt nivel. Credem că artistul ales va oferi Moldovei cel mai bun rezultat posibil la Eurovision Song Contest!

Vă îmbrățișăm cu toată dragostea și vă dorim din suflet mult succes!

Câteva zile în urmă, pe canalul de Telegram „Ramuzâka”, în spatele căruia se află un tânăr din Rusia, a apărut o postare despre piesa „O, Moldova Mea Dragă!”. În aceasta scrie că piesa ar fi fost creată cu ajutorul inteligenței artificiale de către o echipă de ucraineni. Mesajul a fost preluat de mai multe instituții de presă din Republica Moldova, însă nu se știe dacă informația este veridică. Deocamdată, suspiciunile nu au fost confirmate de către organizatorii concursului muzical.

Cetățenii pot accesa semnătura electronică: Serviciul a fost complet restabilit

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) aduce la cunoștință utilizatorilor săi că accesarea semnăturii electronice și autentificarea în cadrul sistemelor informaționale în baza serviciului MPass au fost complet restabilite și funcționează acum în parametri normali.

Ne exprimăm cele mai sincere scuze pentru orice disconfort creat de întreruperea temporară a acestor servicii. Apreciem profund răbdarea și încrederea acordată în această perioadă.

Vă asigurăm că echipele noastre tehnice au lucrat cu toată dedicația pentru a finaliza retehnologizarea în timp util astfel încât să vă punem la dispoziție o platformă mai sigură și mai stabilă.

Suntem gata să oferim suportul necesar pentru depășirea unor eventuale dificultăți în utilizarea serviciilor de încredere, la numărul de telefon: 022820911 sau prin e-mail la adresa: pki@stisc.gov.md.

Vă mulțumim pentru înțelegere și colaborare.

Președintele organizației teritoriale Basarabeasca a Partidului „Șor”, trimis în judecată pentru complicitate la finanțarea ilegală a formațiunii

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată, pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a președintelui organizației teritoriale Basarabeasca a PP ”Șor”, pentru complicitate la finanțarea ilegală a partidului politic din partea unui grup criminal organizat, infracțiune prevăzută la art.181/2 alin.(5) din Codul penal, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cauza penală a fost disjunsă în 2024, de către Procuratura Anticorupție, din cauza penală de bază pornită în anul 2022.

Conform informațiilor obținute în urma investigațiilor, învinuitul, în perioada iulie – octombrie 2022, activând în calitate de președinte al organizației teritoriale Basarabeasca a Partidului Politic „Șor”, a coordonat activitățile organizației, știind că partidul respectiv era finanțat de un grup criminal organizat. Astfel, în perioada menționată, în complicitate cu conducerea partidului, inclusiv vicepreședinții, trezorierul și curierii responsabili de transportul fondurilor, acesta a contribuit la acceptarea finanțării ilegale, oferind indicații, informații și resurse pentru sprijinirea activităților partidului.

În asemenea circumstanțe, învinuitul a acceptat prin complicitate finanțarea partidului politic din surse ilicite, în valoare de peste 1,75 milioane de lei. Această finanțare a fost folosită pentru activitățile partidului, cu scopul de a promova interesele politice ale acestuia și de a obține puterea în stat prin mijloace ilegale. În cadrul urmăririi penale, în scopul garantării executării pedepsei amenzii și eventualei confiscări speciale, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor învinuitului în valoare de peste 520 000 de lei.

Învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea săvârșită, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 57 500 la 92 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 2 la 5 ani. 

Alexei Navalnîi, audiat prin videoconferinţă. Mesaj pentru soție și Putin
Articolul anterior
Primăria Chișinău oferă un ajutor de 100 de lei pensionarilor, ,,pentru pregătirea mesei de Paști”
Articolul următor