Fermierii autohtoni, nevoiți să aducă muncitori de peste hotare la culesul cireșelor. Moldovenii nu mai vor să lucreze cu ziua

Moldovenii nu mai vor să lucreze cu ziua. Pomicultorii susţin că, în acest an, riscul ca roada să rămână neculeasă este destul de mare.

Deși plătesc zilierii, în medie, cu 200 de lei, duc o lipsă acută de muncitori. Cei care îşi câştigă existenţa lucrând cu ziua spun că nu au alternative pentru a câștiga un ban.

Soţii Şoiliţă deţin 70 de hectare de cireşi în satul Negreşti, raionul Străşeni. Pentru a culege roada la timp, ei au nevoie de sute de zilieri. Însă echipa noastră de filmare a găsit doar 20 de muncitori, veniţi din toate colţurile ţării.

„La colectarea cireşilor în masă, avem nevoie de sute de muncitori, peste 500, 600 pe zi. Cu regret, în acest moment nu avem muncitori în satele din apropiere. Suntem nevoiţi să transportăm muncitori din diferite regiuni ale ţării. La nord începând de la Ocniţa, sudul de la Comrat, vestul de la Ungheni şi estul de la Şoldăneşti, aceasta este o greutate pentru noi”, a spus Gheorghe Şoliţă, pomicultor.

Zilierii lucrează câte opt ore în livadă.

„Muncitorii la colectarea cireşilor câştigă pe două categorii, la zi ori la kg. Primesc salariu la zi, au circa 200 de lei şi le asigurăm transportul. La colectarea în masă noi achităm la kg, circa trei lei de kg”, a spus pomicultorul.

Angajatorul susţine că, din cauza lipsei forței de muncă, este nevoit să aducă lucrători de peste hotare.

„În timpul de faţă discutăm ca să putem aduce muncitori din altă ţară sub contract la sezon ca să putem face o agricultură cât de cât planificată”, a menţionat Gheorghe Şoliţă, pomicultor.

Gheorghe Șoiliță exportă cireșe în România, Rusia şi Polonia, dar le comercializează şi pe piața internă.

sursa: www.publika.md

A fost lansată înscrierea pentru programe municipale destinate tinerilor antreprenori

Primăria Municipiului Chișinău, prin intermediul Centrului Municipal pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a lansat joi procesul de aplicare la Programul municipal de educație antreprenorială, Programul Municipal – Pilot „Startup pentru Tineri și Migranți” și Incubatorul Municipal de Afaceri, pentru suportul tinerilor în lansarea propriilor afaceri.

Pentru asigurarea activităților planificate, Primăria Chișinău a alocat pentru acest an peste 18 milioane de lei.

Prezent la eveniment, Primarul General, Ion Ceban, a declarat că dezvoltarea politicilor municipale adresate tinerilor este de a le oferi posibilitatea de a-și desfășura afaceri aici, acasă și de a-și valorifica potențialul de care dispun în beneficiul lor, dar și a întregii comunități, în municipiul Chișinău sau pe teritoriul republicii.

Edilul capitalei și-a exprimat speranța că inițiativele de dezvoltare antreprenorială vor fi de succes, lucru ce va putea fi demonstrat în perioada imediat-următoare, prin interesul și implicarea tinerilor, dornici de a-și valorifica potențialul și cunoștințele acumulate până acum.

Fiecare program nou-lansat presupune următoarele activități:

➢ Programul municipal de educație antreprenorială și perioada de depunere a dosarelor (02.05 – 31.12.2024)

Scopul sesiunilor de pregătire antreprenorială constă în oferirea posibilității tinerilor de a-și dezvolta gândirea, abilitățile și cunoștințele antreprenoriale necesare pentru inițierea și gestionarea cu succes a propriilor afaceri.

➢ Programul Municipal – Pilot „Startup pentru Tineri și Migranți” și perioada de depunere a dosarelor (02.05 – 07.06.2024)

Scopul programului este de a stimula antreprenoriatul în rândul tinerilor și migranților din municipiul Chișinău, prin facilitarea lansării și dezvoltării afacerilor sustenabile și susținerea creării locurilor noi de muncă.

În cadrul componentei de finanțare a Programului, cu o contribuție de doar 30%, tinerii și migranții vor avea posibilitate să obțină suport financiar nerambursabil, de până la 200 mii lei, pentru realizarea proiectelor investiționale proprii.

➢ Incubatorul Municipal de Afaceri și perioada de depunere a dosarelor (02.05 – până la epuizarea locurilor disponibile)

Scopul Programului de incubare reprezintă dezvoltarea companiilor rezidente din industrii culturale, creative și a sectorului tehnologii informaționale.

Incubatorul municipal de afaceri va asigura crearea infrastructurii necesare pentru a dezvolta afacerile în sectoarele nominalizate prin:

  1. Acordarea spațiilor fizice și virtuale pentru activitate;
  2. Acordarea suportului logistic și tehnic pentru tinerii aflați la etapa inițierii unui Start-up;
  3. Organizarea cursurilor de instruire și de mentorat;
  4. Asigurarea suportului informativ privitor la sursele de finanțare a afacerii, etc.

Primăria Chișinău își focusează eforturile spre promovarea și implementarea bunelor practici în procesul lansării și dezvoltării activităților antreprenoriale în rândul tinerilor din municipiul Chișinău.

Începând de astăzi vom plăti mai puțin pentru gaz

De astăzi, cetățenii vor achita mai puțin pentru gazul consumat. Noile prețuri au intrat în vigoare după ce în Monitorul Oficial a fost publicată decizia aprobată ieri de către Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de micșorare a tarifelor, transmite MOLDPRES.

Astfel, consumatorii casnici vor achita un tarif de 12 lei și 15 bani (fără TVA) pentru un metru cub de gaze, cu 1,24 lei mai puțin decât până acum. 

Ultima modificare a tarifelor la gazele naturale a fost făcută la sfârșitul lunii februarie curent, atunci când prețurile au scăzut cu 3,3 lei.

Teatrul Național „Mihai Eminescu” readuce în scenă spectacolul ”Romeo și Julieta”

La Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va avea loc vineri, 3 mai, la ora 18.00, spectacolul ”Romeo și Julieta” de William Shakespeare, într-o versiune nouă, în regia Luminiței Țâcu, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul adjunct al instituției, Ghenadie Gâlcă, a menționat că spectacolul este montat pentru a treia oară pe scena TNME. ”Piesa ”Romeo și Julieta” a fost jucată pentru prima oară în teatrul nostru în 1971 în regia lui Andrei Băleanu, în rolul lui Romeo fiind Iurie Negoiță, iar în cel al Julietei – Dina Cocea, apoi – Viorica Chircă. Ulterior, în 2008, a fost a doua montare, în versiunea regizorului italian Andrea Battistini, în care eu și cu Snejana Puică am jucat rolurile principale. E o plăcere de fiecare dată să revii la Shakespeare, iar ”Romeo și Julieta” este un text-provocare pentru fiecare artist”, a remarcat Ghenadie Gâlcă.

De astă dată, Romeo va fi interpretat de Nicu Ciumașu, iar rolul Julietei va fi jucat de Corina Rotaru, cea mai tânără artistă din trupa TNME. Corina Rotaru a spus că piesa lui Shakespeare este foarte actuală, iar Nicu Ciumașu a afirmat că toți ar trebui să ne regăsim în acest personaj – Romeo, tânărul care iubește cu adevărat.

În aceeași, zi la ora 12.00, Teatrul ”De pe strada Trandafirilor” va oferi publicului spectacolul ”Muzicanții din Bremen”, după povestea Fraților Grimm, în regia  Iuliei Evstifeeva. 

Tot astăzi, la ora 19.00, Teatrul ”TOTEM” va juca pe scena Teatrului Dramatic Rus de Stat ”A.P. Cehov” spectacolul  “Este ușor să renunți” în regia lui Daniel Muntean. Piesa „Este ușor să renunți” este o poveste arzătoare despre patru adolescenți dependenți de droguri, fiecare dintre aceștia a parcurs un drum lung și spinos spre eliberarea de dependență, care le-a dat euforie și îi eliberează de povara grea pe care viața o dă uneori oamenilor.

Salariul mediu în Moldova constituie 8.468 lei, conform datelor Biroului Național de Statistică
Articolul anterior
Expoziție de țesături inspirate din arta covoarelor tradiționale basarabene, la pensiunea turistică ,,Muze” din satul Țâpova
Articolul următor