Dezastru ecologic într-o locație preferată de turiști. 278 de tone de păcură, 50 de tone de motorină, acid azotic și alte substanțe chimice vor ajunge în mare

Autoritățile din Sri Lanka se pregătesc de o poluare masivă din cauza navei scufundate X-Press Pearl, după ce încercările de a tracta vasul în ape mai adânci au eșuat, informează BBC.

Nava înregistrată în Singapore a ars două săptămâni, înainte să înceapă să se scufunde în apropierea portului Colombo. O parte din carena navei s-a așezat pe fundul mării.

Experții se tem că sutele de tone de păcură din rezervoarele cargobotului ar putea devasta viața marină și plajele din zonă. Au fost pregătite deja dispozitive de extragere a petrolului din apă, dispersanți chimici și bariere plutitoare pentru controlarea scurgerilor.

Nava X-press Pears transporta acid azotic, dar și alte substanțe chimice și produse cosmetice, înainte să ia foc. Flăcările au fost stinse la începutul săptămânii, însă nava a fost distrusă. Vasul a poluat deja apele și plajele din Negombo cu milioane de mici peleți de plastic, care se aflau în câteva containere.

Experții în salvarea navelor au încercat să tracteze epava mai departe de coastă. Joi, operatorul din Singapore al vasului a anunțat că partea din spate s-a așezat pe fundul mării, la o adâncime de 21 de metri, iar partea din față a început și ea să se așeze.

Navele marinei din Sri Lanka și mai multe avioane monitorizează epava, căutând scurgeri, însă operațiunea este îngreunată de vremea rea.

„Nu există o încă o scurgere de păcură, însă am pregătit echipamente pentru a ne ocupa de o posibilă scurgere”, a declarat Indika de Silva, purtător de cuvânt al marinei, pentru AFP. „Chiar dacă prova atinge fundul mării, va exista o secțiune a punții superioare care va rămâne deasupra apei”.

Nava X-Press Pearl avea la bord 278 de tone de păcură și 50 de tone de motorină. Totodată, transporta 20 de containere cu lubrifianți.

O organizație de mediu avertizează că nava, care transporta și acid azotic și lingouri de plumb, ar putea crea „o supă chimică” în zonă.

Pescarilor din zonă li s-a spus să rămână la țărm din cauza poluării. „Interdicția afectează 4.300 de familii în satul meu”, a declarat Denzil Fernando, liderul unui sindicat regional de pescuit. „Majoritatea oamenilor trăiesc cu o masă pe zi. Cât timp putem continua așa? Guvernul trebuie să ne lase să pescuim sau să ne ofere compensații”.

Între timp, guvernul din Sri Lanka a anunțat că va încerca la rândul lui să obțină compensații pentru incident. „Vom calcula costul încă de la început și vom cere compensații”, a declarat Rohitha Abeygunewardene, ministrul porturilor.

Autoritățile din Singapore și-au lansat propria anchetă.

Oficialii din Sri Lanka sunt de părere că focul a fost provocat de o scurgere de acid azotic despre care echipajul știa deja de 10 zile. Operatorul din Singapore a confirmat că echipajul știa de scurgere, însă susține că acestuia nu i-a fost permis accesul în porturi din India și Qatar.

sursa: www.digi24.ro

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Facturi mai mari la gaz din decembrie: Noul tarif a intrat în vigoare

Începând cu 1 decembrie, consumatorii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, noul tarif fiind de 16,74 lei, comparativ cu 13 lei și 12 bani anterior, scrie safenews.md.

Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului în cadrul unei ședințe care a durat o oră, justificându-se prin creșterea prețurilor pe bursele europene.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a menționat că decizia a fost influențată de majorările internaționale ale prețurilor, afectând astfel costurile de achiziție ale gazelor de către furnizorii de serviciu public, în special SA Moldovagaz.

Deși tariful aprobat este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, de 17,47 lei, ANRE a avertizat că există posibile noi scumpiri în viitor, cu perspective de menținere a prețurilor ridicate pentru primul trimestru din 2025.

Echipe mobile de vaccinare ,,din casă în casă”, organizate în localitățile din Moldova
Articolul anterior
De Ziua internaţională a mediului, preşedintele Maia Sandu a participat la curățarea unei păduri din Vadul lui Vodă
Articolul următor