Strigător la cer! Tineri săraci din Moldova și Ucraina, transportați în Bulgaria pentru recoltări ilegale de rinichi

Mai multe persoane, care s-ar fi prezentat drept moldoveni, au fost transportați în Bulgaria în ultimii ani pentru donări de organe. O investigație jurnalistică a scos la inveală că intervențiile au avut loc ilegal, chiar într-un spital de stat. Autoritățile din Bulgaria au anunțat demisii.

Investigația a arătat că „donatorii” erau tineri săraci din Republica Moldova și Ucraina, care erau prezentați drept nepoți și nepoate ai celor care urma să primească organele. 

Destinatarii erau persoane bogate din Israel, Japonia, Germania, Oman, scrie Radio Europa Liberă, oficiul din Bulgaria.

„Există toate motivele pentru a crede că aceste persoane nu sunt legate între ele”, a spus ministrul interimar al Sănătății, Stoycho Katsarov, adăugând că cel puțin în unele cazuri există informații din țările în cauză că destinatarii nu sunt cetățenii lor și că acestea sunt identități false.

Pe acest caz, Ministerul Sănătății a anunțat joi că va demite consiliul de administrație al spitalului Lozenets. 

Potrivit lui Katsarov, inspecțiile Fondului Național de Asigurări de Sănătate (NHIF) arată că, în noiembrie 2020, spitalul guvernamental a raportat că a tratat peste 60 de pacienți fără a fi internate efectiv acolo pentru tratament.

De cealaltă parte, Spitalul Lozenets a explicat că la mijloc ar fi fost o „eroare tehnică” și a returnat peste 238.000 leva (mai puțin de 3.000 de lei) la fondul de asigurări de sănătate.

sursa: www.agora.md

Astăzi este marcată Ziua Mondială a medicilor de familie

Anual, la 19 mai, marcăm Ziua Mondială a medicilor de familie, la inițiativa Organizației Mondiale a Medicilor de Familie, cu scopul de a accentua rolul și importanța asistenței medicale primare în sistemele de sănătate din întreaga lume. În instituțiile medicale din Republica Moldova activează 1 656 de medici de familie.

Ziua Mondială a medicilor de familie este o oportunitate de a remarca că, medicii de familie și echipele sale sunt pilonii sistemului de sănătate, fiind mereu aproape de oameni și acordând asistență medicală necesară tuturor persoanelor, începând de la nou-născuți până la persoane în etate.

Totodată, este și un prilej de a aprecia devotamentul și grija pe care o au față de pacienți.

Mulțumiri și recunoștință tuturor medicilor de familie și echipelor lor pentru curaj, dedicație, răbdare și profesionalism.

Şapte persoane, între care şi două femei, au fost spânzurate sâmbătă în Iran

Şapte persoane, între care se numărau şi două femei, au fost spânzurate sâmbătă în Iran, în condiţiile în care Republica Islamică recurge tot mai des la pedeapsa cu moartea în scopuri politice, potrivit ONG-ului IHR (Iran Human Rights), cu sediul în Norvegia.

La Nishapur (est), o femeie în vârstă de 27 de ani, Fatemeh Abdullahi, a fost spânzurată pentru uciderea soţului ei, care era şi vărul ei, potrivit news.ro.

IHR susţine că a înregistrat 223 de execuţii în acest an, dintre care cel puţin 50 numai în luna mai, după o accelerare a execuţiilor în urma încheierii Anului Nou persan şi a Ramadanului în aprilie.Execuţiile în Iran sunt efectuate prin spânzurare.

Republica Islamică execută cele mai multe femei din lume, potrivit grupurilor pentru drepturile omului, multe dintre ele fiind victime ale căsătoriilor forţate sau abuzive.

În 2023, cel puţin 22 de femei au fost executate acolo, cel mai mare număr din ultimul deceniu, potrivit ONG-urilor. „Tăcerea comunităţii internaţionale este inacceptabilă”, a declarat pentru AFP directorul IHR, Mahmoud Amiry-Moghaddam. „Cei executaţi aparţin grupurilor sărace şi marginalizate din societatea iraniană şi nu au avut parte de un proces corect”.

IHR susţine că Moussavi a fost deţinută timp de patru ani înainte de a fi executată. IHR citează o sursă care a declarat că a fost plătită cu echivalentul a 15 euro pentru a transporta un pachet care trebuia să conţină medicamente, dar care, de fapt, conţinea cinci kilograme de morfină.Arvin Ghahremani, în vârstă de 20 de ani, a fost condamnat la moarte pentru crimă în timpul unei bătăi de stradă când avea 18 ani. El urmează să fie spânzurat luni în Kermanshah (vest). IHR menţionează şi cazul lui Kamran Sheikheh, ultimul membru în viaţă al unui grup de kurzi arestaţi în 2009 şi 2010 pentru „corupţie funciară”, în legătură cu presupusa lor apartenenţă la grupuri extremiste.

Ceilalţi şase au fost executaţi în aprilie. Recent, Iranul a stârnit proteste internaţionale după ce Toomaj Salehi, un celebru rapper iranian acuzat că a susţinut protestele din 2022, a fost condamnat la moarte. Avocaţii săi au făcut apel împotriva sentinţei.Sute de persoane au fost ucise şi mii de persoane au fost arestate în timpul manifestaţiilor de la sfârşitul anului 2022, în urma morţii, la 16 septembrie, a Mahsei Amini, o tânără reţinută de poliţia pentru moralitate pentru că a încălcat codul vestimentar strict pentru femei.

Premierul Dorin Recean pleacă la Bruxelles săptămâna viitoare. Se va întâlni cu șeful diplomației europene Josep Borell

Dorin Recean pleacă la Bruxelles săptămâna viitoare, alături de o delegație din care face parte și viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov. Oficialii moldoveni vor participa la cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Consiliul se va întruni marți, 21 mai.  Conform Biroului Integrare Europeană, reuniunea va fi co-prezidată de șeful diplomației europene Josep Borell și prim-ministrul Moldovei Dorin Recean, iar la întrunire va participa și Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

„La Bruxelles va fi discutată evoluția relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, prin prisma implementării Acordului de Asociere și a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, precum și mersul pregătirilor pentru deschiderea formală a negocierilor de aderare”, informează Biroul pentru Integrare Europeană.

Agenda cuprinde discuții despre dialogul politic și reforme, justiția, libertatea și securitatea, colaborarea și convergența în domeniul politicii externe şi de securitate, precum și cooperarea economică și sectorială, în prim-plan fiind domeniul energetic și cel al comerțului.

Autoritățile de la Chișinău mai anunță că vor fi semnate Parteneriatul în domeniul de Securitate și Apărare RM-UE și Acordul privind participarea Republicii Moldova în Programul pentru Ocupare și Inovații Sociale (EaSI), care va permite accesarea de fonduri pentru implementarea politicilor sociale.

SUA: Cel puțin 6 adolescenți au dezvoltat inflamații cardiace după vaccinul Pfizer
Articolul anterior
Trei partide anunță proteste la sediul Comisiei Electorale Centrale
Articolul următor